Sanatate

Masajul si tonifierea corpului feminin

Multe femei cand se gandesc la corpul lor pe primul plan pun silueta si problemele legate de aceasta, adica slabirea si eliminarea celulitei si apoi tonifierea musculaturii. Masajul pentru relaxare si cel pentru tonifiere sunt metode folosite frecvent de specialistii kinetoterapeuti pentru inlaturarea stresului, a oboselii sau a unor afectiuni, ca de pilda circulatia periferica deficitara.

Aceasta metoda presupune manevre usoare, relativ blande, menite sa relaxeze musculatura. Folosirea uleiurilor, a cremelor de corp sau a pudrei de talc este necesara pentru efectuarea acestui tip de masaj. Daca exista contracturi foarte mari ale muschilor, se pot folosi unguente cu efect terapeutic. In masarea nevralgiilor sunt eficiente unguentele pe baza de venin de albine care dau o senzatie de caldura la nivelul pielii.

Daca la masajul de relaxare pot apela majoritatea persoanelor, cel pentru tonifiere se recomanda pacientilor afectati de paralizii sau atrofie musculara, alaturi de tratamente medicamentoase.

Relaxare fizica si psihica prin masaj

Masajul este un procedeu care, privit global, este foarte complex atat ca actiune, cat si ca modalitati practice de aplicare. Efectele sale sunt manifestate pe mai multe niveluri. La nivel fizic actioneaza in primul rand asupra pielii, musculaturii, articulatiilor si a ligamentelor. In contextul acestei terapii sunt foarte importante efectele de tonifiere a pielii, de modelare a structurii fizice prin eliminarea tesuturilor de prisos. Pe un alt nivel de profunzime masajul actioneaza prin stimularea si armonizarea activitatii organelor interne.

Multe din femeile care au facut cure intensive de masaj si de auto-masaj au relatat ca au avut surpriza sa constate ca digestia s-a accelerat, constipatia sau balonarea a disparut, vechile indigestii cu care se obisnuisera au avut o aparenta agravare pentru ca apoi sa dispara complet etc. Toate acestea au avut drept efect benefic reglarea armonioasa a greutatii, eliminarea mai usoara a grasimii de prisos, intarirea musculaturii, marirea vitalitatii pe ansamblu.

La nivel psihic, masajul a avut ecouri a caror profunzime a fost conditionata in principal de: intensitatea, durata si frecventa cu care a fost facut masajul; gradul de concentrare al atentiei pe perioada masajului si zona in care a fost facut masajul.

Intensitatea, durata si frecventa cu care a fost facut masajul au aratat ca, pe masura ce a fost facut mai des, cu intensitate mai mare si in sedinte mai lungi, acest procedeu a influentat mai mult psihicul, in sens armonizator.

Gradul de concentrare al atentiei pe perioada masajului se refera nu atat la atentia persoanei care maseaza (desi si ea are o mare importanta), cat mai ales la atentia persoanei masate. O atentie mai buna inseamna o constientizare mai buna a deblocarilor emotionale care apar si, prin urmare, o grabire considerabila a procesului de armonizare pe toate nivelurile.

Zona in care se efectueaza masajul este foarte importanta. S-a observat ca zona sanilor este cea mai sensibila, sensibilitatea descrescand de sus in jos. Astfel masajul taliei va genera „ecouri” psihice mai putin intense (sau in tot cazul mai putin constientizate) decat cel ale anilor, masajul coapselor va genera raspunsuri in plan sufletesc mai putin intense decat cel al taliei etc.

Observatiile facute la numeroasele femei care au aplicat aceasta procedura dovedesc fara tagada ca masajul poate accelera si chiar debloca procesul de armonizare a psihicului. El ajuta la (re) trezirea afectivitatii, la (re) dinamizarea si rafinarea senzualitatii, permite dobandirea unei increderi marite in propria fiinta si propriul corp. Prin masaj s-a ajuns la deblocarea unor probleme pe fond psihic (care grevau foarte puternic dezvoltarea armonioasa a unor practicante) cum ar fi frigiditatea, apetitul alimentar exagerat, lipsa cvasitotala a interesului pentru propriul corp, delasarea etc.

Asupra mintii, masajul are un efect deosebit de benefic prin deblocarea si armonizarea planului psihic (asigurand un fundal adecvat desfasurarii proceselor mentale), prin imbunatatirea prizei de constiinta asupra propriului corp (care va favoriza apoi procesul mentalizarii initiat cu scopul armonizarii fizicului), prin eliminarea anumitor probleme la nivel somatic, care grevau dezvoltarea intelectuala armonioasa.

Mintea la randul ei, la fel ca si psihicul, vine sa sustina masajul prin adoptarea unei gandiri constructive, care sa evoce si sa anticipeze efectele profund benefice ale masajului. Vizualizarea plina de credinta si forta a modificarilor benefice ale corpului care vor aparea in urma efectuarii masajului, va face ca gandul sa devina atat pentru cel masat, cat si pentru maseur o veritabila unealta, care va modela intr-un mod inedit corpul, folosindu-se de integrarea practica data de masaj.

Tonifierea zonala

Exista o diferenta intre slabire si tonifierea muschilor intr-o anumita zona a corpului feminin. Puteti sa nu slabiti sau reduce grasimea dintr-o anumita zona, dar puteti tonifia zona, adica sa intariti muschii.

Tonifierea pe zone tinta presupune concentrarea pe o anumita zona pentru a pune in miscare muschii corespunzatori. Zonele tinta sunt mai dificil de lucrat. De ce? Pentru ca acele zone sunt mai slabite si nu prea vrem sa lucram pe ele deoarece este dificil si dureros, mai ales la inceput. Am fost educati sa ne concentram numai pe punctele noastre forte. Ei bine, femeile care doresc sa isi perfectioneze corpul trebuie sa-si perfectioneze corpul si pe punctele lor slabe.

Toate femeile au zone specifice cu probleme pe care ar trebui sa le identifice si sa le lucreze. Iata principalele zone:

–    Gambe prea conturate. Daca purtati tocuri cui acest lucru forteaza tibia, gambele si gleznele. Creati o curbura accentuata si sexy de-a lungul gambei facand ridicari de gambe.

–    Acumulari de grasime la piept si subrat. Bluzele prea stranse in zona pieptului pot face ca grasimea de pe piept si de la brat sa se ridice in mod inestetic si sa devina vizibila. Exercitiile de intarire a acestei zone, cum ar fi flotarile, pot tonifia si defini aceasta zona tinta.

–    Piele cazuta pe brate/ “Aripi de liliac”. Scapati de pungile cu grasime mai lasate din zona bratelor prin exercitii de tonifiere a tricepsului.

–    Pungi de grasime in zona sutienului. Sunt aglomerari de grasime inestetice care se observa pe conturul sutienului si se vad atunci cand femeile poarta bluze mai stranse. Puteti elimina din aceste grasimi intarindu-va muschii dorsali.

–    Fese mari sau plate. Femeile care au fese mari se vor concentra pe tonifiere si definire. Cele cu fese plate se vor concentra pe accentuare. Pentru a va atinge scopul (intarire si definire) trebuie sa realizati exercitii specifice ale posteriorului pentru intarirea muschiului gluteu, a tendonului polipteu si a bicepsilor femurali.

Uneori tonifierea unor zone tinta poate fi amplificata de miscarea corpului. Cand merg drept, femeile par mai inalte, mai slabe si mai increzatoare. Daca ele stau cu spatele drept, in loc sa stea cocosate, asta le va indrepta umerii, le va intari pieptul si muschii abdominali.

.ro

Foto: sxc.hu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *