Din oras

„Atenție! Cade tencuiala!”

Scris de 567

«Cadeee, dă-te, bă, că cade»… tencuiala. Clădirea Palatului Administrativ al Județului Cluj, sediul Instituției Prefectului Județului Cluj își așteaptă rândul pentru modernizare. Pietonii sunt înștiințați că, «Atenție! Cade tencuiala!»

Încă din decembrie 2020, în urma unui proiect finanţat din bugetul Institutului Național al Patrimoniului (INP), urma demararea procesului de elaborare a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, a unei expertize tehnice și a studiilor aferente – geotehnic, topografic, istoric-arhitectural la imobilul monument istoric.

Documentația pentru acest proiect era necesară pentru demararea unui viitor plan de reabilitare/modernizare şi dotare a clădirii.

Între timp, în vara lui 2021, pompierii clujeni erau solicitați să intervină pentru înlăturarea unor bucăți de tencuială care prezentau instabilitate, de pe partea laterală dinspre strada Baba Novac, a clădirii prefecturii.
CITEȘTE ȘI: Cade tencuiala de pe clădirea Prefecturii. O mașină parcată a fost avariată

Sediul Prefecturii din Cluj, situat pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, necesită în mod evident lucrări de modernizare, situație în care în decembrie 2020 a fost realizată documentaţia tehnico-economică pentru demararea unui viitor proiect de reabilitare, modernizare şi dotare.

În martie 2022 era înregistrat caietul de sarcini pentru actualizarea expertizei tehnice prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Altfel spus, în sfârșit, imobilul Prefecturii Cluj urmează să fie modernizat, în viitor.

„Turnulețele sunt fisurate; unul dintre aceste turnulețe s-a fracturat și a fost fixat de șarpantă printr-o improvizație.
Echilibrul acestuia este critic, existând un real pericol de prăbușire și o potențială sursă de grave accidente, chiar mortale, pentru pietonii/trecătorii de pe trotuarul străzii 21 Decembrie 1989”, se arată în documentația oficială justificativă ce explică detaliat necesitatea lucrărilor de reabilitare (aici).

În viitor, în urma amplelor lucrări de modernizare prevăzute prin intermediul unei finanțări prin PNRR, precum și a unei abordări integrate, a consolidării seismice, clădirea va fi adusă la configurația arhitecturală inițială, reabilitată și consolidată.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 48 mins Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 1 hour Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 2 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 2 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 3 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 4 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 5 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 7 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 18 hours General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
 • Acum 1 day In vizor
  UN ADEVĂRAT SUCCES AL LUCRĂRILOR DE REȚELE DE ALIMENTARE CU APĂ din Cluj: În 12 localități, oamenii primesc apă cu ”porția”
 • Acum 1 day Rautacisme
  După cum era de așteptat, Parcul de Est ”VA FI”, ”VA AVEA” (cândva, cumva), dar, deocamdată, ARE NEVOIE DE 96 de milioane de euro pentru a fi creat. Încă o poveste peste care bate vântul viitorului
 • Acum 1 day Sport
  ÎN RITMUL ACESTA, NE AȘTEAPTĂ PLAY-OFF-OFF-UL: Universitatea Cluj, la a treia înfrângere în stagiul din Austria. Clujenii n-au marcat niciun gol
 • Acum 2 days In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE