Sanatate

Arderea grasimilor prin aerobic

Cei mai multi sportivi, dar si alte persoane active care se antreneaza in mod regulat, efectueaza anumite tipuri de aerobic. De fapt, "aerobic" inseamna  "cu oxigen" si exercitiile aerobice implica mai multi muschi – de exemplu cei ai picioarelor – angajati in activitate continua.

Frecventa si durata sedintelor de aerobic sunt legate de scopuri imediate. De exemplu, culturistii isi maresc durata antrenamentului de tip aerobic in perioada pre-competitionala de la 45 de minute pe zi la 90 si chiar 120, de cele mai multe ori repartizate in doua sedinte, timp de 5-6 zile pe saptamana.

Scopul este de a arde cat mai multa grasime, urmand, fireste, si o dieta potrivita. Deoarece grasimea poate fi oxidata sau arsa numai in prezenta oxigenului, este logic ca exercitiile de tip aerobic care necesita cel mai mare aport de oxigen, vor fi cel mai eficient mod de a arde grasimea. Sedintele de aerobic sunt cele mai bune si pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare.

Efectuand aerobic in mod regulat, creste nivelul unui strat protector de colesterol, care poarta numele de lipoproteina cu densitate ridicata si care prezinta un grad ridicat de protectie impotriva afectiunilor cardiovasculare.

Antrenamentul la intervale stabilite este un exercitiu eficient de ardere a grasimilor. Repetarile cu intensitate ridicata, asociate acestui stil de antrenament, favorizeaza cresterea cantitatilor de lactate si citrate din muschi, care inhiba un proces numit glicogenoliza, adica trecerea glicogenului din muschi in glucoza. Cand se intampla acest lucru, celulele muschilor sunt fortate sa foloseasca grasimea ca sursa de energie in timpul exercitiilor. Un alt avantaj al antenamentului pe intervale este faptul ca faciliteaza apropierea de ceea ce fiziologii numesc "pragul anaerobic". Acest lucru se refera la un nivel al intensitatii exercitiului care produce trecerea de la metabolismul aerobic la cel anaerobic. Pragul anaerobic este atins atunci cand produsii secundari ai oboselii musculare, ca de exemplu, acidul lactic, cresc pana la un anumit nivel, datorita intensitatii ridicate a exercitiilor. Acesti produsi sunt degradati atunci cand se efectueaza partea cu intensitate scazuta a antrenamentului. Ca rezultat, muischii se vor "odihni" mai bine in seturi.

Pentru a efectua acest antrenament pe intervale, trebuie sa creasca intensitatea exercitiilor de tip aerobic care au fost alese, la aproximativ 90% din maximul posibil (90% din diferenta dintre 220 si varsta pe care o are fiecare), timp de 2 minute, apoi sa se scada intensitatea la 50-60%. Cand va veti simti suficient de odihnit, se va creste din nou intensitatea si asa mai departe. Efectul de ardere a grasimii in urma unei sedinte de 30 de minute in acest ritm este, probabil, egal cu cel al unei sedinte de o ora de antrenament lent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *