In vizor

Sute de proprietari au câștigat procesele cu Primăria după ce au fost „pedepsiți” cu supraimpozitarea cu 500%

Marea Refațadizare, anunțată de către conducerea Primăriei, cu mare mândrie prin 2010, s-a dovedit a nu avea succesul estimat atunci. Fațadele a aproximativ 1.000 de clădiri din centrul istoric trebuie reparate de către proprietari, pe propria cheltuială. Mare parte din proprietari s-au eschivat de la aceste lucrări astfel că Primăria a trecut la aplicarea de amenzi. Culmea e că nici amenzile nu dau rezultate. Proprietarii care s-au simțit nedreptățiți au contestat amenzile în instanță.

Mulți au început să câștige procesele, iar de câteva luni Primăria începe să aprobe hotărâri de Consiliu Local care atestă practic faptul că oamenii au avut dreptate și au fost amendați pe nedrept. De exemplu, la ultima ședință de Consiliu Local, 40 de proprietari de apartamente de pe strada Horea au scăpat de aplicarea amenzii pentru nerepararea fațadei clădirii. 

„Dat fiind faptul că, prin HCL NR. 343/2016 a fost aprobat regulamentul de stabilire a criteriilor de identificare a clădirilor neîngrijite, situate în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în baza acestui regulament au fost efectuate verificări și constatări în teren, identificându-se clădiri neîngrijite cu stare tehnică nesatisfăcătoare. În acest sens, a fost întocmită pentru fiecare clădire verificată de către Direcția Inspecție și Control din cadrul Direcției Generale Poliția Locală, fișa de evaluare a stării acesteia”, se arată în Hotărârea de Consiliu Local referitoare la imobilul de pe strada Horea. 

Din cauza că proprietarii nu au remediat problemele constatate până la data de 30 noiembrie 2017, administraţia publică locală a majorat impozitul cu 500%. Oamenii au dat în judecată Primăria și au câștigat procesul, astfel că din 1 ianuarie 2019 încetează aplicarea impozitului majorat cu 500%. 

În ședința de Consiliu Local din octombrie, a fost anulată majorarea impozitului pentru 15 proprietari. În septembrie, 25 de proprietari au scăpat de amenda Primăriei. Și lista ar putea continua pentru că aproape în fiecare ședință sunt hotărâri de Consiliu Local care anulează supraimpozitarea clădirilor. 

Programul Marea Refațadizare a început în 2014, dar foarte puține clădiri au fost reparate. În decembrie 2016 a fost aprobată o Hotărâre de Consiliu Local prin care 750 de proprietari de imobile degradate au fost amendați cu supraimpozitarea cu 500%. Multe din clădirile sunt în Piaţa Unirii, apoi urmează altele pe străzile Mihail Kogălniceanu, Universităţii, Regele Ferdinand, Nicolae Cristea, Victor Babeş, Memorandumului, Iuliu Maniu, Baba Novac, Cloşca, Virgil Fulicea, George Coşbuc, Episcop Ioan Bob, Samuil Micu, Emil Isac, I.C. Brătianu, Frederic Joliot Curie, Horea, Bulevardul 21 Decembrie 1989, Bulevardul Eroilor, Piaţa Ştefan cel Mare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *