Editorial

Așa de influentă a ajuns impostura, încât considerăm cinstea un moft

Scris de 702

Cine votează corupți (jegoși moral), nu este victimă, este complice!

Ca să nu avem discuții.

Așa că putem să ne povestim ce s-a mai întâmplat în ultimele zile, identic cu ceea ce s-a întâmplat în ultimul sfert de veac: faptele au rămas, numele s-au schimbat. În rest, aceeași complacere, delăsare și mizerie.

Deci, a trecut și comemorarea unui an de la #Colectiv.

Și?

Victimele sistemului ticăloșit au ajuns niște nume pe soclul unei statui. La fel ca și morții din Decembrie ’89, ca cei de la mineriade, ca zecile de mii de asasinați (distruși, scoși de pe linia vieții, deraiați din viață) prin metoda Hexy Pharma, FNI, FMOA, Caritas, Bancorex (sunt atâtea scandaluri într-un sfert de veac de când românii își trăiesc singurătatea, că nu-mi ajung literele alfabetului să le pomenesc pe toate); la fel, zic, și peste morții #Colectiv se va așterne praful anchetei, iar adevărații vinovați ne vor cere, cu tupeu, să-i facem să se simtă vinovați pentru a se descuibări din funcțiile pe care le căpușează. Vorba ayatolahului Sănătății românești, Raed Arafat: “Trebuie să mă faceți să simt că într-adevăr am greșit ca să demisionez”.

Ce să simtă un nesimțit?

De fiecare dată când se întâmplă câte o tragedie în România se naște câte un val de indignare cinstită care ține, ca orice doliu național, exact trei zile. Dincolo de cavalerii și sufragetele de Facebook, în România poate chiar există un val de indignare cinstită pe care nimeni nu vrea și nici măcar nu își propune să vrea să-l capitalizeze, să-l preia și să-l canalizeze către a face o Românie “ca afară” – curată, curățată de bișnițari și boschetari politici.

O Românie morală, cu valori ne-răsturnate, ne-golite de conținut și de idee.

Dar, atunci, nouă ce ne-ar mai ieși, cum s-ar mai bucura omul simplu din popor c-a reușit să tragă în piept autoritatea că a trecut pe roșu și nu l-a amendat nimeni și nici nu l-a călcat cu mașina? Cum să te mai bucuri că le-ai tras-o râtanilor de la cozile administrațiilor publice că ai intrat în față că ai pile? Noi, mari consumatori de seriale “Dallas”, cum am mai putea zice „da’ las’ că merge ș-așa”?

Poate există oameni care vor, din toată ființa lor, să se nască o opoziție la tot ce reprezintă actuala clasă politică, o opoziție cinstită, cu greața-n gât, sătulă de jocul de-a democrația, nu una de cumetrie în care așa-zisa “dreapta” ține franzeluța pe care “stânga” își unge, din gros, ca neamul prost din care provin, de parcă ar fi untură, caviarul. Dar cine să-i bage în seamă, când ei înșiși nu se iau în serios decât preț de-o indignare on-line, preț de-un “A3” fluturat la o manifestare, un bătut cu “pet”-ul în asfalt șamd. Și-apoi dispar la grătare, mare și excursii în Natură de ziua votului? Fără măcar ștampila aia de vot în mână, “A3”-ul acela fluturat cândva la o manifestație are valoare hârtiei igienice cu care se acoperă politicienii atunci când mănâncă ceea ce știu ei mai bine să mănânce.

Sunt convins că în sinea lui omul de rând este total nemulțumit – nemulțumit de cum tot votează numai grupuri infracționale organizate; dar tace și se prefaec că are alte priorități (poate îi e rușine să recunoască). Poate îi este rușine să recunoască faptul că și-a făcut un mare rău (lui și copiilor lui) – dar nu rușinea lui trebuie exploatată, ci indignarea, indignarea pe care sigur o simte – că a fost mințit și luat de prost.

România trebuie să iasă de sub zodia lui nea’ Ceașcă și Ion Iliescu, să scape de clonele lor prăsite prin UTC, UASCR și bine legendate de către diverși ofițeri acoperiți din fosta și actuala Securitate care astăzi se joacă de-a prosperii oameni de afaceri. Trebuie ștearsă întreaga epocă de tranziție, aruncată la gunoi democrația originală marca Ion Iliescu, capitalismul de cumetrie marca Adrian Năstase și plagiamatorismul de tip Ponta și Oprea.

Nu mai avem voie să ne găsim scuze și explicații de ce votăm cu hoții și îi respingem pe cei care cer domnia legii. Corupția ne macină nervii zilnic – de ce nu o recunoaștem/urlăm? – și ne sărăcește la fiecare pas! – de ce să nu recunoaștem (urlăm) aceste adevăruri?

Așa de influentă a ajuns impostura, încât considerăm cinstea un moft?

Când cinstea ar trebui să fie probă eliminatorie în primul rând în politică – că politica este cea care ne dă legile cu care ne facem afacerile și prin care ne poziționăm în raport cu cei din jurul nostru. De ce am înlocuit cinstea cu circul, cu bâlciul? Fără cinste, orice om plin de competențe și haz nu este altceva decât un individ disponibil, la dispoziția oricui îl pune să fure, să mintă, să se combine șamd. Domnia legii este garanția unui stat care se vrea mai mult decât o asociere a unui grup infracțional organizat. Domnia legii este piatra de temelie a unui stat ce nu-și vede (tratează) cetățenii doar ca pe o turmă de portofele numai bună de jefuit.

Dar cine să-nțeleagă?ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Eveniment
  Sindicatele din educație continuă greva și săptămâna viitoare: Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în educație. Nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE