Vocea ta

Asociația Someșul nostru: ”Ce are UBB Cluj-Napoca cu domeniul public al Primăriei”?

”Primăria trebuie să pună în practică două proiecte câștigătoare la bugetare participativa care cer promenadă la Canalul Morii pe intreg parcursul orașului. Un proiect câștigător cere doar pe Canalul Morii, alt proiect cîștigător nu doar pe Canalul Morii, ci și pe mai multe cursuri de apă, care sunt afluenți ai Someșului. Am cerut explicit demolarea garajelor la Canalul Morii, primăria ne-a răspuns că nu are in plan în 2023. Mai mult, a răspuns ca daca amenajează o alee pe domeniul Primăriei, o face in parteneriat cu UBB. Dar ce treaba are UBB cu domeniul public al Primăriei?!” -întreabă Asociația Someșul nostru pe pagina sa de socializare.
”Primaria este atat de subordonata in relatia cu universitatea că nici macar nu ii cere ca cele zece hectare neamenajate, si e bine sa ramana asa, dinspre partea cu Someșul nostru sa fie deschise publicului, cu porti sau fara garduri. Pe ce baza legala sa ii ceară Universității? Pe baza faptului ca UBB nu este proprietara unei jumătăți din parc, Primaria concesionând încă din perioada interbelica la prețul simbolic de 1 leu pe an jumatate din parcul sportiv, fostul parc al Primăriei la Someș.
Măcar planuri master printr-un proces master sa se realizeze într-o primă fază. Deocamdată se lucrează pe bucăți, în zona Parcului Rozelor, unde insistăm de un deceniu, sau la Parcul Caragiale, unde urmează decopertarea.
Dar chiar și până la un Master Project se pot face pași simpli: demolarea garajelor de la Canalul Morii din Plopilor. Demolarea parțială de până acum a dus parcarile tot la gardul parcului universitar, chiar daca sub copaci funcționa mai bine o alee pe lângă gardul UBB.
Cum zona Canalului Morii în dreptul parcului sportiv e cea mai frumoasă din Cluj, alături de cea de lângă Parcul Rozelor, chiar dacă rămân garduri, tot se pot instala observatoare pentru avifaună și pentru a vedea cum arată un curs de apă amenajat în trecut minim intruziv, fără „betoane”.
Ideal ar fi ca gardurile la Somes și Canalul Morii să dispară, așa cum își imaginau proiectanții parcului, cu punți la apa, nu cu opreliști. In bazele primariei sunt zeci de ori mai mulți sportivi decât in parcul sportiv, terenurile zac inchise cu lacăt in afara orelor de curs in loc sa se creeze un sistem de rezervări, macar pt studenții clujeni, pentru a le ocupa practicând sport.
Să zicem ca nu se va intampla deschiderea parcului in viitorul imediat din cauza conservatorismului universitar, dar macar pe partea primăriei să avem alee, nu garaje.
Se tem Primaria si UBB ca urmatoarea revendicare logică atunci când te plimbi la canal sa nu fie de ce există gard la apă pe partea cu UBB? Sa fie simplă inertie administrativă si lentoare in demolarea garajelor? Sa fie lipsă de viziune in crearea unei infrastructuri alternative la trafic auto când parcarile se pot retrage doar cativa metri si sa faci alei?”