Diete

Alimentatia omului activ

Se stie bine ca alimentatia cotidiana ne influenteaza starea de sanatate. Exista, din fericire, si alimente care ne pot ajuta sa ne eliberam de stres, de tensiune si oboseala, stari caracteristice omului activ. Iata cateva recomandari ale nutritionistilor pentru a alege un meniu diversificat care sa va ofere o stare generala de bine pe tot parcursul unei zile.

Echilibrul alimentar

Intr-un meniu ideal trebuie sa consumati in jur de 800-2500 de calorii pe zi, in functie de sex si activitate desfasurata, repartizate astfel: 55 % glucide, 30 % lipide si 15 % proteine.

Glucidele sunt zaharuri pe care organismul le foloseste asemenea unui carburant ce intretine muschii si neuronii si al caror surplus este stocat sub forma de grasimi.

Lipidele sunt materii grase ce intra in compozitia membranelor celulare ale creierului si ale sistemului nervos. In absenta acestora, pielea se usuca, iar vasele isi pierd elasticitatea. In schimb, atunci cand lipidele sunt consumate in exces, corpul le stocheaza, producand colesterolul rau.

Proteinele participa la dezvoltarea organismului si a muschilor. Atunci cand tineti un regim strict, corpul foloseste mai ales proteinele si stocheaza grasimile.

Legume proaspete

Bogate in saruri minerale, vitamine, apa si fibre, legumele sunt alimente sanatoase prin excelenta. Este indicat sa le consumati crude sau fierte. Legumele de culoare galbena si rosie, precum morcovii sau rosiile, sunt bogate in betacaroten, un excelent stimulent natural impotriva imbatranirii, pe care le puteti consuma fara restrictii. Daca vreti sa aveti un stomac plat, evitati ceapa si varza.

Sfat: Pentru a beneficia din plin de calitatile legumelor, nu le tineti prea mult timp in frigider pentru ca isi pot pierde vitaminele. Feriti-va de conserve, deoarece nici acestea nu pastreaza pe deplin proprietatile legumelor; in plus contin prea multa sare si conservanti.

Cereale integrale, peste si fructe

Decat sa consumati paine alba, mai bine optati pentru paine integrala. Mai bogata in fibre, aceasta contine si magneziu ce revigoreaza organismul, eliberandu-l de stres si de oboseala.

Legumele uscate sunt si ele o excelenta sursa de proteine, mai ales atunci cand acestea sunt amestecate cu cereale. La randul sau, pestele ofera organismului proteine de calitate excelenta, precum si fosfor, un oligoelement esential ce ajuta memoria si concentrarea. De asemenea, fructele sunt benefice pentru organism, desi unele contin zahar in exces.

Sfat: Pentru a beneficia de calitatile fructelor, consumati-le crude. Daca aveti stomacul sensibil, atunci pregatiti-le sub forma de compoturi, insa fara a adauga zahar.

Carnea

Indiferent daca este rosie sau alba, carnea ne ofera proteine de buna calitate ce sunt usor de asimilat de organism. Carnea rosie este, de asemenea, o buna sursa de fier. Insa carnea contine grasimi ascunse ce duc la cresterea nivelului de colesterol rau ce ameninta sistemul cardiovascular. Ideal ar fi sa limitati consumul de carne rosie la 100-150 g pe saptamana, de preferinta, la micul dejun.

Carnea alba este insa mai putin grasa. Se recomanda astfel consumul acesteia de 3 ori pe saptamana, cateva sute de grame, la micul dejun sau la cina.

Sfat: Evitati sa preparati carnea cu sosuri grele, iar daca nu va place o puteti inlocui cu oua, peste, legume sau cereale.

Alimente grase

Pentru a ne simti excelent pe parcursul unei zile, corpul are nevoie de 30 g de materii grase ce pot fi luate din unt, carne sau uleiuri vegetale. Grasimile saturate sunt prezente in unt, in oua si in carne. Consumate in exces, ele duc la cresterea colesterolului rau si pun in pericol sistemul cardiovascular. Grasimile nesaturate sau fluide se gasesc in uleiurile vegetale, oleaginoase si peste, fluidificand sangele si scazand nivelul colesterolului rau.

Sfat: Pentru a optimiza binefacerile alimentelor grase, evitati sa le preparati sofisticat; cu o singura exceptie: uleiul de masline care rezista bine la caldura. Puteti consuma o lingurita de unt impreuna cu o portie de legume si de carne. Daca nu va place untul sau uleiul, ii puteti inlocui cu carne grasa, peste sau nuci.

Lactate

Produsele lactate acopera in cvasitotalitate nevoile noastre cotidiene de calciu. Iaurturile si branzeturile fermentate curata flora intestinala si cresc rezistenta la infectii. Daca doriti sa va pastrati silueta, alegeti produsele dietetice. Feriti-va de specialitatile ce contin zahar, pe care puteti sa le savurati, totusi, o data sau de doua ori pe saptamana.

Sfat: Produsele lactate sunt bogate in proteine, ceea ce ne permite, odata sau de doua ori pe saptamana, sa le consumam in locul carnii sau a pestelui.

Apa

Bautura naturala, apa costa mai nimic, intretine viata celulelor, elimina reziduurile si toxinele din organism, lumineaza mintea, vindeca boli si stopeaza procesul de imbatranire. Cu o conditie: sa fie asa cum a facut-o natura. Cu cat contine mai putine minerale, cu atat apa curata mai bine organismul. Este recomandat sa beti cel putin opt cani de apa (plata – cea mai buna, de la robinet, minerala, ceai neindulcit) sau 1,5 – 2 l zilnic.

.ro

Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *