Din oras

Ambulantele nu pot ajunge la peste 50 de familii din Cluj. Incompetenta Primariei le pune in pericol vietile

Peste 50 de familii din Cluj locuiesc pe o strada pe care pompierii, politia ori ambulanta nu pot ajunge. E vorba despre locatarii strazii problema Stefan Metes, acolo unde au fost montati stalpi pentru a impiedica accesul masinilor. 

Locatarii blocurilor de pe Stefan Metes, o strada cu locuinte individuale, nu mai pot intra, de cateva luni bune, cu masina pe strada pe care locuiesc, dupa ce aceasta a fost transformata in strada pietonala. Paradoxal, Primaria Cluj-Napoca arunca vina in carca locatarilor, desi recunoaste ca a receptionat lucrarile fara ca cele patru blocuri construite intre case sa aiba o cale de acces.

 

Mai grav este, insa, faptul ca nici masinile de ambulanta, pompieri ori politie nu pot ajunge pe strada din Manastur, in caz de nevoie. In aceasta dimineata, unul dintre locatari a solicitat o ambulanta, dar masina nu a putut ajunge decat pana in capatul strazii. 

“Cred ca  aceasta subliniaza inca o data ca si in orasul nostru baronasii si smecherasii sunt mai importanti decat cetatenii, siguranta sau dreptul lor de proprietate. Ambulanta, pompierii si toate masinile au acces interzis pe strada Stefan Metes pentru nu deranja linistea (…) Nu pot sa spun decat “Doamne fereste sa se intample ceva”. Primaria a a aprobat, in 2006, un PUD aberant, cu dedicatie, prin care proprietarii unor apartamente au acesul interzis, prin acte, pe propria strada. Au acces pe o alta strada, inexistenta, de care pimaria a uitat intre timp; nu numai ca nu a mai construit strada, dar ea nu mai apare nici in acte. Smecherii au speculat acesta balba si pe baza acestui PUD au castigat in instanta blocarea drumului pt proprietari. Ce face Primaria? Ce face de obicei – se balbaie in raspunsuri evazive si refuza sa repare erorea”, spune unul dintre locatarii de pe strada Stefan Metes.

Horia Simu, seful Serviciului de Ambulanta, spune ca situatia clujenilor ce locuiesc pe aceasta strada este una extrem de periculoasa. 

“In caz de nevoie, ne ducem cu scaunul de transport, cu oxigenul portabil, cu trusa medicala, pe jos, cat trebuie. Dar, pe drum inapoi, se poate intampla orice; cu cat e distanta mai mare fata de pacient, cu atat e mai mare riscul. Daca sunt grade cu minus sau ploua torential, ce facem?”, se intreaba medicul clujean.

Dar strada Stefan Metes nu este singura strada din Cluj pe care masinile ambulantei nu pot ajunge. Horia Simu spune ca, de obicei, in cazul strazilor blocate, un apartinator asteapta ambulanta in locul pana unde aceasta poate ajunge. De acolo, transportul se face cu scaunul de transport sau cu targa, in functie de urgenta. 

“Masinile parcate sunt din nou, o problema. Daca n-avem loc de masini, lasam  ambulanta in mijlocul strazii. Daca e masina de pompieri, nu stiu, zau, cum se procedeaza, pentru ca e vorba de un camion mult mai mare”, mai spune Horia Simu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *