Sanatate

Afectiuni urogenitale la barbati

Bolile genitale trebuie sa fie cunoscute pentru a fi prevenite cat mai bine. Metodele naturiste nu trebuie utilizate decat dupa stabilirea diagnosticului de catre medic, un diagnostic care sa elimine suspiciunea unei afectiuni grave sau a unei urgente chirurgicale.

 

Prostatita infectioasa. Prostatita este o inflamare sau o infectie a prostatei care survine la barbatul sedentar sau care are o activitate sexuala excesiva. Ea este favorizata de infectiile urinare, de slabirea fizica si poate complica un adenom de prostata. Simptome: durere in regiunea perineului, senzatie de apasare ce iradiaza spre regiunea inghinala sau spre testicule, greutate la urinare (debit redus, jet slab) si senzatie de urinare frecventa. Se pot observa, in plus, dureri lombare care se amplifica la frig si in pozitii asezat, adesea legate de o anxietate cronica si de tulburari sexuale (cogestionare prin hiper- sau hipofunctie).

 

Diagnostic (exclusiv medical): prostata ste usor hipertrofiata, sensibila. Examenele de laborator sunt indispensabile pentru cercetarea elementelor inflamatorii sau a germenilor. Tratament clasic cu antibiotice in caz de infectie, bai calde la sezut cu plante aromate, masaj prostatic. Dieta: consumati zilnic polen (o lingurita sa 4 capsule de 300 mg, dimineata si seara).

 

Prostatismul sau congestionarea prostatei este o simpla dificultate la urinare, frecventa intre 25-40 de ani. Consultati un urolog. Dieta: luptati impotriva constipatiei si a obezitatii care incetinesc circulatia la nivelul organelor din regiunea pelviana; consumati alimente bogate in fibre (legume proaspete, cereale integrale, tarate) si polen (cate o lingurita de doua ori pe zi, cura de un an).

 

Adenomul de prostata sau hiperplazia prostatica benigna este o tumora benigna care afecteaza un sfert din barbatii trecuti de 50 de ani si jumatate din barbatii de 60 de ani. Este o afectiune legata de imbatranirea tesuturilor si incetinirea circulatiei locale ce antreneaza formarea nodulilor fibrosi in interiorul glandei. Cresterea volumului prostatei genereaza o jena la urinare ce devine uneori imposibil de suportat (urgenta medicala).

 

Simpotome: dificultate la urinare, senzatie de urinare mai ales noaptea, senzatie de urinare fara satisfacerea completa a nevoii, impresie de evacuare incompleta. Diagnosticul trebuie sa fie pus de medic. El va efectua un tuseu rectal si, eventual, examene complementare: urografie, uretrografie, uremia etc. In absenta complicatiilor, daca jena nu este prea mare, trebuie intreprins un tratament naturist bazat pe un regim dietetic si administrarea de substante descongestionate in zona genitala. Evitati condimentele puternice (piper, ardei iute, mustar). Eliminati grasimea in exces care apasa pe organe si care incetineste circulatia venoasa si limfatica la nivelul prostatei. Consumati polen (o lingurita dimineata si una seara, cura de cel putin un an).

 

Balanita, balanopostita. Consta in inflamarea glandului si a preputiului la subiectii necircumcisi. Cauze: inflamare si infectare ca urmare a lipsei de igiena sau a unei infectii bacteriene sau micozice. Tratament: igiena stricta prin spalari zilnice, preparate naturale antiinfectioase si antiinflamatorii.

 

Cistita regrupeaza toate inflamatiile vezicii urinare, insotite sau nu de infectie. Vezica este foarte rezistenta la infectii. Se manifesta prin: senzatie frecventa de urinare, dificultati la urinare, prezenta sangelui sau a puroiului. Tratament clasic: antibiotice, fitoterapie, aromoterapie, consumarea unor mari cantiati de apa putin mineralizata. O cistita care rezista la tratament necesita niste examene suplimentare pentru cautarea cauzei nedescoperite initial (tumora benigna sau maligna, boli tropicale).

 

Hidrocela consta in acumularea de lichid in invelisul testicular. Afectiunea este frecventa dupa 50 de ani si poate fi cauzata de o inflamare, de o infectie sau o tumora in dezvoltare. Consultati un urolog.

 

Maladia lui La Peyronie se manifesta prin curbarea penisului in timpul erectiei, cauzata de induratia corpilor cavernosi. Afectiunea duce la raporturi sexuale dificile si dureroase. Consultati un urolog, inca de la primele semne de induratie. Incercati uleiuri esentiale care redau circulatia locala.

 

Orhi-epididimita consta in inflamarea epididimului si a testiculului, cel mai adesea cauzata de o inflamatie sau o infectie a uretrei sau a glandelor anexe (prostatita). Se manifesta prin inflamarea rapida a unui testicul ce poate atinge marimea unei portocale, provocand durere intensa ce il obliga pe pacient sa stea in pozitia culcata. Tratament: urgenta medicala. Repaus total la pat, utilizarea unui suspensor, aplicarea unei pungi cu gheata.

 

Fimoza este o strangere a inelului preputiului, fie de origine congenitala, fie provocata de o inflamatie a preputiului, la sugar si la copilul mic, care poate jena scurgerea normala a urinei. Afectiunea survine adesea la subiectul necircumcis. Tratamentul este medical si uneori chirurgical (circumcizie). Complicatii: retentia urinei, litiaza preputiala, balanita sau parafimoza.

 

Priapismul este o erectie dureroasa anormal prelungita in afara excitatiei sexuale. Mecanismul aparitiei se explica printr-o staza venoasa a corpilor cavernosi de origini diverse: activitate sexuala prelungita, tromboza, infectii si inflamatii ale organelor genitale (cistita, prostatita, uretrita), afectiuni neurologice, tumori, unele medicamente. Se trateaza in regim de urgenta (pe cale chirurgicala) pentru a evita fibroza si complicatia care da nastere: anerectia.

 

Uretrita este o inflamare a uretrei secundare, cel mai adesea cauzata de o infectie bacteriana, de o micoplasma, trichomonas sau ciuperci. Se manifesta printr-o senzatie permanenta de mancarime insotita de arsura (ce se agraveaza in timpul mictiunii) si de o scurgere uretrala. Tratamentul este medicamentos, dupa o analiza de laborator a urinei, care poate pune in evidenta o boala venerica. Pentru a evita recidivivele, se folosesc in mod obligatoriu prezervativele.

 

Varicocela consta in aparitia varicelor pe venele spermatice ce se manifesta printr-o inflamare a scrotului, mai mult sau mai putin dureroasa. Aceasta congestie venoasa are drept consecinta cresterea temperaturii testiculului cu cateva grade, fenomen ce poate influenta calitatea spermatozoizilor si poate fi responsabil de hipofertilitate masculina (oligospermie). Tratamentul este in esenta chirurgical.

 

.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *