Din oras

Nimeni nu vrea să construiască hotel de patru stele și sediu pentru Filarmonică pe bulevardul 21 Decembrie. Primăria a ajuns la a treia licitație în acest an. Investiția este de 300 milioane euro

Primăria Cluj-Napoca a lansat deja a treia licitație din acest an pentru concesionarea terenului și a clădirilor fostei cazarme militare de pe bulevardul 21 Decembrie 1989. Prima „strigare” a fost în februarie, a doua în mai și a treia, în urmă cu două zile. La primele două nu s-a prezentat nimeni. Administrația publică locală caută un investitor privat care să construiască un hotel de patru stele pe locul fostei cazarme și să facă un parteneriat pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania. Întreaga investiție este estimată la peste 300 milioane euro.

După două încercări eșuate anul acesta, administrația publică locală își încearcă norocul a treia oară pentru construirea Centrului Cultural Transilvania. Trebuie precizat însă că sunt 14 ani de când Primăria promite că va construi sediu pentru filarmonică și Academia de Muzică Gheorghe Dima și hotel de patru stele, dar tot ce a reușit a fost să facă o parcare cu 229 de locuri, înființată în 2016.

Ideea realizării unui hotel de 4 stele pe terenul destinat viitorului sediu al Filarmonicii nu este una nouă: în 2016, Emil Boc anunța că Primăria Cluj-Napoca trebuie să găsească investitori care să realizeze acest obiectiv.

“Ofertanții pot opta fie pentru o investiție cu destinația hotel de minimum 200 camere, clasificare 4 stele, fie pentru o clădire de birouri și servicii conexe, minimum clasa A. Pentru ofertanții care optează pentru investiție hotel 4 stele, se cere o cifră de afaceri medie de minimum 14 milioane euro în ultimii trei ani, în domeniul obiectului contractului de concesiune pentru care se depuna oferta. Pentru ofertanții care optează pentru investiție clădire birouri sau funcțiuni mixte, este nevoie de minimum 3,4 milioane euro cifră anuală medie în ultimii trei ani în domeniul obiectului contractului de concesiune pentru care se depune oferta”, se arată în caietul de sarcini.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 2 decembrie 2019.

Centrul Cultural Transilvania este o idee veche din 2004, pe vremea când președinte de Consiliu Județean era Grațian Șerban. Atunci se dorea realizarea unui sediu în Parcul Central, dar ulterior s-a renunțat la proiect. În 2010 Primăria a readus în atenție ideea, dar cu altă locație: bulevardul 21 Decembrie 1989. Din 2010 și până în prezent, în afara de concursul de idei și adjudecarea proiectului, nu s-a mai întâmplat aproape nimic.

În 2011, primarul de atunci, Sorin Apostu declara că în 2015, Centrul Cultural Transilvania va fi funcțional. La acel moment a fos încheiat chiar un contract de proiectare în valoare de 2,1 milioane de lei.

Din 2014 Emil Boc susținea că are investitori interesaţi de acest proiect. În bugetul pe 2014, primarul a alocat din nou finanţare pentru plata proiectării Centrului Cultural Transilvania.

În planul de investiții pe 2015 al Primăriei Cluj-Napoca, aproape 2 milioane de euro au fost puse la îndemâna investiției promise pe numele ei “Centrului Cultural Transilvania” – care conține, firește, și sediul Academiei de Muzică, și pe cel al Filarmonicii.

La finalul anului 2017, presa ”de casă” a primăriei lui Boc anunța că pe terenul de pe Bdul 21 Decembrie 1989, va fi realizat un Centru European de Artă Contemporană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *