In vizor

Părinții ar putea să beneficieze de 1500 de lei pentru plata creșei sau grădiniței

La sfârșitul anului trecut a fost modificat Codul Fiscal și a fost introdusă posibilitatea ca angajatorii care sunt plătitori de impozit pe profit să le poată oferi angajaților o sumă de maxim 1500 de lei pentru a plăti taxa la creșele și grădinițele private.

Angajatorul va deconta aceste sume din impozitul pe care trebuie să îl achite statului pentru profit, salarii, TVA sau accize, iar angajații nu vor plăti impozit pe venit și contribuții sociale pentru – CAS pentru acești bani.

La o primă privire inițiativa este extrem de bună, mai ales pentru Cluj-Napoca unde locurile în creșele de stat sunt mult prea puține. Sunt mulți părinți care nu își permit să îi ducă pe cei mici la creșe private și trebuie să îi țină acasă, însă această nouă facilitate vine în sprijinul lor.

„Această facilitate va permite în principiu mult mai multor angajați să își înscrie copiii la creșe și grădinițe private însă există desigur, un grad de nesiguranță pentru că el poate pierde acest beneficiu dacă acel salariat încetează să mai fie angajatul unei firme plătitoare de impozit pe profit sau angajatorul își modifică statutul fiscal sau i se înrăutățește situația economică. Prin acest mecanism al creditului fiscal, practic, se descentralizează obligația statului de a asigura educație preșcolară gratuită.  Apreciem că aceste inconveniente ar fi putut fi evitate dacă statul, în exercitarea obligației de a asigura învățământul preșcolar gratuit, ar fi declarat eligibili toții copiii și ar fi distribuit aceste sume prin instituțiile sale specializate (de ex. ANPIS), așa cum se întâmplă cu indemnizațiile de maternitate sau cele de COVID în loc să pună asta în sarcina unor angajatori”, explică avocatul Radu Mititean.

Din păcate însă, la fel ca și multe alte inițiative ale statului român, stăm bine în teorie, practică e cea care dă bătăi de cap. În România educația preșcolară este gratuită și cu toate acestea, anual sute de copii clujeni nu au acces la creșă. Prin această nouă facilitate, dacă ea va fi aplicată, statul ar putea să asigure tuturor copiilor educație gratuită, așa cum de astfel este și normal.

Chiar dacă modificarea Codului Fiscal a fost făcută anul trecut va putea fi aplicată doar din 6 mai 2021, iar avocatul clujean Radu Mititean atrage atenția că aplicabilitatea ei ridică o serie de probleme.  

O primă problemă care se pune este legată de momentul la care devin aplicabile aceste prevederi.

O altă problemă care s-a ridicat a fost legată de faptul că la creșă și grădiniță se achită nu numai taxa pentru serviciile educaționale ci și sume aferente hranei copiilor.

Facilitatea nou introdusă vizează numai taxele educaționale propriu-zise, nu și sumele pentru masă.

Încă nu este clarificat mecanismul concret de acordare a acestor facilități (pe baza contractului cu unitatea de educație timpurie sau pe baza dovezii achitării acelei taxe sau declarație pe proprie răspundere). Desigur, pentru un copil doar unul dintre părinți poate beneficia de această facilitate.

De asemenea, avocatul precizează că textul de lege exclude o serie de angajați, ceea ce va crea discriminare între diferitele categorii de angajați.

„În opinia noastră, textul de lege în cauză ridică și probleme de constituționalitate prin prisma instituirii unui regim discriminatoriu prin faptul că de această facilitate pot beneficia doar salariații firmelor plătitoare de impozit pe profit fiind neglijați salariații firmelor plătitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor sau ai altor categorii de angajatori (instituții publice, organizații non-profit etc.). De asemenea, sunt excluși de la acest beneficiu PFA-urile, liber profesioniștii, cei remunerați pe bază de drepturi de autor etc. În mod evident, se creează un avantaj la recrutare pentru angajatorii care sunt plătitori de impozit pe profit față de cei care sunt plătitori de impozit pe venit producând distorsiuni pe piața muncii”, explică avocatul.

Pe paginile de Facebook, mămicile din Cluj deja au început să discute despre acest subiect, multe dintre ele fiind interesate de posibilitatea obținerii unei asemenea facilități. Anual peste 800 de copii nu reușesc să obțină un loc la creșe, iar situația este mult mai gravă în această perioadă când pandemia a redus la jumătate numărul de locuri. Cluj-Napoca este un oraș cu multe companii mari care ar putea să ofere angajaților acest sprijin, mai ales că acei bani oricum trebuiau să îi dea statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *