Deoarece formele de cancer sunt foarte variate, iar cauzele bolii sunt complexe – si, pana acum, nu complet intelese – nu exista garantii ca masurile dietetice pot preveni cancerul. Totusi, asa cum unele alimente pot creste riscul aparitiei cancerului, exista altele care protejeaza impotriva acestuia.
Fructe, legume si cereale integrale. Cresterea cantitatii de fructe proaspete, legume si cereale integrale in regimul alimentar, este masura-cheie care ne poate ajuta sa ne protejam de cancer. Aceste alimente contin o multime de fibre, viamine si minerale, care s-a dovedit ca au un efect protector impotriva aparitiei unui numar de diferite forme de cancer. Declinul relativ al consumului acestor alimente in lumea industrializata, in favoarea alimentelor semipreparate, bogate in zahar si grasimi, explica, in parte cresterea numarului anumitor forme de cancer.
Rolul fibrelor. Fibrele, partea plantelor pe care oamenii nu o pot digera sau absorbi complet, sunt vitale pentru sanatatea tubului digestiv. Consumul adecvat de fibre reduce riscul aparitiei cancerului la colon. Unii oameni de stiinta cred ca anumite alimente contin toxine sau chimicale care pot induce modificari canceroase ale colonului.
Se mai crede ca prin grabirea trecerii alimentelor prin intestin, fibrele reduc timpul in care aceste chimicale pot avea acest efect.
Nutrientii-cheie anticancer. Vitaminele si mineralele joaca un rol important in lupta impotriva cancerului. Multi dintre acesti nutrienti au proprietati antioxidante, ajutand la controlarea radicalilor implicati in cancer. Unii dintre nutrientii care se bconsidera ca au o valoare speciala sunt indicati mai jos (cu beneficii si surse alimentare):
– Beta-carotenul: transformat in vitamina A de catre corp, se considera ca protejeaza impotriva mai multor forme de cancer, in special la cancerul la plaman. Surse: abundent in fructe si legume galbene sau portocalii, cum ar fi ardeii rosii si galbeni, morcovii, cartofii dulci, piersicile, caisele si bananele.
– Vitamina A: protejeaza impotriva mai multor forme de cancer, dar poate fi si toxica si trebuie evitat consumul in exces sau in perioada sarcinii. Suplimentele de vitamina A trebuie luate doar sub supraveghere medicala. Surse: ca la beta-caroten, plus ficat si lactate.
– Vitamina C: poate proteja impotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul la esofag si cancerul la stomac. Sursele bune includ: broccoli, conopida, ardeii verzi, capsunele si citricile.
– Vitamina E: poate proteja cancerul la esofag si stomac. Surse: se gaseste in cerealele integrale si in uleiurile vegetale nesaturate.
– Seleniul: poate proteja impotriva cancerului la esofag si la stomac. Sursele includ peste, nucile braziliene si majoritatea cerealelor integrate.
Obezitatea si cancerul. Femeile care sunt supraponderale sau obeze par sa fie expuse unui risc marit de aparitie a cancerului la san sau a celui uterin. Studiile mai arata ca barbatii obezi sunt mai expusi riscului aparitiei cancerului la prostata si la colon. Motivul acestor descoperiri nu este foarte clar inca, desi par sa aiba legatura cu factorii regimului alimentar, cum ar fi consumul de grasimi si de fibre. Deci, o greutate sanatoasa a corpului pare sa fie importanta in reducerea riscului aparitiei cancerului.
Planul de actiune anticancer. Fundatia Mondiala de Cercetare a cancerului are cateva sugestii pentru reducerea riscului aparitiei cancerului. Iata-le:
– Micsorati cantitatea de grasimi din regimul dvs. alimentar. Proportia de energie derivata din grasimi trebuie sa fie sub 30 de procente.
– Cresteti consumul de fructe si cereale integrale.
– Reduceti cantitatea de alimente sarate, afumate si din saramura.
– Incercati sa consumati alcool in cantitati moderate sau deloc.