Vocea ta

Asociația Someșul nostru: ”Ce are UBB Cluj-Napoca cu domeniul public al Primăriei”?

Scris de 753
”Primăria trebuie să pună în practică două proiecte câștigătoare la bugetare participativa care cer promenadă la Canalul Morii pe intreg parcursul orașului. Un proiect câștigător cere doar pe Canalul Morii, alt proiect cîștigător nu doar pe Canalul Morii, ci și pe mai multe cursuri de apă, care sunt afluenți ai Someșului. Am cerut explicit demolarea garajelor la Canalul Morii, primăria ne-a răspuns că nu are in plan în 2023. Mai mult, a răspuns ca daca amenajează o alee pe domeniul Primăriei, o face in parteneriat cu UBB. Dar ce treaba are UBB cu domeniul public al Primăriei?!” -întreabă Asociația Someșul nostru pe pagina sa de socializare.
”Primaria este atat de subordonata in relatia cu universitatea că nici macar nu ii cere ca cele zece hectare neamenajate, si e bine sa ramana asa, dinspre partea cu Someșul nostru sa fie deschise publicului, cu porti sau fara garduri. Pe ce baza legala sa ii ceară Universității? Pe baza faptului ca UBB nu este proprietara unei jumătăți din parc, Primaria concesionând încă din perioada interbelica la prețul simbolic de 1 leu pe an jumatate din parcul sportiv, fostul parc al Primăriei la Someș.
Măcar planuri master printr-un proces master sa se realizeze într-o primă fază. Deocamdată se lucrează pe bucăți, în zona Parcului Rozelor, unde insistăm de un deceniu, sau la Parcul Caragiale, unde urmează decopertarea.
Dar chiar și până la un Master Project se pot face pași simpli: demolarea garajelor de la Canalul Morii din Plopilor. Demolarea parțială de până acum a dus parcarile tot la gardul parcului universitar, chiar daca sub copaci funcționa mai bine o alee pe lângă gardul UBB.
Cum zona Canalului Morii în dreptul parcului sportiv e cea mai frumoasă din Cluj, alături de cea de lângă Parcul Rozelor, chiar dacă rămân garduri, tot se pot instala observatoare pentru avifaună și pentru a vedea cum arată un curs de apă amenajat în trecut minim intruziv, fără “betoane”.
Ideal ar fi ca gardurile la Somes și Canalul Morii să dispară, așa cum își imaginau proiectanții parcului, cu punți la apa, nu cu opreliști. In bazele primariei sunt zeci de ori mai mulți sportivi decât in parcul sportiv, terenurile zac inchise cu lacăt in afara orelor de curs in loc sa se creeze un sistem de rezervări, macar pt studenții clujeni, pentru a le ocupa practicând sport.
Să zicem ca nu se va intampla deschiderea parcului in viitorul imediat din cauza conservatorismului universitar, dar macar pe partea primăriei să avem alee, nu garaje.
Se tem Primaria si UBB ca urmatoarea revendicare logică atunci când te plimbi la canal sa nu fie de ce există gard la apă pe partea cu UBB? Sa fie simplă inertie administrativă si lentoare in demolarea garajelor? Sa fie lipsă de viziune in crearea unei infrastructuri alternative la trafic auto când parcarile se pot retrage doar cativa metri si sa faci alei?”


ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 3 hours Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
 • Acum 6 hours In vizor
  ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
 • Acum 9 hours In vizor
  UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
 • Acum 9 hours In vizor
  Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
 • Acum 9 hours In vizor
  Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
 • Acum 9 hours Sanatate
  CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
 • Acum 9 hours PubliNews
  Vrei să vezi cele mai spectaculoase rase de pisici? Vino în acest weekend la Iulius Mall, unde are loc WCF International Cat Show!
 • Acum 12 hours In vizor
  HUEDIN: O MIZERIE DE ȘCOALĂ. AlinTișe, președintele CJ Cluj și directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, fac pase cu pisica moartă a responsabilității
 • Acum 12 hours Eveniment
  GREVA PROFESORILOR prelungește încheierea mediilor şi înscrierea la BAC la clasele a XII-a
 • Acum 12 hours General
  A început protestul polițiștilor din penitenciare: Aceștia refuză să intre la serviciu timp de patru ore și nu vor ieși cu deținuții la muncă
 • Acum 12 hours Analiza
  Klaus Iohannis i-ar fi convocat la Cotroceni pe Ciucă și pe Ciolacu. Poate pentru a ”găsi” bani pentru stingerea conflictului cu sindicatele din Învățământ. Dar ce se întâmplă dacă își dă Ciucă demisia, că nu sunt bani, iar Ciolacu nu vrea să-i preia funcția (că nu sunt bani)?
 • Acum 1 day In vizor
  Iohannis ar gira și el ceva, dar încă nu știe ce. Liderii de sindicat i-ar trăda nițel pe sindicaliștii din stradă. La cum arată lucrurile, va fi precum a mai fost și mai presus de atât. Adică FÂS!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE