Sanatate

Diabetul de tip 2

In diabetul de tip 2, organismul nu produce suficienta insulina sau utilizarea insulinei este deficitara, sau amandoua la un loc. O persoana cu diabet de tip 2 isi poate injecta insulina, dar nu depinde de acest lucru pentru a trai.

 

Daca nu este suficienta insulina sau daca aceasta nu este folosita adecvat, celulele nu pot utiliza glucoza din sange pentru a produce energie. Glucoza va ramane in sange. In timp, vor fi afectati ochii, rinichii, inima si vasele de sange.

 

Cele mai multe dintre persoanele cu diabet de tip 2 sunt trecute de 40 de ani. Cu toate acestea, apare cu o frecventa tot mai mare la populatia tanara, copii si adolescenti. Deseori nu exista simptome ale bolii!

 

Simptomele clasice ale diabetului de tip 2 sunt: urinare frecventa, sete si foame constanta, piele uscata cu mancarimi, probleme de vedere, oboseala, slabiciune, furnicaturi sau amortela la nivelul membrelor, infectii ale pielii, gingiilor, vezicii urinare sau vaginului care se vindeca greu sau revin in permanenta.

 

Expertii nu stiu, cu siguranta, care sunt cauzele care conduc la diabetul de tip 2. Ceea ce se stie este ca nu poate fi molipsitor, ca gripa de pilda. Se stie si ca nu poate aparea in urma unui consum ridicat de zahar. Trebuie sa se ia in considerare istoricul familial, pentru ca diabetul de tip 2 apare mai des in familie. Daca un membru al familiei are diabet de tip 2, atunci sunteti predispus si dvs. la aceasta boala. Dar, de regula, este nevoie de altceva, pentru a declansa boala.

 

Pentru multe persoane cu diabet, supraponderalitatea este o cauza. Cand sunteti supraponderal, organismul are dificultati in utilizarea insulinei pe care o produce. Acest lucru este numit “rezistenta la insulina”. In cazul ei, pancreasul produce in continuare insulina pentru a scadea nivelul glucozei din sange, dar corpul nu raspunde adecvat la aceasta insulina. Dupa cativa ani, pancreasul poate fi epuizat.

 

Nu exista un tratament care sa vindece diabetul. Dar exista o serie de lucruri pe care le puteti face pentru a trai bine si a va trata. In primul rand, alimentatia sanatoasa si exercitiile va pot ajuta sa pierdeti din greutate. Scaderea in greutate este o modalitate eficace pentru a scadea nivelul crescut al glicemiei si a ajuta corpul sa foloseasca insulina pe care o are. Daca insa acest lucru nu se produce, veti avea nevoie de pastile.

 

Pastilele pentru diabet sunt medicamente care scad nivelul glucozei din  sange. Ele nu sunt insulina. Daca, insa, consumand alimente sanatoase, urmarind un program de exercitii si facand un tratament medicamentos nu reusiti sa scadeti nivelul glucozei din sange, veti avea nevoie de insulina. Sau trebuie sa inlocuiti pastilele pentru diabet cu insulina.

 

Sunt doua lucruri pe care le puteti face pentru a afla daca tratamentul pe care il urmati functioneaza: 1) monitorizarea constanta a nivelului glucozei din sange, si 2) controlul medical periodic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *