Diete

Alimentele congelate

Ne-am obisnuit deja cu alimentele congelate pe care le tinem in congelator, ele facand parte din viata de zi cu zi. Cu toate acestea, sunt unele lucruri pe care nu le stim. Nu toate alimentele se preteaza congelarii, deoarece nu intotdeauna pastreaza gustul si textura.

 

Ce trebuie sa stim despre congelarea alimentelor:

–    Alege produse foarte proaspete si de calitate. Alimentele care au fost contaminate inainte de congelare vor fi la fel de contaminate si dupa ce au fost decongelate.
–    Ambaleaza alimentele ermetic.
–    Asigura-te ca temperatur congelatorului este intre minus 10-20º C. Bacteriile, mucegaiul si microbii isi pierd efectul la asemenea temperatura.

 

–    Fractioneaza-le in bucati mici, pentru a le utilize mai usor ulterior.
–    Pentru lichide (sucuri, pireuri de fructe, supe…) lasa un spatiu de 1 cm intre produs si capacul recipientului.
–    Elimina cat de mult aer posibil inainte de a inchide pungile.
–    Eticheteaza alimentele congelate. Nu uita sa treci continutul produsului si data limita de consum.

 

–    Alimentele congelate, care au fost dezghetate si pastrate la temperatura camerei, isi modifica textura si pot deveni periculoase daca stau mai mult timp, datorita proliferarii microbilor.

 

Cum se congeleaza alimentele

Congelarea este indispensabila in prepararea alimentelor de catre gospodine, darn u trebuie sa se transforme intr-o pasiune. Faceti o selectie: ganditi-va inainte daca acel aliment va va ajuta foarte mult. In general, se congeleaza carnea, legumele si fructele sau acele alimente care nu pot fi pastrate in alta parte si care se folosesc destul de des in bucatarie. Iata cateva recomandari pentru unele alimente:

 

–    Pestele: alege-l foarte proaspat si gata curatat. Trebuie congelat in ziua in care a fost cumparat. Durata de conservare: 3 luni pentru pestele alb, 1 luna pentru cel gras.

 

–    Carnea: este de preferat s-o transati in portii mici, pentru o singura masa. Nu congelati pasari decat daca au fost curatate, eviscerate si dezosate. Durata de conservare: 8-10 luni pentru carnea de vita si de pasare; 2 luni pentru carnea de porc; 2 luni pentru carnea tocata.

 

–    Legumele: se aleg cele mai proaspete si, inainte de congelare, se scufunda in apa clocotita (cu sare) timp de 2 minute. Apoi se lasa sa se scurga bine. Fasolea verde nu trebuie tinuta in apa, e suficient sa fie spalata bine si uscata. Durata de conservare pentru legume: 8 luni.

 

–    Fructele: se spala, se curata de coaja si se taie in bucati de dimensiuni medii. Se clatesc in apa acidulate cu lamaie, se pun in caserole de aluminiu si se acopera pe jumatate cu un sirop rece, preparat din parti egale de zahar si apa. Durata de conservare: 10 luni.

 

–    Mancare preparata: cu exceptia felurilor pe baza de cartofi, preparatele deja gatite se congeleaza fara probleme. Durata de conservare: 2 luni.

 

–    Painea: prin congelare isi pastreaza mai mult prospetimea. Se congeleaza de azi pe maine sau pentru o durata de pana la 1 luna.

 

Frigidere si timp de congelare

Atunci cand cumparam alimente gata congelate, cat timp le putem pastra? Fiecare tip de frigidere are timpul sau propriu de conservare:

 

–    Frigider simplu. Alimentele congelate trebuie consumate in 24 de h.
–    Frigider cu compartiment de gheata. Alimentele se pot pastra 2-3 zile.
–    Frigider cu congelator. Pastrarea alimentelor congelate se face pana la data indicate pe ambalaj.
–    Frigider-congelator sau congelator separat. Este ideal pentru conservarea produselor congelate pana la data indicata pe ambalaj si pentru congelarea alimentelor proaspete.

 

Nota: Nu intrati in panica in cazul in care se intrerupe curentul electric pentru cateva ore. Alimentele din congelator nu se strica si nu se dezghiata atat timp cat nu se deschide usa.

 

Decongelarea

Trebuie facuta destul de rapid pentru a nu pierde vitaminele si textura si a limita formarea bacteriilor patogene pe alimente. Cele mai buna solutii practice consta in punerea alimentelor in apa, la o temperatura cuprinsa intre 10-15º C, in cuptorul de unde sau tinerea ei peste noapte in frigider. Fructele si legumele pot merge direct din congelator in oala, iar carnea cruda trebuie sa fie complet dezghetata inainte de a o gati.

 

Odata dezghetate, alimentele crude nu trebuie recongelate. Un aliment decongelat trebuie preparat si mancat rapid; daca totusi trebuie sa il recongelam trebuie fiert inainte.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *