De cartier

Atelierul fostului Colegiu Tehnic „Edmond Nicolau” urmează să fie transformat în creșă de cartier

Atelierul școlar al fostului Colegiu Tehnic „Edmond Nicolau” din cartierul Mănăștur ar putea fi transformat în creșă de cartier. În prezent, există o nevoie crescută de locuri în creșele de stat din Cluj-Napoca. În apropierea noului an școlar 2021-2022, administrația locală își propune să elaboreze un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru extinderea, etajarea parțială și schimbarea de destinație a imobilului din ateliere pentru școală în creșă și funcțiuni aferente.

Amplasament: Aleea Negoiu nr 9 B

Beneficiar: Centru Bugetar de Administrare Creșe Cluj

Proiectant general: Imosteel SRL. Proiectant de specialitate: Vertum Studio SRL 

Suprafața terenului este de 2565 mp

Imobilul a făcut parte din baza materială de învățământ aferentă Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”, desființat în prezent. 

Încă din toamna anului trecut, Centrul Bugetar de Administrare Creșe adresa o solicitare către administrația locală privind terenul de 2565 mp, unde este amplasat atelierul școlii, pentru conversia acestuia în creșă de cartier și prin care arăta că „se confruntă cu o nevoie stringentă de locuri în creșe în această zonă a cartierului Mănăștur”. 

Valoarea de inventar, conform actelor emise de Direcția economică, este de 1.420.764.11 lei pentru teren și de 3.926.564.33 lei. 

De altfel, în septembrie 2020, Inspectoratul Școlar Cluj aproba solicitarea pentru înființarea unei creșe în clădirea în care a funcționat atelierul-școală al Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”, unitate desființată și al cărei patrimoniu a fost preluat de Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. 

Prin elaborarea Planului Urbanistic de Detaliu se propune extinderea, etajarea parțială și schimbarea de destinație a imobilului din atelier pentru școală în creșă și funcțiuni aferente, amenajări exterioare, împrejmuire incintă. 

Terenul pe care se propune realizarea creșei este situat în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, iar Centrul de Administrare Creșe, în calitate de beneficiar, a obținut certificatul de urbanism, se arată în documentația aferentă proiectului. 

În prezent, imobilul existent are regimul de înălțime P+1E.

Prin extindere, se propune regimul de înălțime de D+P+1E+E retras. 

Accesul va fi realziat din Aleea Negoiu, atât acces auto, cât și acces pietonal. 

Staționarea autoturismelor se va face în garaje colective subterane ori supraterane. 

S-a propus amenajarea unui garaj la parterul exitnderii propuse de pe latura Vestică. 

Sunt propuse un număr de 16 locuri auto de parcare, precum și un număr de 23 de locuri de parcare pentru biciclete. 

Potrivit intenției autorităților, spațiul de 975 mp ar urma să fie transformat și amenajat în zonă verde, gazon și arbuști. 

Noua creșă ar urma să fie dotată cu o centrală termică pe bază de gaz metan, urmând branșarea la rețeaua de termoficare din zonă. De asemenea, va urma și conectarea celorlalte utilități – apă, energie electrică, canalizare.

În acest an aproximativ 61% dintre copiii înscriși nu au obținut un loc în creșă, însemnând că au rămas pe dinafară 996 de copii. Situația din acest an, la fel ca cea de anul trecut, este mult mai gravă întrucât din cauza pandemiei numărul locurilor a fost redus. Astfel, pentru anul 2021-2022 au fost disponibile doar 637 de locuri din totalul de 806 rămase libere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *