In vizor

Alin Tișe, despre drumul pietruit din Hoia: „La fel de importanți sunt și ecologiștii, dar și cei care plătesc taxe și impozite”

Președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe intervine și el în scandalul iscat în jurul drumului pietruit din pădurea Hoia. Tișe consideră că trebuie să se discute echilibrat despre acest drum, să se ia în calcul toate părerile, atât a ecologiștilor care își doresc să fie interzisă circulația mașinilor, dar și a propietarilor de terenuri care și-ar dori un drum asfaltat pentru a ajunge mai ușor la proprietățile lor. 

„N-am înțeles ecologiștii ce doresc legat de acest drum. Ei doresc să fie drum de pământ, să fie de piatră sau să fie închis? Drumul, verificând situația, este un drum public. A fost în administrația Direcției Silvice și este drum public de vreo 70 de ani. Drum de piatră, așa apare într-un inventar pe care mi l-a trimis Direcția Silvică. Drumul este unul și pădurea este alta. Înțeleg că ecologiștii vor să protejeze pădurea, lucru cu care sunt absolut de acord. Legat de drum nu înțeleg ce se dorește. Este un drum public care necesită pietruire, dacă va fi proiect autorizație, dacă va trebui, asfaltare. Aici este o competiție între cei care doresc asfalt și doresc un drum modernizat și cei care doresc să rămână de pământ. Probabil că se dorește să rămână drum de pământ. În zona de munte unde se taie pădurile toate drumurile sunt de pământ și tot se intră cu utilajele. Nu problema drumului este cheia. Cheia poveștii este pădurea. Degeaba vorbim despre drum. Noi nu avem competență directă, dar pe un drum public nu poate fi interzis accesul. Sunt oameni care doresc asfalt să ajungă la proprietate și alții care nu doresc să fie pietruit să nu se taie pădurea”, a declarat Alin Tișe la zcj.ro

Tișe susține că în acest moment nu este foarte clar în proprietatea cui se află acel drum, dar Consiliul Județean e dispus să se implice pentru a rezolva această situație în cazul în care drumul va ajunge la ei.

„Ferificând acum, cred că există un acord al Direcției Silvice, acel drum care este pietrui a fost pietruit cu mai multă piatră pe cheltuiala unui privat care evident că o fi având ceva interes la un moment dat că nu investește nimeni zeci de mii de euro într-un drum care nu e al lui. Trebuie să decidem ce facem cu acel drum. Rămâne un drum de pământ și atunci acel privat care a crescut capacitatea portantă și își ia piatra sau ne dorim să poată circula acei oameni din zonă și să se protejeze pădurea. Deocamdată nu se știe în proprietatea cui e drumul. A fost în proprietatea USAMV după care a intrat în administrarea Ocolului Silvic și a devenit drum pietruit. Noi avem un proiect de amenajare a pădurii Hoia, dar nu vizează asfaltarea acestui drum. Suntem în situația în care trebuie să decidem ce facem cu un drum public. Dacă drumul ajunge la Consilul Județean vom decide dacă rămâne drum de pământ sau îl asfaltăm. Dacă este la USAMV sau la Ocolul Silvic va rămâne drum pietruit. Trebuie să ne preocupe pădurea nu faptul că va circula o mașină sau mai multe”, a declarat Tișe.

Alin Tișe consideră că în acest moment principalii beneficiari ai acestui drum sunt locuitorii din Florești, drumul putând reprezenta o cale suplimentară de acces. De asemenea, atât cei care doresc să protejeze pădurea cât și cei care vor să construiască sunt la fel de importanți.

„Principalii beneficiari ai acestui drum sunt cei din Florești. Primăria Florești are interes să aibă încă o cale de acces. PUZ-ul respectiv aprobat prevede o cale de acces pentru că era drum public. Trebuie stat la masă, fără isterii. Am văzut un drum fost deputat care cere să nu mai circule nicio mașină ca și cum se poate bloca accesul pe un drum public. Dacă se dorește să fie desființat trebuie analizat, dar dacă e drum public trebuie să vedem cum protejăm pădurea. Trebuie să stabilim a cui e proprietatea și să decidem dacă îl menținem ca drum sau îl deființăm și nu mai circulă nimeni pe acolo. Pe lege vom găsi fomula optimă. Nu vrem să favorizăm pe nimeni, dar lucrurile trebuie tratate echilibrat. La fel de importanți sunt și ecologiștii, dar le fel de importanți sunt cei care plătesc taxe și impozite care nu au furat nimic. Vom analiza tot ce ține de noi, dacă putem interveni o să o facem și sper să se găsească formula corectă”, a completat Tișe,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *