In vizor

ANALIZA: Ce si-a propus si ce a realizat Consiliul Judetean din Strategia de Dezvoltare a Judetului

Strategia de Dezvoltare a Judetului Cluj pentru perioada 2007-2013 a fost redactata in anul 2005 si a fost aprobata de Consiliul Judetean in luna septembrie a aceluiasi an. Ziar de Cluj va prezinta o analiza a proiectelor prioritare duse la bun sfarsit sau nerealizate nici pana acum, asa cum au fost propuse in Strategia de Dezvoltare a Judetului.

In capul listei proiectelor prioritare din planul de actiuni se afla “proiectarea si executia unui stadion la standarde internationale”. Durata de implementare a fost estimata la perioada 2009-2011, iar in 1 octombrie 2011 administratia judeteana a dat in folosinta stadionul Elite – Cluj Arena.

Cluj Arena, construit in locul stadionului Ion Moina

Sursa foto: wikipedia.org

Valoarea totala a investitiei a fost 45 de milioane de euro cu TVA, mai putin decat se estima in Strategia redactata in 2005. Din aceasta suma, Consiliul Judetean a suportat 75%, restul fiind finantari de la Guvern. Potrivit Consiliului Judetean, costurile de intretinere a obiectivului se ridica la 60.000 de euro pe luna, astfel ca societatea care administreaza stadionul a raportat numai pierderi – peste 116.000 de lei in 2011 si peste 450.000 de lei in 2012.

Pe locul doi se afla dezvoltarea Zonei Metropolitane Cluj, iar pe trei “planurile integrate de dezvoltare urbana ale centrelor urbane din judetul Cluj”. Urmatorul proiect, “transport rapid de persoane est-vest – zona Metropolitana Cluj, estimat la 4,5 milioane de euro si propus spre realizare in perioada 2009-2013, se regaseste si in noua Strategie a Judetului pentru 2014-2020.

Sectia de Hidroterapie a Spitalului de Recuperare

Sursa foto: citynews.ro

O alta investitie propusa si dusa la bun sfarsit de catre Consiliul Judetean a fost modernizarea sectiei de Hidroterapie a Spitalului Clinic de Recuperare. Investitia care a depasit un milion de euro a fost realizata din fonduri structurale si s-a finalizat in luna octombrie 2010, mai repede, decat s-a preconizat.

Salina Turda, modernizata

Sursa foto: adevarul.ro

Si reabilitarea Salinei Turda si a Bailor Sarate de la Dej si Cojocna a fost un succes pe bani europeni. Salina Turda si baile sarate Durgau au costat peste 5,8 milioane de euro si au fost inaugurate in 22 ianuarie 2010, putin peste termenul preconizat in Strategie. Din totalul investitiei controbutia Consiliului Judetean a fost de 92.000 de euro, restul provenind din fonduri europene. Inaugurarea Bailor Sarate de la Dej si Cojocna modernizate a avut loc in luna mai a aceluiasi an. Proiectul, care a cuprins si reabilitarea Bailor Figa din Beclean a costat peste 5,4 milioane de euro. Finantarea a provenit in mare parte din fonduri europene.

Proiecte nefinalizate

Proiectul de reabilitarea infrastructurii sectiei in aer liber a Parcului Etnografic Romulus Vuia, estimat la 2,3 milioane de euro, nu a mai fost realizat niciodata, proiectul neprimind finantare. Prin acest proiect urmau sa fie reabilitate aleile parcului, rigolele de scurgere, sistemul de iluminat si consolidat un versant.

“Nu s-a mai primit finantare pentru proiect. Voiam sa depunem noi un proiect pentru lucrari de infrastructura, nu stiu daca vom reusi. Acum avem un proiect in derulare pentru modernizarea sistemului de iluminat si asteptam finantare pentru anii urmatori”, a precizat directorul Muzeului Etnografic, Tudor Salagean.

La categoria “Modernizarea infrastructurii de transport” primul proiect pe lista este realizarea pistei de aterizare/decolare de 3.500 de metri, estimat la aproape 90 de milioane de lei, termenul de finalizare fiind 2012. Lucrarile pentru pista cu o lungime de 2.100 de metri urmeaza sa fie finalizate in luna octombrie, iar pentru prelungirea pana la 3.500 este nevoie de o noua licitatie.

Pista de 2.100 de metri

Terminalul Cargo, care presupunea preluarea traficului aerian de marfa pe linia Europa Centrala si de Vest, investitie preconizata la 10 milioane de euro si cu termen de finalizare 2013 a fost mutat in Strategia Judetului pentru 2014-2020.

Drumul Rachitele – Ic-Ponor trebuia finalizat, potrivit documentului pana in 2011, dar se lucreaza in continuare din cauza unor erori de proiectare.  Un alt vis nerealizat din Strategia 2007-2013 este varianta ocolitoare Nord-Vest, de la Apahida la Floresti, care trebuia sa aiba 31,5 kilometri si sa fie gata in acest an. Valoarea investitiei, conform planurilor s-ar fi ridicat la peste 78 de milioane de euro si trebuia finantata din fonduri europene. De asemenea, reabilitarea drumurilor judetene a fost si in vechea Strategie si in cea noua o prioritate, asa cum este si proiectul de prelungire a strazii Eremia Grigorescu pana la Autostrada Transilvania si realizarea unui acces la Autostrada din localitatea Ciurila.

Proiecte copy-paste

Eternul Spital Regional de Urgenta si-a gasit loc printre primele proiecte in noua Strategie, dupa ce in planurile vechi durata proiectului s-a estimat pana in 2013. Suma necesara estimata a ramas la 25 de milioane de euro.

Preluarea terenului din Floresti unde urmeaza sa se construiasca Spitalul Regional  – mai 2012

Sursa foto: ziuadecj.realitatea.net

Realizarea unui Centru expozitional regional pana in 2013 pentru aproape 5 milioane de euro este un alt proiect ramas pe hartie din Strategia Judetului si mutat pentru perioada 2014-2020. Asta in ciuda faptului ca Expo Transilvania nu mai este de mult un centru expozitional demn de un oras de talia Clujului.

Parc Industrial la Dej si Campia Turzii sau reabilitarea zonei industriale de aici sunt alte proiecte ramase la stadiul de idei si copiate in planul de actiune pentru 2014-2020. Din categoria proiecte reincalzite mai amintim  sistemul informatic de management al documentelor si arhivare electronica pentru Consiliul Judetean Cluj – estimat la 5 milioane de euro, restaurarea Muzeului de Arta – 8,7 milioane de euro, reabilitarea centrului istoric baroc din Gherla – 2,8 milioane de euro, statiune turistica Vladeasa – 2,6 milioane de euro, dezvoltarea domeniului schiabil, statiunea Baisoara sau reabilitarea statiunilor Someseni, Baita, Sic.

In fapt, marea majoritate a proiectelor propuse pentru a fi finalizate in perioada 2009-2013 au fost preluate de Strategia de Dezvoltare a Judetului Cluj pentru perioada 2014-2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *