Diete

Alimentatia viitoarelor mame

Din momentul in care ovulul fecundat se prinde de peretele uterului, bebelusul depinde de mama lui pentru a se hrani. De aceea, starea ei de nutritie este fundamentala. Pe parcursul primelor saptamani de sarcina, viitoarea mama va trebui sa duca mai departe o dieta bogata si variata. O doza suplimentara de proteine si calorii va contribui la dezvoltarea fatului si a placentei.

 

 

Dieta femeii insarcinate

 

 

Gravida trebuie sa beneficieze zilnic de mesele principale, la care se adauga inca una-doua gustari. Ea trebuie sa manance putin si des, iar intre mese, cat mai multe fructe si legume crude, pentru un aport constant de vitamine si minerale; femeia gravida nu va renunta la pofte, dar fara excese.

 

 

Fiecare viitoare mama are nevoie de o cantitate mai mare de vitamine si saruri minerale specifice. Este necesar aproape un aport dublu de calciu pentru ca dintii si scheletul bebelusului sa se formeze. De asemenea, fierul este absolut necesar pentru a transporta oxigenul spre celulele fatului. Pentru a obtine aceste proteine, calorii, minerale si vitamine fara a lua in greutate in mod excesiv, mama trebuie sa profite de ceea ce mananca.

 

 

O dieta ideala care sa contina toate substantele hranitoare necesare pentru etapa sarcinii, trebuie sa fie compusa in principal, din alimente proaspete, neprocesate, cu un continut scazut de grasimi animale. Pe timpul sarcinii, viitoarea mamica va trebui sa consume zilnic 300 de calorii in plus.

 

 

Alimente de evitat

 

 

In acelasi mod in care substantele hranitoare esentiale traverseaza placenta in directia torentului sanguin al bebelusului, la fel si substantele nocive, precum alcoolul si cofeina, fac acelasi drum, putand fi daunatoare pentru gravida si fat.

 

 

Alimentele conservate intr-o forma inadecvata pot contine bacterii care intoxica mama si copilul. Nu in ultimul rand, consumul de alcool este foarte periculos in timpul lunilor de sarcina, intrucat poate cauza probleme nou-nascutului.

 

 

Nici sarea multa nu e prea buna. Gravida va reduce cantitatea de sare, deoarece in evolutia sarcinii este posibil sa apara retentia de apa, favorizata de consumul de sare. Tot ea ar trebui sa renunte la bauturile carbogazoase si la alimentele fast-food. Daca nu respecta aceste reguli, mama isi asuma riscul de a aduce pe lume un copil predispus la alergii alimentare, la supraponderabilitate, la obezitate.

 

 

Vitamine

 

 

Viitoarea mamica are nevoie de cateva vitamine esentiale pentru ea si bebelus. Iata-le:

 

 

Vitamina A. Este necesara pentru dezvoltarea si functionarea tesuturilor si pentru sistemul imunitar. Se gaseste in ficat, lapte, unt si oua.

 

 

Vitamina B1. Intervine in functionarea sistemului nervos, a inimii, muschilor si in producerea de energie. Se gaseste in oua si linte.

 

 

Vitamina B2. este necesara pentru asimilarea lipidelor, proteinelor si carbohidratilor. Contribuie la sanatatea pielii si a parului. Se gaseste in drojdie, cocos si migdale.

 

 

Vitamina B3. Ajuta la reducerea colesterolului rau si previne hipertensiunea arteriala. Alimentele in care se gaseste sunt: carne de vaca, ficat, pui, branza, oua si drojdie.

 

 

Vitamina B6. Este fundamentala pentru sinteza ADN-ului, mesager al codului genetic; ea se gaseste in drojdie, oua, maruntaie de animale si faina integrala.

 

 

Vitamina B9 sau acidul folic. Aportul lui este important pentru protejarea fatului de afectiuni grave ale creierului si maduvei spinarii. Ficatul, laptele, branzeturile, spanacul, varza, salata verde, broccoli, citricele, alunele sunt surse bune de acid folic.

 

 

 

Minerale

 

 

Dieta gravidei trebuie sa fie bogata in fier, calciu, zinc, magneziu, potasiu. Acestea pot fi luate din alimente sau din suplimente nutritive recomandate de medic. Gravidele trebuie sa evite mezelurile si unele branzeturi, deoarece contin fosfati si polifosfati, niste E-uri care impiedica asimilarea calciului. Acelasi lucru este valabil si in cazul bauturilor de tip cola, care contin acid ortofosforic, acidifiant care incetineste asimilarea calciului, a magneziului si fierului.

 

 

In cazul gravidelor, carenta de iod creste riscul de nastere prematura sau avort. De asemenea, specialistii atrag atentia ca deficitul de iod la gravide este una dintre cauzele nasterii copiilor cu greutate mica. Lipsa de iod, in special in primele luni de sarcina, determina aparitia cretinismului la copii. Femeile insarcinate au nevoie de aproximativ 200 mlg de iod zilnic, care poate fi luat din alege marine, din carne, fructe si legume din zonele in care solul contine iod, fie din sarea iodata.

 

 

Indispozitii alimentare

 

 

Femeia insarcinata ar putea avea o serie de indispozitii, precum greturi si varsaturi, care sunt niste probleme obisnuite la inceputul sarcinii si apar din cauza modificarilor hormonale. Nu trebuie sa provoace ingrijorare, deoarece nu fac niciun rau copilasului care, intre timp, continua sa primeasca toate substantele hranitoare necesare. In acest caz, trebuie pregatite mancaruri usoare si obisnuite, evitand mancarurile grase, vechi sau conservate precum si perioadele prea indelungate fara hrana.

 

 

In general, aceste neplaceri nu sunt niciodata serioase si cu greu apare nevoia unei spitalizari. Este foarte important ca femeia insarcinata sa-si consulte medicul inainte de a lua remedii pentru aceste indispozitii, caci acelea se pot transmite copilului prin intermediul placentei.

 

 

.ro

Foto: www.sxc.hu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *