Alimentele dietetice devin din ce in ce mai populare si aceasta pentru ca le permit oamenilor sa isi satisfaca unele pofte avand totodata un aport mai mic de calorii. Ele sunt reprezentate de acele alimente destinate cu precadere in dietele care se doresc a fi hipocalorice, dar sunt utile si in alte diete, cum ar fi cele pentru pofticiosi sau pentru cei care obisnuiesc sa consume mai multa hrana la o singura masa si scaderea portiilor este dificila.
In tot cazul, alimentele dietetice au mai putine calorii decat alimentele obisnuite si aceasta datorita tehnicilor de obtinere, care scad cantitatea de zahar sau il inlocuiesc cu indulcitori artificiali, folosesc fibre sau fainoase din cereale integrale, reduc considerabil cantitatea de grasimi etc. Spre exemplu ciocolata dietetica are mai putine calorii decat cea obisnuita, la fel si biscuitii dietetici sau alte alimente din aceasta categorie.
Beneficiile alimentelor dietetice
Avand mai putine calorii, aceste alimente sunt indicate in mai multe situatii in care o persoana doreste sa urmeze o dieta:
– Sunt utile in cazul dietelor restrictive, atunci cand sunteti pofticiosi si nu va puteti abtine, avand tendinta de a consuma prea multe calorii. Din cand in cand va puteti astampara poftele cu unele alimente dietetice gustoase, cum ar fi ciocolata dietetica. Mai mult, aceste alimente dietetice includ tot soiul de sortimente care mai de care mai gustoase, dar hipocalorice.
– Alimentele dietetice pot fi incluse cu succes in dietele hipocalorice, cu conditia de a fi consumate cu moderatie in special cele care contin inlocuitori de zahar.
– Sunt utile pentru cei care obisnuiesc sa manance mult si doresc o micsorare treptata a volmului meselor, insa totodata cu o scadere importanta a aportului caloric. Pentru acestia sunt recomandate alimentele dietetice pe baza de fibre.
– In anumite diete, alimentele dietetice pot fi consumate la una din mese, cum ar fi cina.
Avantaje si dezavantaje pentru silueta
Marea problema a doamnelor este controlul greutatii. Din acest motiv, cele mai tentante produse alimentare pentru mentinerea siluetei sunt cele dietetice, etichetate ca fiind “fara zahar” sau cu “0 % grasime”. Dar sunt ele bune pentru organism? Iata avantajele si dezavantajele unor categorii de alimente dietetice pe care ar trebui sa le cunoastem inainte de a consuma asemenea alimente:
– Dulciurile. Inghetata, ciocolata sau bomboanele dietetice sunt la mare cautare. Au valoare calorica redusa, nu ridica colesterolul, dar sunt indicate numai dulciurile pe baza de fructoza. Aceasta provine din surse natuarle, fructe sau miere. Dezavantajul lor este ca unii indulcitori, mai ales aspartanul, sunt asociati cu aparitia unor boli grave, ca diabetul, obezitatea sau cancerul.
– Sucurile dietetice. Sunt consumate in cantitati mari, desi beneficiile nu prea exista. In cazul in care nu contin aspartan sau alte substante nocive pentru organism sunt bune. Fiti atenti la eticheta, atunci cand le cumparati. Pe de alta parte, sucurile dietetice nu au niciun fel de valoare nutritiva si contin diversi aditivi, cunoscuti sub denumirea de “E”-uri, ce contribuie la formarea depozitelor de grasime.
– Produsele lactate. Iaurtul, laptele degresat si branza dietetica sunt nelipsite din meniul multora. Au continut scazut de calorii si, cand sunt fara aditivi, sunt chiar recomandate de nutritionisti.Totusi tineti cont da faptul ca aceste produse cu un continut foarte mic de grasime pot avea mai multe E-uri, ce le pastreaza valabilitatea pe o durata mai lunga. Sunt recomandate produsele cu termen mai scurt, pentru a fi proaspete si cu mai putini aditivi.
– Cerealele. Reprezinta una dintre cele mai frecvente alegeri pentru micul dejun. Sunt sanatoase si confera energie pentru intreaga zi. Alegeti insa cerealele integrale din grau, ovaz si secara sau cele combinate cu seminte si fructe uscate. Totusi, daca ele contin mai mult de 8 g de zahar / portie, nu ajuta la slabit, ci din contra, favorizeaza depunerea kilogramelor.
Alimente dietetice ideale
Bogate in energie, alimentele dietetice sunt delicioase si usoare, te ajuta sa te menti in forma sau sa slabesti. Iata cateva dintre cele mai populare in mentinerea siluetei, care nu ar trebui sa lipseasca din frigider:
– Branza de casa. Este ideala cand vrei sa slabesti si cand renunti la lactatele grase. Cautati branza de vaci proaspata cu un continut cat mai redus de grasimi. O portie degresata, cat o ceasca de cafea, contine doar 5 g de carbohidrati.
– Covrigei din faina integrala. Covrigeii uscati, simpli sau in combinatie cu un pahar de iaurt degresat, fac minuni cand vrei sa pacalesti foamea. Ba chiar tin loc de cina cu succes. Alegeti-i numai pe cei facuti din faina integrala, deoarece sunt bogati in fibre si se digera mai greu.
– Lapte cu cacao. Un pahar de lapte degresat, o jumatate de lingurita de cacao si o lingurita de miere sunt desertul ideal in timpul dietei. Veti castiga energie, fara sa acumulati calorii. In plus, este un ajutor excelent in zilele in care faci miscare.
– Banane. Si aceste fructe sunt sanatoase. Au o valoare nutritiva mare, dar si un continut ridicat de potasiu care ajuta sa nu mai poftiti la dulciuri. Anumite enzime din banana pacalesc stomacul care nu va mai cere de mancare cateva ore bune.
– Mure. Boabele negre si parfumate au un loc de top in lista fructelor de padure bogate in antioxidanti. Murele limiteaza si productia de insulina care ajuta zaharul sa se acumuleze sub forma de grasime.
– Morcovii. Sunt dulci si buni, dar nu ingrasa. Ei taie pofta de mancare, pentru ca iti dau senzatia de satietate. Spala-i bine si nu razui coaja, deoarece aici sunt depozitate toate vitaminele, in frunte cu carotenul.
– Stafidele. Sunt satioase, dulci si protejeaza stomacul care primeste cantitati mai mici de mancare in timpul dietei. Intre mese, stafidele sunt gustarea ideala. O mana de stafide contine 25 %din mineralele de care aveti nevoie intr-o zi.
– Arahide. Daca tineti o cura de slabit fara carne, arahidele sunt solutia ideala pentru ca contin proteinele necesare unei zile. Trebuie sa le mancati usor coapte, fara sare. In plus, arahidele ataca radicalii liberi care accentueaza procesul de imbatranire.
– Humus. Pasta facuta din boabe de naut este foarte hranitoare si contine putine calorii. Adaugati condimente parfumate si consumati humusul cu paine prajita la micul dejun. Trei linguri de humus au doar 70 de calorii, dar suficiente proteine sa nu simtiti lipsa mezelurilor.
– Cereale integrale. Ca sa scapati de foame pana la masa de pranz, umpleti o cana de cereale integrale si lapte degresat, fara zahar sau cacao. O astfel de portie nu are decat 70 de calorii.
– Oua. Galbenusul este bogat in fier si lecitina, absolut necesara pentru sanatatea creierului. Un ou are aproape 200 mmg de colesterol iar unul fiert, consumat o data la doua zile, este potrivit oricarei diete.
– Portocale. Se gasesc in orice anotimp si sunt bogate in vitamina C, una din vitaminele esentiale cand faci gimnastica zilnica, deoarece ajuta la refacerea tesuturilor musculare. O singura portocala are aproape 75 mg de vitamina C, necesarul pentru o zi.
.ro
Foto: www.sxc.hu