Diete

Alimentatia la copii si adolescenti

Sa te opui neincetat sucurilor acidulate, hamburgerilor, dulciurilor sau bomboanelor de tot felul este foarte greu. Mai ales cand aceste alimente sunt consumate in exces de copii. Este de datoria parintilor sa-si educe copiii in spiritul echilibrului dietetic, sa consume legume si fructe si sa faca miscare pentru a preveni instalarea obezitatii la varste fragede.

 

Varste dificile. Printre adolescentii prea grasi se afla multi fosti copii frumosi, care au inceput sa se ingrase brusc, odata cu instalarea pubertatii. Ei sunt deja in atentia nutritionistilor, pentru ca numarul obezilor de 12-14 ani este in crestere, ei reprezentand cam 7-10 % din totalul populatiei adolescente. Exista doua momente-cheie ale cresterii in greutate: primul se situeaza la varsta de 4-5 ani, iar al doilea chiar inaintea pubertatii, intre 10-12 ani.

 

Daca un copil incepe sa creasca brusc in greutate la unul din aceste momente, trebuie sa actionati imediat. Pentru ca nu trece totdeauna. Si cu cat lasam kilogramele sa se instaleze mai bine, cu atat scapam mai greu de povara lor.

 

De ce apare fenomenul obezitatii, mai ales in perioada de pubertate? Sunt multi factori care intra in joc. Inainte de toate – ereditatea. Adolescentul gras provine cel mai adesea dintr-un mediu in care excesul de kilograme reprezinta o constanta. Aceasta ereditate poate fi genetica, dar poate fi legata si de mediul ambiant, de obisnuintele de alimentatie. Exista familii in care de generatii intregi se manifesta tendinta de a manca prea mult sau prea putin. In ceea ce priveste dereglarea hormonala, ea este mult mai rar decat se crede pricina acumularii grasimii adolescentilor. De asemenea, proasta functionare a tiroidei sau a glandelor suprarenale face rar victime printre adolescenti. Nu va amagiti. Cauza principala pentru care copiii dvs. sunt gigantici nu sunt dereglerile hormonale, ci o alimentatie proasta.

 

Greseli. Adolescentii sunt predispusi sa manance mai mult decat au nevoie, mai dulce si mai gras. Ei fac cam aceleasi greseli: sar masa de dimineata, mananca la pranz cartofi si fainoase, o imensa gustare seara si tot felul de alte gustari intre mese, mai ales dulciuri. Printre adolescentii predipusi la ingrasare se produce atunci un dezechilibru intre aportul caloric (mai ales in a doua parte a zilei) si necesitatile prea scazute ale organismului.

 

Dar indiferent care este cauza ingrasarii, trebuie sa intervenim rapid, pentru ca adolescentii se ingrasa foarte repede, luand intre 15-20 kg pe an. Ei trebuie dusi la un specialist care sa-i monotorizeze si sa le ofere un plan anti-kilo bazat pe o alimentatie rationala. La aceste varste, kilogramele pot fi pierdute tot atat de repede cum au si aparut, datorita cresterii.

 

Reguli obligatorii. Adolescenta nu cere regimuri de slabit draconice, in care sa-ti numeri caloriile si sa-ti cantaresti alimentele. In schimb, este momentul prielnic de a-si revizui modul de alimentatie, in vederea unui echilibru general. Deprinderile bune se invata la tinerete. Iata cateva principii de baza, care sa le permita adolescentilor sa ramana “subtiri”:
– Luarea obligatorie a mesei de dimineata, care sa contina un produs lactat (indispensabil pentru calciu), paine (pentru glucide), un ou sau sunca (pentru proteine).
– Sa manance patru mese pe zi.
– Sa reduca consumul de fecule (cartofi) si fainoase. Deci, fara platouri de cartofi prajiti sau spaghetti, dimineata si seara.
– Sa limiteze mancarurile gatite cu carne. Sa prefere pestele sau gratarele.
– Sa nu manance decat foarte rar inghetata si prajituri, alimente prea grase si prea dulci.
– Sa nu capoteze in fata trio-ului adorat: hamburger, cartofi la punga si Coca-Cola.
– Sa renunte la rontaitul intre mese a tot felul de biscuiti, saratele, chips-uri sau dulciuri.
– Sa nu consume decat in mod exceptional bauturi dulci sau sucuri acidulate, inlocuindu-le cu apa sau ceaiuri.
– Sa renunte la ciocolata, bomboane, sosuri si maioneze.
– La gustari sa nu inghita o jumatate de cutie de branza topita. Un triunghi este suficient, dublat de un fruct.
– Sa adauge suc de lamaie la salata de cruditati.

 

Exercitiile fizice. Copilul prea gras este adesea sedentar. Exercitiile fizice pot sa contribuie la pierderea greutatii. Ele il ajuta pe preadolescent sau adolescent sa piarda calorii, dar il si pun in alta relatie cu corpul sau. Mersul pe jos la scoala, renuntarea la ascensor, practicarea unui sport, toate acestea pot sa declanseze si sa favorizeze procesul de slabire.

 

Activitatile fizice de intensitate moderata (ciclism, inot, jogging, tenis, schi), dar de lunga durata, sunt cele mai eficiente, pentru ca ele ard mai bine grasimile decat exercitiile intense, dar scurte. Mai ales daca sunt practicate in aer liber. Oxigenul sporeste consumul de calorii. Idealul este de a alterna exercitiile practicate afara cu cele practicate inauntru si de a le face de trei ori pe saptamana.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *