Sanatate

Salpingita – o afectiune care poate duce la infertilitate

Salpingitele, simple sau cronice,  sunt infectii ale trompelor uterine, cele doua conducte care fac legatura intre ovare si uter, iar aceasta afectiune netratata poate produce infertilitate.

 

Salpingita, boala infectioasa, are o prevalenta mai mare la tinerele cu varsta intre 15 si 25 de ani, categorie la care infectiile cu transmitere sexuala (factorul declansator al bolii) sunt mai frecvente. O conditie esentiala pentru prevenirea acestei infectii este sexul protejat.

 

Salpingitele sunt afectiuni ce pot sa apara sub forme usoare, fara simptomatologie, pana la forme grave, purulente. Salpingita izolata este rareori intalnita, ea facand parte dintr-o inflamatie generala sau generalizata a organelor pelviene, context denumit boala inflamatorie pelviana, in care intra si infectia uterului (endometrita), infectia ovarelor (oofrita), infectia peritoneului pelvin (peritonita pelviana).

 

Simptome

 

De cele mai multe ori, infectia este asimptomatica sau simptomatologia este minima, infectia persistand luni sau ani, producand modificari ireversibile la nivelul epiteliului trompelor uterine, modificari care conduc la infertilitate. Infectiile mai grave devin manifeste rapid, producand puroi la nivelul trompelor uterine, simptomatologia fiind evidentiata prin dureri pelviene si stari febrile.

 

Durerile pelviene spontane sau in timpul contactelor sexuale, sangerarile vaginale in afara perioadei menstruale, modificari ale secretiei vaginale (care capata o culoare verzuie, urat mirositoare) sunt simtomele  majore ale salpingenitei.

 

In cazurile incipiente ale infectiei, secretia vaginala poate fi modificata si durerea este resimtita ca o jena usoara. Infectia se poate extinde si la organele invecinate: vagin, uter, pelvis sau ovare.

 

Cauze

 

Calea de transmitere este ascendenta, de la nivelul vaginului, infectia, germenul patogen strabatand uterul, ajungand la nivelul trompelor uterine. Transmiterea se face prin deficit de igiena sau prin contact sexual neprotejat. Germenul cel mai des incriminat este reprezentat de chlamidya trichomonas. Acesta se transmite pe cale sexuala, are afinitate pe trompele uterine, unde se si localizeaza. O alta cauza, mai rara, o constituie infectia cu gonoree. Germenii urca spre tractul genital superior, afectand trompele uterine.

 

Cauza de infertilitate si sarcina extrauterina

 

Salpingita afecteaza de obicei ambele trompe uterine, care devin infectate si inflamate. Netratata in timp , ea produce obstructia totala a trompelor uterine, ceea ce face imposibila intalnirea dintre ovul si spermatozoid, pentru ca ea are loc in trompe.

 

Iar daca aceasta intalnire are loc, salpingita creste riscul de sarcina extrauterina, ovulul fecundat fixandu-se in trompa, si nu in uter. Aproximativ 50 % din sarcinile extrauterine care se fixeaza in trompele uterine sunt consecinta salpinginitei, potrivit statisticilor.
Uneori, trompele uterine afectate de salpingita se pot lipi de organele invecinate, de obicei de intestine si isi pierd motilitatea (sistemului neural si motor al intestinului). Salpingita neglijata poate provoca aparitia unor abcese pe trompele uterine sau pe ovare.

 

Exista si situatii, mai rare, in care trompa uterina se rupe si provoaca peritonita, o infectie severa a cavitatii abdominale.

 

Tratamentul trebuie facut doar de medic

 

Diagnosticul formelor simptomatice se face pe baza manifestarilor clinice, de catre medicul clinician, infectiile subclinice putand fi insa diagnosticate doar in cadrul controalelor de rutina, prin evidentierea, in sange sau local, la nivelul mucoasei vaginale sau la nivelul colului uterin, a anticorpilor antitrichomonas.

 

 

Tratamentul formelor nepurulente (usoare) se face prin administrarea de antibiotice unice. De obicei, medicii recomanda un tratament reprezentat de o asociere de doua antibiotice pe o perioada 7-14 zile.

 

Formele mai grave, purulente, pot ajunge la tratamentul chirurgical pentru drenarea puroiului de la acest nivel. Vestea buna este aceea ca prognosticul general este favorabil, chiar daca multe forme de salpingita sunt o cauza frecventa de infertilitate sau aderenta pelviana, adica aceste afectiuni pot fi un motiv de durere cronica.

 

 

Pentru a preveni reinfectarea, se trateaza si partenerul sexual. Cand exista complicatii se efectueaza laparoscopii sau laparotomii pentru a drena abcesele, daca acestea exista.
Tratamentul inadecvat sau amanat duce la o infectie cronica si la blocaj tubar de durata (12% infertilitate dupa un episod, 23% dupa doua, 54% dupa trei). Insuficient investigata, recunoscuta sau tratata, devine cronica. Inflamatia duce la fibroza. Durerea pelvina, menoragia, dismenoreea secundara, secretia si dis-pareunia profunda sunt cateva simptome. Poate aparea depresie psihica.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *