Sanatate

Atacul cerebral

Accidentul cerebrovascular, denumit atac cerebral, apare atunci cand sangele nu mai iriga creierul. Fara sange, creierul nu mai poate primi oxigenul de care are nevoie – o parte a creierului este lezata sau moare. Sangele poate fi oprit de depunerea grasimilor si colesterolului in vasele de sange care conduc la creier (arteroscleroza). Acest tip de atac cerebral este numit accident cerebrovascular ischemic si este cel mai frecvent intalnit.

 

Daca fluxul sangvin este impiedicat sa ajunga la creier pentru o perioada scurta de timp, acest fenomen se numeste accident ischemic tranzitor sau AIT. Organismul poate elibera enzime care dizolva repede cheagul format si reface fluxul sangvin normal. Daca aveti AIT deseori, sunteti in pericol sa aveti si atac cerebral ischemic.

 

Un  alt tip de atac cerebral este accidental cerebrovascular hemoragic. Apare atunci cand un vas de sange din creier se sparge. Cea mai intalnita cauza a acestui accident cerebral este presiunea sangvina ridicata. Ea poate slabi vasele de sange. Odata slabite, vasele de sange se pot sparge foarte usor. Persoanele cu diabet au de doua ori mai multe sanse sa sufere un atac cerebral.

 

Daca suferiti si de alti factori de risc (aveti AIT, aveti hipertensiune , fumati, aveti colesterolul ridicat, sunteti supraponderal, nu faceti exercitii, consumati prea mult alcool etc.) , aceste sanse cresc si mai mult.

 

Simptomele atacului cerebral sunt urmatoarele:
– va amorteste sau simtiti dintr-o data o slabiciune la nivelul fetei, al unui picior sau al unei maini;
– vederea vi se intuneca, devine neclara dintr-o data sau brusc nu mai vedeti nimic;
– nu puteti vorbi sau nu puteti intelege ce spune altcineva;
– aveti dintr-o data o durere de cap.

 

Daca credeti ca aveti un atac cerebral:
1. sunati la  Salvare;
2. ramaneti calm;
3. nu mancati si nu beti nimic.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *