In vizor

AQUAPA! ”Studiile de fundamentare” pentru Aquapark SUN trebuiau să fie gata în în noiembrie 2022, dar susține Boc, ”studiile de fezabilitate” OSĂ fie gata în iunie 2023

Haideți să lămurim cei doi termeni tehnici folosiți de către primarul municipiului Cluj-Napoca pentru a ține în suspans populația cluj-napocană cu privire la posibila realizare (după imediat două decenii) a unui Aquapark. În tot acest interval, numai cine n-a vrut nu și-a făcut Aquapark în jurul Clujului. Sau măcar o stațiune balneo-climaterică ca cei din Ocna Mureș. În fine…

Studiul de fundamentare: se referă la o etapă premergător întocmirii documentației de urbanism PUG (Plan Urbanistic General). Prin studiile de fundamentare care acoperă zone precum circulațiile, relațiile mediului antropic cu cel construit, relația cu suprafețele de apă, relațiile cu localitățile învecinate șamd, se analizează cadrul și contextul existent, iar in baza unor previziuni, calcule și estimări se redactează ipoteze posibile de intervenție prin realizarea viitoarei documentații PUG. Studiile de fundamentare aferente PUG constituie o parte din documentațiile pentru obținerea avizelor și acordurilor și, așa cum le spune și numele, fundamentează deciziile proiectantului pentru întocmirea noului PUG al localității.

Confuzia cu nota de fundamentare ca parte a etapelor de proiectare conform HG 907/2016 sau cu referatele de fundamentare este determinată de terminologia similară, conținutul documentelor enunțate fiind diferit și ceea ce relevă fiecare având particularitățile sale specifice pentru ceea ce se întocmesc.

OBSERVAȚIE: Din moment ce Cluj-Napoca tocmai ce s-a ales cu un PUG, presupunem că toate acele etape descrise mai sus se regăsesc în acesta și nu e nevoie numai pentru Aquaprk SUN de un nou PUG. Prin urmare, profitând de faptul că poate azvârli cu cuvinte pe la diverse emisiuni de chitanțier unde nimeni nu-l trage de mânecă, Emil Boc a făcut ceea ce știe mai bine: a azvârlit cuvinte.

Studiul de fezabilitate prescurtat SF se realizează de către o echipa mixtă compusă din arhitect, ingineri proiectanți pe specialități – rezistență, instalații interioare (electrice, sanitare, termice), instalații exterioare clădirii (alimentare cu apă, canalizare, energie electrică și gaze naturale) pana la punctele (căminele) de branșament aflate la limita de proprietate – și economiști care realizează analizele economice și financiare pentru întregul proiect. Studiul de fezabilitate esteo etapă de proiectare a unui obiectiv de investiții care se încadrează în construcții civile, industriale, edilitare, infrastructură șamd și are rolul de a stabili concepția spațială si planimetrica a viitorului obiectiv la care se adaugă componenta financiară pentru ca la finalul acestei documentații să fie stabiliți indicatorii tehnico-economici. Acești indicatori tehnico-economici se aprobă în cadrul unei Comisii Tehnico-Economice organizate la nivelul Autorității Contractante, a unui Minister sau a unei instituții subordonate acestuia, după caz, în funcție de tipologia investiției, plafonul investițional propus sau alți parametri stabiliți prin ordin de ministru pentru respectivul domeniu. Prin urmare SF are ca scop final cel de a obține indicatori tehnico-economici în scopul aprobării acestora și pentru includerea valorilor finale de investiție în bugetul instituției investitoare.

Și acum să revenim la afirmațiile făcute în decurs de un an de către Emil Boc.

”În iunie trebuie să primim studiul de fezabilitate pentru zona de la Sun, apoi vom lua o decizie dacă vom prelua în regie proprie – să vedem cât costă, dacă avem bani, sau îl facem într-un parteneriat public-privat, adică îl scoatem la concesiune de lucrări publice și să fie făcut de un privat”, a declarat primarul Emil Boc, joi, la o emisiune de-a lui de chitanțier.

Cică, ”O astfel de investiție ar costa circa 40 de milioane de euro.” Dar, fără să aibă SF-ul, de unde a avansat primarul suma? Probabil din telefoanele date lui Bolojan, la primăria din Beclean și la cea din Ocna Mureș: ”Fraților, voi cu cât ați făcut ceea ce ați făcut?”

În fine, în septembrie 2022, primarul Emil Boc spunea că studiile de fundamentare urmau să fie gata în luna noiembrie.

”Am dat drumul la studiul de fundamentare, care va fi terminat undeva la începutul lunii noiembrie. Va intra în Consiliul local, după care se vor declanșa procedurile legale de achiziție în vederea realizării acestuia. Avem acele hectare, nu mai știu exact, 5,4 – 5,5 câte sunt în total, acolo la Sun. Trebuie să corelăm cu proiectul cu centura metropolitană, pentru că este în zona respectivă, astfel acum putem avea un prim aquapark în zona noastră.

Sigur vor apărea și altele, dar este un început. Ce era înainte pe 1,5 hectare nu a fost posibil să se facă, mai ales că zona era afectată și de linia electrică, nu se putea construi. Acum cred că se poate face un aquapark pentru clujeni, aici, într-o zonă accesibilă și cunoscută”, a spus Emil Boc, la aceeași emisiune a sa de chitanțier, în septembrie 2022.

Ori, după cum spuneam mai sus, fundamentarea ar fi trebuit să fie inclusă în noul PUG al municipiului – se putea scoate de acolo printr-un simplu copy-paste. Dar, poate pregătim un nou PUG?

În ceea ce privește zona SUN, pentru aceasta există deja două studii de fezabilitate care zac într-un sertar la primărie și care concluzionează același lucru: nu se poate face din cauza stâlpului Electrica de înaltă (sau medie, habar nu avem) tensiune din proximitate.

Dar, probabil, se mută proiectul mai înspre Cora și nu mai există pericolul stâlpului Electrica.

În schimb, pentru a fi informați, REAL, nu pe povești cu OSĂ, cam pe unde ne aflăm cu promisiunile lui Emil Boc, să vă spunem ce urmează după ce OSĂ apară SF-ul, și OSĂ fie aprobat.

Și dacă se dorește accesarea unor finanțări din fonduri nerambursabile, și dacă instituția publică numită Primăria Cluj-Napoca, vrea să investească ceva, indiferent de sursa de finanțare (buget propriu sau alte fonduri), are obligația de a întocmi un studiu de fezabilitate al cărui conținut cadru este reglementat de către HG 907/2016. Conform acestui act normativ exista trei noțiuni pentru studiu de fezabilitate:

  • Studiu de Fezabilitate (SF) – pentru investiții greenfield, clădiri noi
  • Documentatie de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) – pentru investiții asupra imobilelor existente (adică gonflabila numită pompos Bazin Olimpic), privind reabilitarea, modernizarea, extinderea
  • Studiu de Fezabilitate cu elemente de DALI – pentru situația în care există clădiri asupra cărora se intervine și sunt în legătură cu clădiri nou construite

Toate trei condițiile sunt îndeplinite. Că avem pe tern și ”investiția” RADP Cluj-Napoca în gonflabila numită ”Bazin Olimpic” și, firește, trebuie construite și noi clădiri și instalații.

Bine, Emil Boc acum a declarat că nu mai accesează bani europeni și vrea să vadă dacă va putea face ceva în parteneriat cu o firmă privată.

Să vă mai reaminitm o dată parteneriatele municipalității cu firme private și care s-au lăsat cu pagube imense pentru patrimoniul Clujului și fără nicio realizare: Cartierul Lomb și Cartierul Tineretului.

Deci, cam prin zona Cartierului Tineretului este și Aquapark-ul Clujului.