Sanatate

Atentie la… sare

Sarea obisnuita este alcatuita, in cea mai mare parte, din clorura de sodiu. Sodiul este necesar pentru corecta functionare a nervilor si muschilor, pentru absorbtia substantelor nutritive din intestinul subtire si pentru mentinerea unui echilibru al fluidelor.

 

Cat este necesar? Aportul minim zilnic necesar este de 0,6 g de sodiu; iar cel maxim recomandat este de 6 g pe zi. Ca reper, o lingurita de sare cantareste aproximativ 5 g. Pe langa sodiul din sare, majoritatea oamenilor iau acest element si din consumul unor alimente si bauturi care il contin.

 

Cand este consumata, insa, prea multa, devine o problema. Cercetarile medicale au demonstrat ca mari cantitati de sare ar putea fi daunatoare in cazul anumitor persoane, cum ar fi cei care sufera de hipertensiune, afectiuni renale sau cardiace. Cu toate acestea, si persoanele sanatoase sunt sfatuite sa reduca aportul de sare. Hipertensiunea este principalul factor de risc in producerea infarcturilor, a stopurilor cardiace sau in aparitia afectiunilor renale. In cazul celor care sufera deja de hipertensiune, este foarte important ca aportul maxim de sare sa fie redus sub 6 g zilnic.

 

Cum sa reduceti consumul. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa micsorati cantitatea de sare in mancarea pe care o gatiti si sa nu mai puneti solnita pe masa. Aceia care considera mancarea nesarata ca fiind inacceptabila ar trebui sa opteze pentru un substitut de sare. Acesta contine mari cantitati de clorura de potasiu si mult mai putina clorura de sodiu – cu pana la 60 % mai putin sodiu decat sarea. Avand insa in vedere ca majoritatea produselor pe care tindem sa le consumam sunt semipreparate, iar acestea contin foarte multa sare, este recomandat sa se renunte la ele, iar la gatit sa se foloseasca doar ingrediente proaspete.

 

Este bine sa stiti:
– alimentele bogate in sodiu care au un gust sarat – sunca, sosurile, muraturile, ketchup-ul, chipsurile, ansoa, margarina si untul;
– alimente bogate in sodiu, dar fara un gust foarte sarat – carnatii, crochetele de peste, biscuitii, pestele afumat, supele instant si cele la conserva, conservele de legume;
– alimente bogate in sodium, fara pic de gust sarat – cereale pentru micul dejun, painea, conservele de carne, laptele.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *