Diete

Arta condimentarii in alimentatie

Arta condimentarii este foarte veche, datand, probabil, din cele mai vechi timpuri ale omenirii. Deoarece ea presupune un anumit rafinament, se crede ca a aparut in Evul Mediu, atunci cand, din cauza economiei precare, alimentatia mai saraca i-a determinat pe oameni sa “marcheze” saracia mancarurilor prin intrebuintarea diferitelor condimente. Oamenii saraci se multumeau cu condimente locale (marar, cimbru, leustean, chimen etc.), in timp ce bogatii plateau preturi enorme pentru procurarea unor mirodenii cu arome exotice neobisnuite (foi de dafin, enibahar, scortisoara etc.) aduse de peste ocean. Una din mirodeniile scump platite era piperul.

 

 

Iata cum se pot folosi cele mai recomandate arome pentru a da rezultatul dorit pentru sanatatea noastra:

 

 

–    Otetul, adaugat in diferite salate (ardei copti, de castraveti), sosuri (marinate), ciorbe (de fasole verde).
–    Sucul de lamaie, pus in supe, ciorbe (greceasca), salate de cruditati, de conopida etc.
–    Borsul, adaugat in ciorbe, pe langa gustul agreabil, aduce si o cantitate sporita de vitamine din complexul B.
–    Boiaua dulce, obtinut prin macinarea ardeiului dulce din Banat, adaugata in sosul alb din regimul lacto-fainos, ii da culoare si ii schimba monotonia, facandu-l mai apetisant.

 

 

–    Usturoiul (verde sau uscat) taiat marunt si stropit cu otet, poate fi servit peste fasole verde, sub forma de salata sau adaugat peste rasol de vaca. Sub aceasta forma, alimentele sunt inregistrate cu placere, chiar si in lipsa sari.
–    Ceapa se intrebuinteaza foarte des in prepararea sosurilor. Prin inlocuirea tehnicii culinare obisnuite cu alte metode care sa pastreze calitatile organoleptice (gustul si mirosul) ale cepei, se pot indeparta substantele iritante din compozitia ei. In acest scop, ceapa se fierbe si se lasa la scurs. Se taie felii rotunde, daca se adauga in salate. Atunci cand se pune in mancare, se taie marunt sau se toaca, apoi se frige intr-o tigaie Teflon sau intr-una obisnuita uscata (neunsa). Astfel preparata, ceapa nu este daunatoare organismului si inlocuieste gustul sarat cu cel dulceag-aspru al mancarurilor din care sarea de bucatarie lipseste sau este in cantitati reduse.

 

 

–    Hreanul ras si stropit cu otet de fructe, adaugat peste un rasol de vaca sau pasare, ii confera un gust agreabil.
–    Chimenul, pisat si trecut prin sita, da gust deosebit de placut cand este adaugat in supe (supa de chimen cu crutoane), in salate de cruditati sau in diferite sosuri. De asemenea, poate inlocui sarea, dand aroma placuta legumelor fierte.
–    Enibaharul sau Piperul de Jamaica da un gust astringent, datorita taninului care se gaseste in cantitate mare in fructele sale.
–    Cimbrul imbunatateste mult gustul mancarii cand este presarat peste friptura la gratar si carnea fiarta inabusita sau cand este pus in tocatura, ca si diferite budinci, cartofi, “au gratin”, musaca, pateuri de carne sau cu branza de vaci. De asemenea, are acelasi efect gustativ placut si daca este adaugat peste legume sau salate.

 

 

Reteta pentru gurmanzi: Cartofi cu sos de mirodenii. Se pun 8 cartofi, taiati cubulete, la fiert in apa cu sare. Se toaca 2 cepe si un fir de praz si se pun la calit in 2 linguri de ulei de masline. Dupa ce se caleste ceapa, se adauga cartofii scursi si se lasa pana se prajesc. Separat, se face sosul din: apa, oregano, cimbru si un usturoi pisat. Se pune peste cartofi, se adauga sare si piper si se da la cuptor.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *