In vizor

Alianța Vestului: o tovărășie ce îi costă pe clujeni 165.000 de euro pe an

Municipalitatea clujeană, prin intermediul edilului Emil Boc, a trecut la un alt nivel al investițiilor: după ce colectarea selectivă a deșeurilor s-a dovedit a fi o mare varză, Emil Boc a devenit preocupat de infrastructura rutieră, de drumuri și poduri. Toate aceste proiecte vor fi realizate la nivel regional, prin intermediul Alianței Vestului. Până atunci însă, clujenii vor fi nevoiți să cotizeze pentru susținerea acestei alianțe: 165.000 de euro pe an. 

Problemele regionale au întâietate în vreme ce dificultățile cu care se confruntă clujenii zi de zi, precum absența locurilor de parcare și traficul infernal din oraș, acestea rămân să fie soluționate după ce regiunea nord-vest va răspunde proiectelor asumate de alianță.

Clujenii vor susține Alianța lui Boc din propriul buzunar

Reclama se face din bani publici.

Potrivit statului adoptat de Alianța Vestului, patrimoniul inițial al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Alianța Vestului este de 80.000 de lei (16.834 euro). În acest fel, contribuția participării municipiului Cluj-Napoca este în valoare de 20.000 de lei (4.208 euro).

De asemenea, se va aproba și o cotizație anuală de 0,5 euro pentru fiecare locuitor cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca, destinată acoperirii cheltuielilor pentru funcționarea aparatului tehnico-operațional. 

Conform INS, un număr de 323.108 de persoane au domiciliu stabil în municipiul Cluj-Napoca. Acest lucru înseamnă o contribuție de cca 161.554 de euro pe an, adică 13.462 de euro pe lună. 

Chiar dacă nu a mișcat un deget pe vremea când era premierul României în privința reorganizării administrative, acum edilul clujean se arată a fi preocupat de problemele regionale. 

Dar până problemele vor fi rezolvate, membrii Alianței Vestului își sporesc capitalul de imagine prin anunțuri sforăitoare. Plus cotizația anuală a cetățenilor. 

În condițiile în care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj și-a dovedit lipsa de strategie în privința SMID – Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, dar și a colectării selective, Emil Boc s-a dedicat proiectelor regionale. 

Dacă la nivel zonal, în asociaţiile respective, despre o activitate constantă, generatoare de proiecte pe fonduri europene şi idei inovatoare nici nu poate fi vorba, de ce să mai cheltuim anual 165.000 euro cu o alianţă gândită în spiritul colegialităţii de partid dintre Robu-Falcă-Bolojan-Boc?

În acest sens, consilierii locali vor vota la următoarea ședință de CL, din 04 Iulie 2019, aprobarea participării municipiului Cluj-Napoca la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Alianța Vestului. Altfel spus, contribuția fiecărui clujean pentru susținerea acesteia.

„Asociaţiile metropolitane din zona Cluj sunt MOARTE, însă municipalitatea propune cheltuirea anuală a 165.000 euro pentru filosofiile domnilor Robu-Falcă-Bolojan-Boc! Reorganizarea administrativă şi dezvoltarea regională au fost două teme serios dezbătute după aderarea României la Uniunea Europeană, însă NICIUN partid politic, chiar şi în contextul unor majorităţi considerabile, nu a dorit să ia taurul de coarne: întârind comunităţile locale, se forţa automat o primenire, eficientizare şi o modernizare accelerată a instituţilor centrale”, a notat liderul PSD Cluj, Horia Nasra. 

Astfel, Nasra evidențiază impotența politică a lui Emil Boc în calitate de premier, care a evitat abordarea regionalizării:

„Emil Boc, în calitate de prim-ministru, având în background expertiza din administraţia locală, din primărie, a avut la rându-i această oportunitate, să susţină cele două teme şi să le şi asume politic, însă şi lui Emil Boc i-a fost frică de o adevărată reformă administrativă, care ar fi scuturat sistemul de multe anomalii şi ar fi gestionat mai bine resursele. La fel de recentă, apariţia asociaţiilor metropolitane din zona Cluj, care în mare au avut ca scop, la înfiinţare, dezvoltarea economică şi socială echilibrată din zona metropolitană Cluj, nu şi-a atins aproape niciun obiectiv primar, lăsând zona, mai ales în speţa infrastructurii rutiere, a marilor proiecte care urmăresc îmbunătăţirea mobilităţii, fără niciun proiect de anvergură, activitatea asociaţiilor fiind coordonată de liderul Consiliului Judeţean Cluj şi de primarul municipiului Cluj-Napoca.

Prin urmare, dacă la nivel zonal, în asociaţiile respective, despre o activitate constantă, generatoare de proiecte pe fonduri europene şi idei inovatoare nici nu poate fi vorba, de ce să mai cheltuim anual 165.000 euro cu o alianţă gândită în spiritul colegialităţii de partid dintre Robu-Falcă-Bolojan-Boc, vehicul extrem de bun de altfel în arta negocierii (în trecutul recent, pentru lista cu candidaţi la alegerile europarlamentare)?”, a adăugat acesta. 

Deputatul clujean îi sugerează lui Emil Boc să se inspire din activitatea administrativă prodigioasă desfășurată de primarul Ilie Bolojan în municipiul Oradea:

„Oare nu-i este suficient dlui. Boc, contul de facebook al primarului Ilie Bolojan, pentru a învăţa că ce nu se poate în Cluj-Napoca, se face în Oradea? De ce trebuie să fie Clujul ultimul vagon la trenul mediatic al domnului Nicolae Robu? Principial, dacă această alianţă produce dezvoltare pentru Cluj, trebuie încurajată, însă dacă la nivel local, colaborarea municipiului Cluj-Napoca cu UAT-urile din zonă lasă de dorit, cum să avem expectanţe ca parteneriatul cu oraşe aflate la distanţe considerabile să funcţioneze? Prin urmare, îi solicit dlui. Emil Boc să explice leu cu leu, rostul alocării celor peste 165.000 euro pentru Alianța Vestului”, a conchis Nasra.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *