Diete

Alegeti si smochine!

Smochinul este un arbore, din care se consuma receptacolul globulos numit smochina, adica partea carnoasa a inflorescentei. Smochinele sunt cunoscute ca fruct, dar ele sunt de fapt flori invertite, iar semintele sunt de fapt fructele.

 

Raspandit in intregul bazin al Mediteranei, smochinul are, dupa forma, culoare si marime, sute de varietati ale caror fructe se coc in iunie si iulie sau la sfarsitul lui august. Cele mai cunoscute varietati sunt Celeste, Brown, Turkey, Brunswick si Marseilles. Turcia si Grecia sunt producatorii cei mai mari din lume. Statele Unite sunt pe locul al treilea.

 

Smochinele sunt un fruct simbolic care dateaza din timpuri antice si biblice, fiind cel mai des mentionate in Biblie; cu frunze de smochin Adam si Eva si-au facut sorturi sprea a-si ascunde goliciunea. Ele erau venerate in Egipt si de Cleopatra pentru beneficiile aduse sanatatii, iar olimpicii greci nu numai ca mancau smochine, dar le si purtau ca medalii in urma victoriilor sportive.

 

Ce contine?

Fructul de smochina contine zaharuri; enizime digestive, care usureaza asimilarea alimentelor; fibre solubile (peptine), utile pentru scaderea nivelului colesterolului; fibre insolubile, care sunt necesare pentru reglarea functiilor intestinului; vitamine, reprezentate de carotenoizi care, in organism, se transforma in vitamina A, in vitamine din grupa B, in vitamina C si vitamina E; saruri minerale, cum sunt cele de fier, de mangan, de calciu si de potasiu.

 

Ca un aport caloric deosebit de mare, smochina proaspata furnizeaza, la 100 g de fructe, aproximativ 50 kcal, in timp ce smochina uscata furnizeaza 250 de kcal.

 

De ce sa le consumam?

Fructele de smochin se consuma ca atare, proaspete sau uscate. Ele sunt ingrediente pentru torturi, gemuri, creme si inghetate. Un fel de mancare traditional in Italia este compus din smochine proaspete si sunca.

 

Smochinele contin mai multe fibre decat oricare alte fructe uscate, aproximativ 5-6 g la un sfert de cana. Sunt bogate in potasiu, magneziu si fier si sunt o sursa excelenta de polifenoli, substante chimice din plante despre care se crede ca joaca un rol important in lupta impotriva bolilor. Rapoartele de cercetare arata ca smochinele sunt printre cele mai sanatoase fructe uscate, cu antioxidanti de calitate superioara. Iata cateva virtuti terapeutice ale lor:

 

–    Boli de piele. Smochinele contin o substanta numita psoralens, care in combinatie cu razele ultraviolete s-a dovedit eficienta in tratarea mai multor boli de piele si a anumitor tipuri de limfoame.

–    Tuse. Un decoct preparat din smochine uscate, in apa sau in lapte, este folositor pentru atenuarea tusei.

–    Digestie. Smochinele, in mod natural, sunt bogate in fibre si contin enzime digestive care ajuta la reglarea scaunelor si la digestie.

–    Controlul greutatii. Fibrele din smochine pot aduce senzatia de satietate in scurt timp, incetinind absorbtia caloriilor.

–    Sanatatea inimii. Antioxidantii numiti fenoli, care se gasesc in special in smochinele uscate, scad numarul celulelor distruse sau al mutatiilor din organism, avand un posibil efect protector impotriva bolilor de inima si a cancerului.

–    Diabet. Tipul de fibre care se gaseste in smochine poate reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2 la adulti, prin incetinirea digestiei si absorbtia zaharului in sange.

 

 

Alegere si depozitare

Cand e vorba de smochine proaspete, alegeti-le pe cele care sunt putin moi si cu capatul indoit. Pot fi pastrate la frigider aproximativ 2-3 zile de la recoltare.

 

Praful alb care apare pe smochinele uscate se datoreaza procesului de zaharisire si este un fenomen natural prin care zaharurile din fruct ies la suprafata. Se pastreaza in frigider pentru a reduce zaharisirea.

 

Smochinele se gasesc si in concentrate de suc sau pasta. Ele sunt printre primele fructe care au fost uscate si pastrate pentru hrana. Smochinele uscate pot fi pastrate timp de 6-8 luni, fara a-si pierde din calitati. Daca pachetul nu este deschis, pot fi pastrate pana la 2 ani!

 

Sugestii de preparare si servire:

–    Pentru copt si gatit, se smulge capatul si se feliaza, se taie bucati sau se face piure, dupa cum este reteta.
–    Lama cutitului se trece prin apa fierbinte pentru a nu se lipi cand se taie smochinele.
–    Smochinele proaspete sau uscate pot fi procesate si folosite in compoturi, gemuri, jeleuri si conserve.
–    Smochinele taiate cubulete sunt foarte bune in salate de fructe.
–    Smochinele taiate se amesteca cu fulgii de ovaz sau se pun peste cerealele reci.
–    Smochinele se lasa la muiat 30 de minute, se face un piure si se amesteca in sosul de rosii pentru a-l indulci.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *