Sanatate

Acordarea primului ajutor in accidente

Accidentele rutire, cazurile de otravire, arsurile, inecurile, muscaturile de sarpe etc.  sunt cauzele multor decese in lume. De multe ori, victimele ar putea fi salvate daca cei care sunt langa ele ar cunoaste cateva dintre metodele sau tehnicile elementare de acordare a primului ajutor, pana la sosirea ambulantei sau a unui medic.

 

Accidentul rutier

In cazul unui accident rutier, daca sunt traumatisme vizibile, spre exemplu membre fracturate, este bine sa nu se mobilizeze (miste) respectivele membre, pentru a nu se produce leziuni suplimentare. Cand avem o fractura de membru posterior sau inferior se iau doua atele (de obicei, bucati de lemn, suficient de drepte), se intinde corect membrul fracturat intre ele si se leaga cu o fasa, astfel incat sa stea drept.

 

In cazul oricarei contuzii de coloana vertebrala, victima nu se misca aproape de loc si se tine pe un plan dur, cu capul lateral, intr-o pozitie de siguranta pentru ca, in conditiile in care va voma, sa nu-si inchita secretiile. Pentru ca persoana accidentata sa nu-si inghita limba, se pune o bucatica de bat / un colt de batista intre dinti. Atentie! Trebuie sa plasati batista / batul intr-un colt al gurii, astfel incat sa nu-i obturam victimei caile respiratorii.

 

Hemoragiile care apar de obicei in accidentele rutiere se stopeaza punand un garou deasupra locului unde se afla leziunea (rana). Evident, dupa aceasta operatiune pacientul trebuie dus de urgenta la spital.

 

Salvarea persoanelor electrocutate

Mai intai, scoatem persoana de la sursa de tensiune. Apoi, ne asiguram daca victima mai respira. Daca nu respira, se face respiratie gura la gura in alternanta cu masaj cardiac. Pentru respiratia gura la gura, se obtureaza cu mana caile nazale si se sulfa gura la gura pentru a se face minima ventilare. Masajul cardiac consta in masarea sternului cu mainile suprapuse una peste cealalta astfel se pune in miscare circulatia sanguina.

 

Victime ale incendiilor

Si in asemenea cazuri, respiratia este pe primul plan. Victimele trebuie scoase la aer curat, departe de orice sursa de foc si fum. Daca este cazul, se face respiratie gura la gura. Acoperim perosana arsa cu un cearsaf curat si o transportam la spital. Nu se acopera cu paturi, cuverturi sau haine din lana, pentru ca firisoarele de materiale din acestea sa nu se prinda de arsuri. Nu se toarna apa peste victima. Apa agraveaza arsurile. Nici uleiul fiert sau alte creme nu sunt indicate. Pacientul trebuie transportat la spital unde se face medicatie cu antiseptice speciale, in functie de amploarea arsurii.

 

Cum trebuie procedat in cazul inecurilor?

O persoana care s-a inecat trebuie sa i sa faca un masaj al toracelui pentru a i se scoate apa din plamani. Victima este asezata drept, cu capul intr-o parte si se face resuscitarea cardiaca si respiratie gura la gura.

 

In cazul accidentelor stupide de inec cu mancare, monede si diverse obiecte, se aplica manvra Heimlich, adica victima se tine cu capul aplecat in fata; persoana care o ajuta, se plaseaza in spatele victimei; o cuprinde cu bratele in partea superioara a abdomenului, sub stern si-i aplica cateva socuri puternice, cu pumnii, in ster. Prin vibratiile astfel produse se mobilizeaza bolul alimentar sau obiectul inghitit involuntar. La copiii mici, se procedeaza la fel, dar cu mai mare grija pentru a nu le fractura cutia toracica.

 

Muscaturi de sarpe veninos

Pentru muscaturile de sarpe veninos, lucrurile sunt putin mai complicate, intrucat veninul se difuzeaza rapid in organism. O solutie cunoscuta este absorbirea, cu gura a sangelui amestecat cu venin din rana, dar se scoate doar o parte din venin si nu da rezultate decat in putine cazuri.

 

Cum de cele mai multe ori sarpele musca un picior, o mana, se recomanda punerea unui garou la respectivul  membru muscat pentru a diminua circulatia in teritoriul respectiv si, in consecinta, a stopa imprastierea veninului in tot organismul. Atentie! Garoul tinut foarte mult timp poate deteriora circulatia sanguina in membrul respective, deci victima trebuie sa se prezinte cat mai repede la medic.

 

Substante toxice

Foarte multi oameni pastreaza produse alimentare alaturi de produse toxice sau iau in mod deliberat produse toxice incercand sa se sinucida. In aceste cazuri, de obicei, la o substanta acida se administreaza o substanta bazica si la o substanta cu caracter basic se administreaza o substanta acida. De pilda, pentru intoxicatii cu acid clorhidric, acid sulfuric, acid azotic se poate administra in prima faza o solutie diluata de bicarbonate d sodiu, iar pentru intoxicatii cu soda caustica, potoasa caustica se poate da un pic de otet diluat.

 

Laptele, albusul de ou, proteinele, in general, se administreaza pentru a bloca gruparile active ale substantelor. Ne referim aici la substante toxice care nu provoaca arsuri. Aceste sfaturi sunt evident valabile in cazul in care se banuieste ce substanta a ingurgitat victima, fiindca in cazul in care nu se cunoaste acest lucru altceva nu se poate face, in lipsa medicului.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *