Din oras

Atenție! În centrul Clujului, câteodată, seara, cad îngeri!

Scris de 743

În apropierea Teatrului Național, peste drum de fapt, într-un spațiu micuț, cât bojdeuca lui Creangă, numit ad-hoc Studio ,,Art Club”, seara, din când în când, cad îngeri. Și nu cad singuri, așa, de capul lor, ci în urma incantațiilor magice ale Elenei Ivanca, ce  aduce pe Pământ, timp de o oră, grațiile celeste, în cadrul spectacolului ei, ,,Atenție, cad îngeri!”

Piesa e un monolog liric al unui personaj ce se rupe pe parcursul spectacolului într-o mare varietate de fațete umane, interpretând diferite personaje sau pur și simplu ipostaze din viața unuia și-aceluiași personaj. Începe cu istorisiri de viață, cu povești și crâmpeie de amintiri, privite prin prisma unor persoane apropiate personajului principal, ce joacă un joc copilăresc de-a v-ați ascunselea, laitmotivul clasic al acestui joc fiind și laitmotivul spectacolului, ce delimitează fiecare scenă: ,,…Cine nu e gata, îl iau cu… lopata!”, urmat de întrebarea mereu retorică și sugestivă: ,,Unde sunt?”, nuanțată uneori de ,,Cine sunt?”, rostite pe un ton de copil, în căutarea casei copilăriei.

Piesa e o ludică de fapt a căutării de sine, a plasării de sine într-un univers spațio-temporal delimitat prin persoanele și locurile dragi, ce marchează viața oricărui muritor de rând. Dar nu se oprește aici. Replicile sunt frânturi de poezii lipsite de rimă, dar pline de sensuri metaforice, discutând și viața, și dincolo-ul de viață, și viața ca iad, și iadul și raiul, și îngerescul din existența umană și îngerii dintre noi.

E specificul one-woman show-urilor lui Elena Ivanca, de altfel, să își inunde spectatorii la modul diluvian cu dragoste și cu o atmosferă dincolo de lumea asta, de rai și de îngeresc.

Spațiul în care se joacă acest spectacol, Studioul ,,Art Club”, de peste drum de clădirea Naționalului, e un fel de bojdeucă a lui Creangă teatrală, o încăpere mică și nedotată pentru teatru, cu pereții vopsiți în negru, noian de negru, ca într-o sală de repetiție, cu o sobă antică și cu rânduri improvizate de scaune, pe care spectatorii stau înghesuiți ca sardelele, din spate vizibilitatea fiind mult redusă, spre deloc. În mod normal aș critica virulent această încăpere, în care se aude vacarmul străzii, nefiind nici măcar izolată fonic cum trebuie, deci fiind total improprie pentru spectacolele teatrale. Dar acestei reprezentații i se potrivește, prin atmosfera arhaică pe care o îmbrățișează. Încăperea pare una făcută din cărămizi de lut ars, fiind numai bună pentru o piesă ca din altă lume, despre alte lumi, despre farmecul țărănesc de odinioară, despre magia orașului Singapore, despre iadul cel mai negru sau despre raiul cel mai luminos.

Piesa e una totalmente de atmosferă, e o poezie de la început până la sfârșit și din replicile jucăușe ale Elenei Ivanca reies adevăruri fundamentale legate de viață, de lume, de dragoste, de timp și de timpuri, pentru ca la un moment dat actrița să împartă în sală spectatorilor felii de rai sub formă de pene ale îngerilor căzuți, dar nu decăzuți. Cine nu primește câte-o pană în mână, o primește în suflet, și-o ține aproape. Merită văzut acest spectacol și merită simțit și pipăit cu buricele degetelor sufletului.

Aș comite un sacrilegiu dacă aș intra prea mult într-o epică a reprezentării dramatice. Poezia nu se povestește, ci se simte și se interpretează de fiecare suflet, după dorințele inimii. Iar inima și sufletul se pot înfrupta timp de o oră pe săturate din recitalul îngeresc de poezie teatrală al Elenei Ivanca, actrița în jurul căreia nu cad, ci levitează, mereu, îngeri!ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 10 hours FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 18 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 19 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 21 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 1 day Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 2 days In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 2 days PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 2 days Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 2 days General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 2 days Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 2 days Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 2 days In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE