Diete

Alimentatia impotriva imbatranirii

Odata cu trecerea anilor, procesele metabolice din corp devin mai complexe din cauza deteriorarii naturale a functiilor organice. Obiceiurile alimentare din aceasta perioada a vietii se bazeaza pe evitarea alterarilor metabolismului si a deficitului de substante hranitoare pentru a favoriza o forma sanatoasa.

Cu cat o persoana are o varsta mai inaintata, cu atat mai mare va fi necesitatea de a consuma o dieta bogata in substante hranitoare care sa o ajute sa combata decaderea naturala a organismului.

Daca la 25 de ani regimul trebuie sa se bazeze pe cereale si fructe, cand treceti de 50 de ani este esential sa nu mai mancati alimente grele, cu multe grasimi. Dar principiile fundamentale ale unei mese sanatoase sunt aceleasi, indiferent daca aveti 25 de ani sau 65 de ani.

Modificari metabolice

Pe masura ce imbatraneste, corpul uman devine mai putin eficient in absorbtia substantelor esentiale. Din moment ce nevoia de vitamine si minerale ramane aceeasi sau in unele cazuri se mareste, mancarea trebuie sa fie mai sanatoasa si mai nutritiva. De pilda, deficitul de calciu este o problema comuna, care duce la osteoporoza, in special la femeile care au trecut de menopauza. Produsele lactate sunt sursa naturala cea mai apropiata pentru obtinerea acestui mineral.

Odata cu varsta, persoanele obisnuiesc sa creasca in greutate. Nivelul metabolismului de baza, care este energia utilizata de organism pentru a mentine functiile vitale, este mai scazut la 75 de ani decat la 25, in special in cantitatea de energie care arde in repaus. Pentru a evita cresterea in greutate este necesar ca si persoanele in varsta sa reduca ingerarea de calorii si sa creasca activitatea fizica.

Schimbarea obiceiurilor alimentare

Multe persoane in varsta au o dieta slab echilibrata, slab variata si slab cumpanita deoarece preferintele lor inclina sa consume mai mult produse industrializate decat alimentele proaspete. Factorilor culturali care determina aceasta situatie pot sa li se adauge, de pilda, indispozitii cronice, precum artrita, care ingreuneaza miscarile, si preferinta pentru alimentele conservate pentru ca anuleaza dificultatile care presupun prepararea mancarii.

Colesterolul ridicat, tensiunea arteriala mare si diabetul de tip 2 sunt probleme comune in grupa de varsta 50-65 de ani. O dieta saraca in grasimi si zahar, cu multe fructe si legume, este cel mai bun mod de a preveni si trata aceste afectiuni. Pentru a evita fracturile femeile in varsta ar trebui sa manance cel putin trei portii de alimente bogate in calciu in fiecare zi. Iar cateva exercitii fizice usoare, cum ar fi mersul pe jos, le vor ajuta sa isi intareasca oasele.

Constipatia sau balonarea pot fi prevenite printr-o dieta bogata in fibre, daca beti suficienta apa. In plus, asigurati-va ca mancati suficiente alimente bogate in vitamina B12, oua si lapte.

Dupa 50 de ani, este posibil ca articulatiile sa devina mai rigide si mai dureroase, dar suplimentele de glucozamina si condroitina pot ajuta la calmarea durerilor. In plus, daca nu mancati macar o portie de peste saptamanal, ar trebui sa luati Omega 3, pentru a reduce riscul atacului cerebral si al infarctului.

Recomandari dietetice

Nu exista insa o limita de varsta pentru a dobandi obiceiuri alimentare mai sanatoase. Iata cateva repere in alimentatia cotidiana a oamenilor in varsta care ii pot ajuta sa traiasca mai mult si mai sanatos:

–    Vegetale proaspete. In general, verdeturile si fructele, bogate in vitamine, minerale si fibre, trebuie consumate in cantitati mari, crude sau gatite foarte putin.

–    Enzime. Painea, orezul si cartofii sunt alimente ce contin enzime naturale, care, datorita proprietatilor lor digestive, trebuie introduse in orice dieta.

–    Vitamine si minerale. Ratia alimentara zilnica trebuie sa contina 60 mg de vitamina C pentru persoanele trecute de 50 ani. Batranii scad in greutate, devin anemici din cauza carentelor de fier. Anemia feripriva este frecventa la femeile de peste 60 ani, tot la ele aparand osteoporoza si hipocalcemiile. Varstnicii isi pierd pofta de mancare, dar si vitalitatea organismului, fiind apasati de o stare de oboseala si apatie permanenta.

–    Vitamina D. Este importanta pentru sanatatea oaselor. Organismul o poate produce prin actiunea razelor solare asupra pielii, dar, pe masura ce oamenii imbatranesc, acestia petrec mai putin timp afara, deci luati macar 10 mg de vitamina D pe zi.

–    Alimente ecologice. Evitarea produselor industrializate (procesate) ajuta la reducerea consumului de grasimi si zaharuri.

–    Produse lactate. Sortimentele degresate de lapte si iaurt sunt surse naturale de vitamine (mai ales vitamina D) si saruri minerale continute de grasimile mai putin saturate.

–    Uleiurile vegetale. Sunt de preferat grasimilor animale, indeosebi cele de masline si de floarea-soarelui (20-30 g pe zi). Pe cat posibil, evitati prajelile.

–    Pestele. Este un aliment bogat in proteine, fier si vitamine, cu continut scazut in grasime.

–    Sarea. Mai putina sare in bucate! Recomandarea este valabila pentru toti bunicii, chiar si pentru cei care nu au probleme cu inima ori cu tensiunea. Sarea excesiva poate defecta filtrul renal, determinand alte probleme: edeme, insuficienta cardiaca. Studiile privind reducerea sodiului din alimentatie au demonstrat ca aceasta masura previne riscul dezvoltarii hipertensiunii arteriale la o varsta inaintata.

–    Apa. 2 l este cantitatea zilnica de apa pe care trebuie sa o consume un adult varstnic pentru a evita deshidratarea si tulburarile digestive.

.ro
Foto: http://emedicbuzz.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *