Sex

Atitudinea negativa si pozitiva in cuplu

Atitudinea pozitiva in gandire si fapta a unui om este o calitate a acestuia. Cu asa om pot sa stai linistit; atitudinea sa incurajatoare si pozitiva pe care o exercita este o sursa extraordinara de bucurie, tarie si viata. Daca vreti ca sotul dvs. sa va fie permanent alaturi este esential sa va formati si sa exprimati o atitudine pozitiva in relatiile cu el.

 

Lucrurile negative

 

De obicei, consideram ca este destul de usor, sau cel putin necesar, sa avem o atitudine pozitiva fata de prietenii, colegii sau asociatii nostri. Aceeasi consideratie merita sa o aiba si partenerul de viata.

 

Cand sotul vine acasa de la serviciu, cel mai rau lucru pe care-l puteti face este sa-l intampinati cu un comentariu negativ despre ceva ce a uitat sa faca sau despre vreo problema cu care v-ati confruntat in aceea zi. Este normal sa vorbiti in cuplu si despre lucruri negative, dar, atentie, exista un mod si un moment potrivit pentru a o face. Asteptati sa se odihneasca putin sau pana ce copiii s-au dus la culcare. Sosirea lui acasa trebuie intampinata cu cat mai mult calm posibil, si apoi, abia, daca nu sunt alte lucruri de facut, initiati o discutie cu acesta.

 

In viata reala, oamenii sunt atrasi de lucrurile negative si nu de cele pozitive. De ce ? Pentru ca insasi firea noastra are tendinta de a fi negativa. Se pare ca indiferent cat de buna ar fi o situatie, suntem oricand capabili sa gasim in ea un aspect negativ. Toti avem tendinta de a observa lucrurile negative. Iata un mic exemplu:

 

a) numere:  5 + 6 = 11   7 + 9 = 18     9 + 11 = 20;
b) cuvinte: dragoste, destept, dezvltare.

 

 

 

Observati ca ochii dvs. s-au atintit automat asupra adunarii incorecte ( 7 + 9 = 18) si a cuvantului scris gresit (dezvltare).

 

Gandirea negativa, mai ales cu privire la propria noastra persoana, este cauza fundamentala a unei perspective generale negative asupra vietii. Ceea ce ne spunem noua insine in legatura cu o anumita problema are de fapt un efect mai puternic asupra simtamintelor noastre decat problema in sine. Cu totii avem tendinta sa ne improscam cu fraze ca : “Nu sunt bun!”, “Sunt un ratat!”, “Nu sunt in stare sa fac nimic ca lamea!”, “Nu-i place de mine!”… Toate aceste fraze care converg spre latura negativa a lucrurilor au drept consecinta o atitudine negtativa. Rezultatul final al unei gandiri negative de o viata il constituie frustrarea, disperarea si depresia.

Simtamintele noastre urmeaza gandurile sau actiunile noastre. Exista o legatura profunda intre sentimentele de depresie si descurajare si gandurile negative. Daca la ora 9 dimineata ne zicem in gand ca: “Nu sunt bun!”, “Sunt un ratat!”… la ora 11 suntem deja deprimati. Daca gandurile si faptele noastre sunt pozitive, atunci, peste cateva ore, si sentimentele noastre vor fi pozitive.

 

Formarea unei atitudini pozitive

 

Primul pas in dobandirea unei atitudini pozitive consta in descoperirea avantajelor situatiei negative. Deseori, se pare ca cu cat este mai tragica situatia, cu atat mai importante sunt consecintele pozitive. Deci, atunci cand recunoastem partea pozitiva a unei situatii negative (In tot raul este si un bine!), putem rupe lanturile care ne tineau incatusati in vinovatie, resentimente sau alte sentimente negative.

 

In cadrul acestui principiu trebuie retinut doua lucruri. In primul rand, nu se gaseste nicio scuza unei fapte rele, in ideea ca poate avea un rezultat pozitiv. In al doilea rand, oamenii care se confrunta cu tragedii nu au nevoie de cuvinte de imbarbatare ca: “Stiu ca poti gasi ceva bun in asta daca vrei cu adevarat!” Asa ca manifestati delicatete fata de emotiile si de nevoile lor imediate de incurajare. La momentul potrivit il puteti ajuta sa observe aspectele pozitive ale problemei.

 

Pentru ca atitudinea pozitiva sa va ajute in relatie, tineti seama de urmatoarele sugestii ale specialistilor:

 

Acordati mai multa preocupare frumusetii interioare decat aspectului exterior. Barbatii si femeile consum mult timp si energie pentru a-si infrumuseta trupul decat pentru a-si fortifica sufletul. O femeie trebuie sa faca tot ce-i sta in putinta astfel incat sa fie atragatoare fizic pentru sotul ei, dar accentul trebuie sa cada pe dezvoltarea aspectelor frumusetii sale interioare (curajul, perseverenta, recunostinta, calmul, blandetea, dragostea adevarata, etc.) care poate topi inima oricarui barbat.

 

Faceti concurenta tuturor celorlate interese ale lui. In competitia pentru a atrage atentia, sotia trebuie sa devina interesanta si atractiva in toate momentele in care relationati cu el: faceti schimbari drastice in dieta si stilul de viata, renuntati la vizitele dese in magazinele de bijuterii, schimbati-va coafura si hainele, intampinati-l seara pieptanata si imbracata frumos, cu cina pregatita etc.

 

Manifestati admiratie si respect pentru personalitatea sau talentele lui. Aceasta nevoie de admiratie ii motiveaza pe barbati sa ia parte la intruniri, sa candideze in alegeri sau sa se apuce de sportul competitional.

 

Aratati mai mult interes pentru viata lui decat oricine altcineva, sincer, mai mult decat prietenii, colegii de birou sau altcineva.

 

Folositi-va blandetea specific feminina. Cunoscand si partile negative ale sotului, nu i le reamintiti in public sau cand sunteti nervoasa. Explicati-i cu tact si rabdare cat este de important sa petreceti mai mult timp impreuna, mai ales momentele importante din viata dvs.

 

Cereti-i parerea in legatura cu lucrurile care va intereseaza. Multi barbati apreciaza faptul ca li se cere parea sau ajutorul in rezolvarea comuna a unei probleme ivite. Nu va luati la cearta cand parerile voastre nu se potrivesc; calm, ajungeti amandoi la un compromis.
Nu-l criticati! Daca uneori treaba nu a iesit asa de bine nu il criticati; a-i critica munca este cea mai rapida  metoda de a-l descuraja sa lucreze cot la cot cu dvs.

 

Aceste principii si altele nu pot fi cultivate si statornicite peste noapte, dar odata cu trecerea timpului veti observa ca sotul dvs. incepe sa va respecte si sa va admire; atitudinea dvs. pozitiva va fi o sursa de incurajare si tarie pe care relatia se va baza din ce in ce mai mult.

. ro

Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *