Din oras

Atenție, șoferi! De luni, elevii revin la școală. Boc despre trafic: „Autobuzele școlare vor ajuta la diminuarea traficului, dar e evident că nu va fi ca până acum”

Scris de 69

Elevii din clasele I-IV din Cluj-Napoca vor reîncepe luni orele de curs la școală, iar ceilalți vor continua cursurile online, având în vedere că în municipiu indicența este de aproximativ 3,20 la o mie de locuitori. Odată cu reluarea școlii, traficul rutier se va aglomera. Primarul Emil Boc mizează însă pe autobuzele școlare, care ar urma să ajute la diminuarea traficului.

„Luni va începe școala cu clasele I-IV, grădinițele, creșele își continuă activitatea. Avem autobuzele școlare pregătite pentru toate traseele. Vor circula 16 autobuze din toate cartierele, inclusiv Iris și Dealul Lombului. Astea fac cam 200 de kilometri zilnic pe aceste trasee. Pleacă la 7.10 sau 7.15 de prin cartiere. La ora 14.00 se întorc pe rutele disponibile. E o formă de încurajare a educației, de respect față de sistemul preuniversitar, de siguranța elevilor să ajungă la școală”, a declarat Boc, astăzi, la o emisiune online.

Primarul este conștient că va fi mult mai aglomerat orașul, dar pe de altă parte este convins că părinții își vor trimite copiii la școală cu autobuzele școlare, care deja și-au câștigat credibilitatea.

„Cu siguranță va fi mai complicat decât în zilele obișnuite, dar sunt convins că viața se va regla. Autobuzele școlare vor ajuta la diminuarea traficului, dar e evident că nu va fi până acum. Părinții deja își trimit copiii la școală cu autobuzele școlare, care și-au câștigat credibilitatea. Până în prezent, de la startul programului de autobuze școlare, peste 180.000 de elevi au fost aduși la școală cu aceste autobuze, care arată că acest sistem are credibilitate”, a afirmat Boc.

Deocamdată doar elevii din ciclul primar merg la școală. Ceilalți vor relua cursurile în momentul în care incidența va coborî.

„Acum avem incidența în jur de 3.20 la o mie de locuitori. Când coboară sub 3 la mie intră și clasele de VIII – XII și dacă coborâm sub 1 la mie atunci avem scenariul verde. Aceste evaluări se vor face periodic și să sperăm că vom ajunge încet dar sigur și acolo. Am fost la 9 la mie la un moment dat. Noi suntem pe un grad ridicat pentru că încă se testează foarte mult la Cluj spre deosebire de alte părți. Și asta este partea plină a paharului că ținem spitalele să nu ajungă la colaps. Aceasta este mare șansă prin testare masivă: carantinăm super local și nu oprim activitatea orașului”, a spus Boc.

Primarul se declară un susținător al școlii în sistem clasic, deși este și un susținător al digitalizării.

„Școala trebuie să meargă mai departe. Eu susțin reluarea activității școlare, mai ales pentru clasele I-IV. Nu poți să faci la infinit educație în fața calculatorului cu copii de I-IV. Copiii aceia nu pot să aibă abilitățile educaționale formate doar în fața calculatorului. Este obligatoriu să ai contact cu învățătoarea, cu elevii, să vezi ce înseamnă activitate educațională, să se joace copiii, să ma fie împreună, să socalizeze. Nu poți să crești o generație de elevi de clase primare fără să aibă contact direct cu actul educațional. Eu sunt un susținător al digitalizării, al procedurilor care să îți simplifice viața, dar e până la un punct. Digitalizarea trebuie să meargă mână în mână cu învățământul clasic, dar să nu fie exclusiv online, dar mai ales la clasele primare avem nevoie ca de apă ca aceste generații să aibă contact direct cu învățătorul și cu colegii”, a motivat Boc.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 mins In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 44 mins Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 1 hour In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 2 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 3 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 3 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 5 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 6 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 6 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 7 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 9 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE