Sex

Alegerea partenerului dupa… miros

Trebuie sa se recunoasca fara tagada ca efectul mirosurilor cu care venim in contact, prin analiza informatiilor de acest gen in creier, ne influenteaza unele decizii, printre care si alegerea unui partener.

 

Informatiile despre miros sunt transmise de nas creierului, unde se gasesc amprentate fiecare dintre ele. Creierul poate retine un miros timp de mai multi ani.

 

Feromonii sunt substante mirositoare specifice produse de mamifere si care contin informatii asupra statutului social si al ciclului de reproducere: varsta, sex, rang social sau ierarhie in cadrul grupului. Aceste substante chimice volatile sunt produse de corpul animalelor care se raspandesc in jur si sunt captati de alte animale, producand o reactie de atractie sau respingere a sexului opus. In regnul animal ele fac legea in atractia sau respingerea dintre sexe. Dar feromonii animali sau umani ajuta si la comunicarea sociala; in cazul oamenilor, dupa compozitia lor chimica si miros, unii se simt inconstient atrasi sau respinsi (nu numai sexual!) de alte persoane.

 

La om, pielea este cea care determina atractia / respingerea fizic-sexuala intre oameni prin mirosul sau aparte dat de feromoni, substante asemanatoare hormonilor. Ambele sexe produc feromonul masculin numit “androstenol”, dar numai sexul feminin produce feromonul “copulni”. Semnalele produse de feromoni la nivelul tegumentului sunt detectate printr-un organ specializat aflat in nas, numit vomeronazal. Cand acesta detecteaza feromonul, el il trimite la creier (la hipotalamus, sediul central de control al hormonilor), unde, dupa o analiza, acesta trimite, instinctiv nu constient, semnalele sexuale de raspuns, de respingere sau atractie.

 

Producerea feromonilor este mai puternic mirositoare la oamenii tineri, femei si barbati, fiecare individ avand, se pare, un continut chimic si olfactiv specific. Cand ne spalam pielea il inlaturam pentru un timp; din acest motiv expertii recomanda ca dupa imbaiere sa se astepte cateva ore pana la revenirea lui in glandele sudoripare inainte de actul sexual. Iar cand aplicam feromoni artificiali (de exemplul parfumul “Fremont”), de fapt ii inlocuim pe cei naturali, care ne ajuta sa restabilim comunicarea chimica cu persoanele din jurul nostru.

 

Mirosul este mai bine receptat in perioada ovulatiei femeilor, provocandu-le o reactie puternica de atractie / respingere sexuala. Dupa menopauza / andropauza, simtul olfactiv la aceste mirosuri se reduce.

 

Tot ei, feromonii, ne spun in subconstient cine sunt mebrii familiei si cine ne sunt straini, pe mame le ajuta sa-si recunoasca copiii, la altii le sugereaza pe cine sa aleaga ca si colaboratori sau prieteni etc.

 

Feromonii sexuali naturali, feminini sau masculini, emisi de piele prin transpiratie sau sudoare, trezesc apetitul sexual la fel cum o mancare gatita apetisanta la gust si la miros va provoca pofta de ingerare. Invizibili, aproape nedetectabili olfactiv, feromonii sunt arme secrete ale placerii sexuale: deblocheaza toate retinerile si dezlantuie instinctul sexual primitiv fata de sexul opus careia i se adreseaza.

 

Cercetarile indelungate au dovedit ca feromonii umani declanseaza un raspuns sexual in subconstient, la persoana de sex opus, persoana care nu este constienta de mirosul acestora, dar care cade in capcana atractiei persoanei care a emis feromonul.

 

Feromonii sunt o parte integranta a atractiei / respingerii sexuale; ei sunt motivul pentru care spunem ca ni “s-a aprins calcaiele” dupa cineva. Ei ne influenteaza comportamentul sexual dar si pe a celor din jurul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *