Reportaj

Am fost în cartiere să vedem ce știu clujenii despre colectarea gunoaielor pe patru culori și unde aruncă deșeurile – VIDEOREPORTAJ

Despre colectarea selectivă a deșeurilor pe patru fracții ne tot vorbesc, de câteva luni, ba primarul Emil Boc, ba vicele Dan Tarcea. Mai rar, însă city-managerul Gheorghe Șurubaru, însuși responsabilul direct al acestui program. De fiecare dată, am auzit cum, din 1 iulie, clujenii vor primi saci pe patru culori, vor fi amplasate containere, firmele de salubritate își vor face treaba, cetățenii vor fi informați. Ne-am fi imaginat că din 1 iulie, lucrurile vor merge ca pe roate. Merg ca pe roate, dar pe roate pătrate mai degrabă.

În cartiere, e cam dezastru. În Mănăștur, cel mai aglomerat cartier din Cluj-Napoca, la punctele gospodărești, nici vorbă să fi apărut containere noi, pe patru fracții. Gunoaiele sunt aruncate mai mult pe lângă containere, sunt amestecate, iar căldura face ca din zeama care curge din containere să iasă niște miresme deosebite.

După ce am stat de vorbă cu câțiva mănăștureni, ne-am dat seama ca acea campanie de informare despre care primarul a tot vorbit de când s-a dat legea cu colectarea selectivă ori nu a existat, ori nu a ajuns la urechile cui trebuie. Oamenii nu prea au ei idee ce înseamnă să adune gunoiul selectiv.

Iată cum au decurs câteva discuții pe care le-am avut cu locuitorii din Mănăștur:

Ați auzit de colectarea selectivă a gunoaielor?

Nu prea

Știți că dacă nu colectați pe patru fracții veți primi amendă?

Da’ de unde să ne dea amendă?

 

Ați auzit de colectarea selectivă?

Am auzit, dar nu se face aici la noi în România ca în alte țări.

Dar știți că primiți amendă dacă nu colectați selectiv?

Da păi știu, dar ce să facem?

Unii au auzit ce e cu colectarea asta selectivă, chiar s-au apucat deja să separe deșeurile. Deocamdată nici nu au unde să le arunce. Nu au primit nici sacii mult lăudați de Boc & Co.

Ați început deja să colectați pe patru fracții?

Da, plasticul separat și hârtia iară, deci am început.

Dar saci colorați ați primit?

Aici la noi nu.

 

Firmele de salubritate v-au trimis cumva saci colorați în care să puneți deșeurile?

Nu, dar cum trebuiau să ni-i trimită? Nici nu știam că ar fi trebuit să facă asta. Și să-i trimită cum, că nu înțeleg?

În Grigorescu este la fel ca în Mănăștur. În Andrei Mureșanu și Gheorgheni, mai ales în zonele cu case, clujenii au primit totuși saci colorați încă de săptămâna trecută. Au primit chiar și o informare despre programul de ridicare a deșeurilor. Nedumerirea lor este însă acum când reușesc să umple sacii pentru că sunt mari și se pot aduna cantități mari de deșeuri.

În mod cert, vor mai trece câteva zile, poate chiar săptămâni, până când lucrurile vor intra în ritmul normal. Amenzile variază între 1.000 și 2.000 lei pentru persoane fizice și între 20.000 și 40.000 lei pentru persoane juridice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *