Politica

Alin Tișe despre conducerea centrală a PNL: Își desconsideră colegii de partid, nu îi interesează părerea lor, iar orice părere a cuiva este considerată deviaționism

Președintele Consiliului Județean Alin TIșe continuă să critice conducerea centrală a partidului și modul în care se iau deciziile fără a fi consultate organizațiile locale. Tișe a ajuns să compare atmosfera de acum din PNL cu cea din perioada ceușistă când orice membru de partid care avea o alată perere era catalogat drept deviaționist. 

Principala critică adusă de Alin Tișe se referă la faptul că membrii PNL Cluj, cea mai perforomantă organizație la precedentele alegeri, nu li s-a cerut puncutl de vedere cu privire la deciziile care îi vizau, cum ar fi alegerea ministrului Oros sau a desemnarea unui prefect UDMR.

„Atâta timp cât tu ai o guvernare politică și există funcții politice conducerea centrală a partidului întrunește forul național, stabilește funcțiile și după rezultate și performanță oamenilor să desemneze aceste persoane din anumite organizații. Organizațiile propun și forul central decide. Cei din forul central nu sunt șefii noștri, ei doar conduc administrativ acest partid. Nu au nimic în plus față de noi. Nu suntem noi mai proști și așteptăm ca ei să ne remarce capacitățile politice sau profesionale. Pe noi ne legitimează votul oamenilor. Dar dacă se nominalizează anumite persoane și nu ești întrebat, este evident că nu ai unde să îți spui punctul de vedere. Despre asta e vorba. De a fi consultați atunci când se ia o decizie care vizează organizația Cluj. N-am o problemă personală cu Orban și nu vreau să fiu acuzat de deviaționism. Sunt liber să îmi exprim un punct de vedere în acest partid. Dacă aș fi fost consultat înainte atunci mi-aș fi exprimat părerea în interiorul partidului. Decizia îmi e servită la televizor, nu am unde să mi-o exprim în partid și atunci evident că mă exprim public. După ce ai luat o decizie și nu m-ai consultat este foarte greu să îmi spun un punct de vedere să influențez decizia. Am aflat de la televizor că va fi numit un anumit ministru. Eu nu îmi amintesc să fi discutat în nicio ședință în organizația Cluj propunerea ca X să fie ministru. Am aflat de la televizor că avem un ministru la Cluj, dar nu ne-a întrebat nimeni acest lucru.Organizația Cluj, dacă ar fi fost consultată cu siguranță ar fi dat un vot pentru o persoană sau pentru o alta, dar faptul că tu îi desconsideri pe colegii tăi de partid, nu te interesează părerea lor iar orice părere a cuiva este considerată deviaționism de la linia partidului. Sunt lucruri pe care eu nu credeam că o să le trăiesc vreodată.Eu am atras atenția public pentru că pe mine nu m-a întrebat nimic de această decizie. Nu am avut ocazia să îmi exprim punctul de vedere în interiorul partidului pentru că, cu regret vă spun că noi organizația locală am aflat despre mult decizii din presă. Am aflat din presă despre funcțiile politice unde se fac numiri de către Guvern. Eu nu critic partidul și colegii și îl spun public pentru că nu s-a dezbătut în partid să pot să îmi spun părerea. Am citit în cărți că pe vremea de dinainte de 90 exista infracțiunea de deviaționism de la linia partidului. Aveai tu o altă părere și ți se punea această etichetă de deviaționism, că vrei tu să schimbi lucrurile în partid”, a declarat Alin Tișe în cadrul unei ntervenții la o emisiune locală.

Alin Tișe este însă convins că lucrurile vor intra într-o normalitate, o normalitate în care deciziile care se iau la nivelul partidului sunt precedate de dezbatere și vot. Cum însă se poate ajunge la o astfel de normalitate? Prin schimbarea luji Orban de la conducerea partidului? Tișe precizează că el nu are un război cu Orban și nici nu dorește să ia locul nimănui în partid, însă reproșurile constante conduc inevitabil la faptul că Tișe crede că în PNL trebuie făcute schimbări, iar acestea vizează inevitabil conducerea partidului, cea care a luat aceste decizii îndelunng criticate de organizația PNL Cluj.

„Sunt convins că lucrurile vor intra in normalitate pentru că aceste frustrări pe care noi le avem datorită unor decizii luate fără o dezbatere internă și faptul că noi aflăm de la televizor decizii care privesc organizația ta, trebuie să înceteze. Este o normalitate de a-ți exprima punctul de vedere. A nu se înțelege că am un război cu cineva. Cred că așa trebuie să funcționeze un partid. S-ar putea să nu găsesc în rândurile coleglori mei același mod de a gândi, dar trebuie să îmi spun punctul de vedere. Tot ceea ce propun se supune la vot, dar trebuie să existe dezbaterea. Iar după ce s-a decis ne vom conforma decizie. Trebuie să existe dezbatere și vot. Ce să deconteze organizația Cluj performantă? Să deconteze în fața cui? In fata unor lideri care nu au performantă în județele din care provin? Partidul nu e pe persoană fizică. Nu există sancționări pentru că noi toți am contribuit la scorul politic PNL.Cine pe cine sancționează? În numele cui să sancționezi o organizație? Nimeni nu trebuie să se supere. În momentul când noi mergem în fața oamenilor și le spunem că proiectele se fac într-o echipă. Nu pot să mă duc să le spun oamenilor că am uitat. Că domnul din conducerea centrală e supărat și ia jucăriile și pleacă și de mâine nu ne mai susține. Există decizii pe care noi le luăm dar avem obligația față de clujeni să le punem în practică. Dacă mergem pe supărări, mi se pare normal să am un punct de vedere propriu chiar dacă nu este în consonanță cu ceea ce ar spune mulți. Eu nu am niciun război cu nimeni și nu vreau să iau locul nimănui în partid. Voturile pe care clujenii le-au dat acestui partid sunt la fel de importante ca cele din București sau Giurgiu. Nimeni nu poate să aibă tupeul să sancționeze cetățenii unui județ”, explică Alin Tișe.

Tișe nu este la prima reacție prin care critică deciziile luate de conducerea centrală a PNL, însă totul s-a inflamat în momentul în care PNL a renunțat la funcția de prefec al județului Cluj pe care au cedat-o celor din UDMR. Aceasta a fost pentru organizația PNL Cluj o lovitură imposibil de înțeles, în condițiile în care PNL Cluj a obținut la precedentele alegeri cel mai mare număr de voturi.

„Problema de fond este că organizația Cluj a PNL este o organizație performantă și în această calitate din care a câștigat bătălii electorale, este absolut îndreptățită să solicite această poziție de prefect în condițiile în care această funcție a devenit una politică. Ce motiv au avut colegii noștri de la centru, care sunt acolo prin votul nostru al tuturor din țară, chiar dacă unii nu justificau acea poziție? I-am votat să ne reprezinte interesele. Partidul îmi aparține mie în aceeași măsură în care îi aparține lui Orban și oricărui alt coleg pentru că noi toți am pus umărul să putem convinge oamenii că politica noastră la nivel local este o politică performantă. Organizația Cluj care este una dintre cele mai performante, iar la ultimele alegeri a fost cea mai performantă din punct de vedere al numărului de voturi, este îndreptățită să propună o persoană competentă care ar trebui să facă parte din PNL. Din acest punct de vedere sunt de acord cu mine mulți colegi din organizația PNL Cluj, dar nu numai, ia problema mea nu a fost din ce partid provine persoana nominalizată. Problema se pune că nu este din PNL cel care guvernează local atât județul și municipiul Cluj-Napoca, cât și celelalte municipii și 52 de primării. Aveam toate argumentele logice și politice pentru c această funcție de prefect să revină unui membru al partidului care a câștigat alegerile și pentru care oamenii și-au dat votul.Discutăm despre democratizarea reală a deciziilor în partid. De consultarea permanentă cu organizațiile județene. De faptul că oamenii care conduc vremelnic partidul trebuie să înțeleagă că acest partid nu le aparține. De faptul că trebuie să încurajeze părerile fără să fie acuzația de deviaționism și fără ca tu să afli din presă de deciziile pe care le iau colegii tăi în numele tău. Asta însemnă să existe dezbatere, să consulți organizațiile județene, să dai importanță oamenilor care muncesc pentru tine. În momentul în care tu faci campanie electorală și ți se trasează responsabilitatea de a obține un anumit număr de voturi, un anumit scor politic, sunt anumite așteptări. Clujul întotdeauna a venit în întâmpinarea acestor așteptări. De fiecare dată Bucureștiul și-a pus speranțe în organizația Cluj, a crezut în ea a crezut în numărul de voturi pe care le poți obține și în capacitatea de a face proiecte. Atunci când se iau decizii să schimbi prefectul, de ce nu mai ai încredere în organizația Cluj? De ce iei această decizie fără să o consulți în prealabil? Dacă totuși ai încredere în ea și ceri performanță”, susține Tișe.

Tișe crede că lucrurile nu vor rămâne la fel în ceea ce privește numirea unui prefect UDMR la Cluj. El pare convins că această funcție va fi rediscutată în cadrul coaliției de guvernare. Chiar dacă PNL Cluj va primi funcția de prefect, scindarea între conducerea de la București și liderii de la Cluj va rămâne. 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *