Uncategorized

Asociatii specializate in topirea banilor institutiilor clujene

Pe langa institutiile publice clujene, in ultimii ani au rasarit diverse asociatii si ong-uri a caror principala preocupare pare sa fie capusarea banului public. Ziar de Cluj va prezinta cateva astfel de exemple, asociatii care au primit bani din sacul judetean, fara sa exceleze, in schimb, in vreun domeniu.  

Consiliul Judetean (CJ) a decis in 29 ianuarie alocarea a 980.000 de lei pentru Asociatia Produs de Cluj, asociatie infiintata in 2010 de Judetul Cluj, Centrul AgroTransilvania Cluj si  Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.

Buget de un milion de lei pe an

Suma de aproape 228.000 de euro reprezinta cotizatia anuala pe care o aloca CJ Asociatiei. Bugetul total al acesteia preconizat pentru 2013 este de un milion de lei, din care cheltuielile cu salariile se ridica la 264.000 de lei. Pentru chirii se aloca 110.000 de lei, pentru transport 38.000 de lei, 66.000 de lei pentru reclama si publicitate si 87.000 de lei pentru echipamente.

„Vor avea o serie de manifestari, asa si-au calculat ca au nevoie. Nu cred ca este o suma prea mare, depinde in ce vrei sa investesti, iar promovarea Clujului este foarte importanta. Vor mai avea schimburi de experienta, e foarte important pentru promovarea Clujului si a produselor traditionale”, a declarat Horea Uioreanu, presedintele Consiliului Judetean si al Asociatiei Produs de Cluj.

Consiliul Director al Asociatiei este compus din presedintele Horea Uioreanu, secretarul Radu Sporis, iar membrii sunt vicepresedintii CJ Ioan Olelelu si Vakar Istvan, precum si Axente Husar, Adina Ratiu, iar in locul Aureliei Cristea urmeaza sa fie desemnat un alt membru.

De asemenea, directorul Produs de Cluj este Ramona Moldovan,  care este ajutata de un contabil, un jurist si trei referenti.

Produs de Cluj, potrivit  statutului de infiintare, are scopul de a promova „produsele, valorile traditiei si ale culturii, turismul in zona judetului Cluj, precum si promovarea excelentei in domeniul agriculturii, a mestesugurilor traditionale”.

In ceea ce priveste evenimentele organizate, pe site-ul asociatiei se gasesc numai cele peste 10 editii ale Targurilor Produs de Cluj, singurele evenimente cu care s-a remarcat asociatia. Asta pana recent, deoarece o delegatie a asociatiei a participat la Londra la Targul International de Produse Alimentare si Bauturi, eveniment catalogat drept un mare succes al organizatiei.

„Iata ca, multumita inclusiv implicarii şi efortului administratiei clujene, Romania a revenit, dupa patru ani, pe piata Marii Britanii, prin participarea la una dintre cele mai importante manifestari expozitionale de profil din lume. In acest context, participarea delegatiei clujene la acest eveniment nu poate decat sa ne bucure, confirmand, o data in plus, contributia esentiala pe care Consiliul Judetean şi Asociatia Produs de Cluj o au in promovarea produselor traditionale clujene”, a declarat Oleleu la intoarcere.

18.000 de euro pentru… nimic concret

O alta asociatie abonata la banii publici de la Consiliul Judetean Cluj este Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara ECO-Metropolitan Cluj.

CJ mai are la dispozitie cinci zile  pentru a vira in contul acesteia nu mai putin de 75.762 de lei, adica aproape 18.000 de euro. Suma este valabila doar pentru municipiul Cluj-Napoca; pentru celelalte orase ale judetului, asociatia are nevoie de alte sume, pe care le cere, insa, primariilor din localitati – 14.000 de lei pentru Turda, 9.500 de lei pentru Dej, 6.500 de lei pentru Campia Turzii s.a.m.d. Asta in conditiile in care, anul trecut, asociatia si-a bugetat venituri si cheltuieli de 470.000 de lei.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitara Eco-Metropolitan Cluj vegheaza gestionarea optima a sistemului de management integrat al deseurilor. Directorul executiv al asociatiei este Septimiu Sanmarghitan.

Conform declaratiei sale avere, completata in 2011, Septimiu Sanmarghitan avea atunci 4 apartamente in Cluj-Napoca si 3 autoturisme. Conform aceluiasi document,  Sanmarghitan avea 32.000 de lei in diferite conturi si 18.000 de euro care nu fac obiectul vreunui depozit bancar.

In 2011, Sanmarghitan a castigat 62.387 de lei, adica 5.236 de lei pe luna. A mai castigat, tot in 2011, 2.300 de lei din inchirierea diferitelor spatii pe care le detine.

De asemenea, un alt exemplu interesant de asociatie specializata in “topirea” banului public este  Cluj-Napoca 2020 – Capitala Culturala Europeana, despre care Ziar de Cluj a scris aici.

Foto: stiridecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *