Bulevardul 21 Decembrie 1918 din Cluj-Napoca este, din nou, un șantier. Mai exact, este vorba despre banda dedicată transportului public în comun peste care n-a trecut mai bine de un an de când a fost turnat un strat de asfalt. Din câte se pare, insuficient. Municipiul Cluj-Napoca este unul dintre cele mai bogate din țară, iar acest lucru poate fi susținut prin aceleași lucrări de întreținere și modernizare a acelorași porțiuni de drum. Nu doar drumurile județene, aflate sub jurisdicția Consiliului Județean Cluj, pot fi reparate la nesfârșit. În continuu, aceleași trasee sunt sparte, plombate și ”modernizate” chiar în Cluj-Napoca, pe unul dintre cele mai însemnate bulevarde ale orașului.
Nervii participanților la trafic sunt puși la grea încercare. În repetate rânduri.
Dar aceasta nu este singura pagubă.
Aceste ”lucrări” sunt realizate din aceeași pungă publică a bugetului local, din aceleași buzunare ale clujenilor.
CITEȘTE ȘI: Bulevardul 21 Decembrie 1989, ca dupa razboi
Încă din iulie 2017, în Primăria municipiului Cluj-Napoca începuseră dezbaterile privind crearea benzii dedicate pentru transportul în comun pe Bulevardul 21 Decembrie 1918 și strada Memorandumului.
Lucrările care au urmat au fost făcute pe repede-nainte, pe vreme de ploaie și, din câte se pare, materialele folosite au fost de înaltă calitate. Motiv pentru care, la câteva luni, se tot intervine pe aceleași porțiuni de drum.
În 2016, Primăria a implementat benzile dedicate transportului în comun din Piața Cipariu până la Catedrala Ortodoxă din Piața Avram Iancu. Cu această ocazie, s-au desființat parcările din fața Curții de Apel Cluj, partea carosabilă fiind lărgită astfel încât să se asigure, pe lângă banda dedicată transportului în comun, două benzi pentru virajul la dreapta pe Calea Dorobanților și 2 benzi pentru circulația pe direcția înainte spre Bulevardul 21 Decembrie 1989.