Sanatate

Afectiuni speciale ale sarcinii si nasterii

Sarcina si nasterea pot determina o serie de afectiuni care pot stanjeni activitatea zilnica si chiar va impiedica sa efectuati exercitii fizice un timp. Daca ati avut o nastere dificila, atunci probabil va veti simti extenuata, mai ales daca ati pierdut mult sange. Puteti lua suplimente de fier. Uneori, uterul nu se contracta dupa nastere si sangereaza continuu. Masarea abdomenului si alaptarea determina secretia unui hormon numit oxitocina, care stimuleaza contractia uterului. Resturile de placenta in uter trebuie indepartate sub anestezie.

 

 

Durerile de spate afecteaza una din doua mame, in special dupa anestezia epidurala. De asemenea, in urma acestei proceduri, unele femei pot ramane cu dureri de cap, migrene sau dureri ale gatului. Aceste probleme pot sa dureze 12 luni sau chiar mai mult. Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru spate este sa va supravegheati postura si sa faceti mai multe exercitii pentru spate, dar evitati antrenamentele aerobice. Miscarile rapide si de calitate redusa exacerberaza durerile de spate preexistente. In timpul exercitiilor, sangele care ajunge la creier va fi mai oxigenat, ceea ce duce la ameliorarea durerilor de cap – dar exercitiile pot agrava uneori aceste dureri. Experimentati si veti afla. Daca suferiti de dureri de cap si luati analgezice, atunci luati imediat ce simtiti durerea.

 

 

Dificultatea in timpul mersului, dureri puternice in zona pubelui atunci cand ridicati un picior ca sa urcati in pat sau sa va imbracati, mici pocnituri si scrasnete pe care le auziti dinspre zona pubelui sunt o colectie de simptome ale disfunctiei simfizei pubiene (SPD). Aceasta afectiune poate sa apara in timpul sarcinii, a nasterii sau daca oasele pelvisului sunt prea separate si largite. Diagnosticul este pus prin ultrasunete RX si RMN.

 

 

Aveti nevoie de odihna la pat, analgezice si de ajutor in ingrijirea copilului. Cand reluati activitatea, aveti nevoie de sprijin suplimentar, de exemplu, carje sau un scaun de toaleta mai ridicat si ajutor in treburile casnice. Daca ati suferit SPD:

 

 

Nu duceti si nu ridicati obiecte grele pana primiti permisiunea doctorului.
Evitati miscarile in care tineti picioarele departate.
Nu stati niciodata intr-un picior (cand va imbracati, de exemplu).
Consultati-va doctorul inainte de a incepe orice program de exercitii, incepeti cu miscari blande si opriti-va daca simtiti dureri.

 

 

 

In timpul sarcinii, unele femei pot suferi de diabet, care dispare dupa nastere (diabet gestational). Diabetul este o afectiune provocata de cantitatea insuficienta de insulina, care astfel nu mai poate mentine nivelul normal al glicerinei. S-ar putea sa fie controlat prin reducerea consumului de glucide si zaharuri, iar uneori sunt necesare injectii cu insulina. Simptomele sunt sete intensa, urinare excesiva si deshidratare. Diabetul netratat poate sa determine anomalii congenitale si cresterea tensiunii arteriale, care pune viata copilului in pericol. Diabetul gestational este depistat in timpul controalelor de rutina si trebuie tratat cu atentie. Chiar daca va vindecati, trebuie sa va tineti greutatea sub control si sa nu consumati prea mult zahar, deoarece riscul de a va imbolnavi de diabet zaharat, in urmatorii 10 ani, este mai mare. Si trebuie sa faceti testul de toleranta la glucoza anual.

 

 

Mameloane fisurate. Este o afectiune extrem de dureroasa si s-ar putea sa fie  nevoie sa scoateti laptele manual de cateva ori. Crema de galbenele calmeaza, iar unii plasturi speciali protejeaza mamelonul de frecari. De asemenea, orice infectie poate sa inceapa de la nivelul fisurilor sau pot fi blocate canalele glactofore – mai ales daca sutienul este neadecvat, prea strans – si astfel se produce mastita.

 

 

Mastita este o infectie a sangelui care se manifesta prin febra, inflamatii si dureri ale unui san. Consumati multe lichide pentru a spori productia de lapte, hraniti copilul mai des (copilul este protejat de anticorpii din laptele mastern si nu se va infecta) si odihniti-va suficient. In unele cazuri este nevoie de antibiotice.

 

 

Vasele varicoase. Femeile pot suferi mai frecvent de aceasta afectiune, datorita greutatii si presiunii exercitate de uterul gravid in timpul sarcinii si datorita hormonului progesteron, care produce relaxarea si dilatarea venelor. Afectiunea este cauzata de slabirea valvelor vaselor safene – care au traseul in spatele si in interiorul membrelor inferioare. Cand valva este slabita, sangele coboara, exercitand presiune asupra urmatoarei valve, care va fi si ea slabita. Astfel, sangele se acumuleaza, iar venele se dilata, se intind si devin vizibile sub forma unor umflaturi albastre. Puteti usura suferinta respectand urmatoarele recomandari:

 

 

Evitati sa stati mult timp in picioare.
Purtati ciorapi lungi, special pentru sport.
Evitati sa purtati haine stramte.
Ridicati picioarele totdeauna cand puteti.
Nu incrucisati picioarele cand sedeti.
Mergeti cu pas vioi.
Mentineti greutatea in limite normale.

 

 

 

Singura modalitate de a scapa de aceasta problema este operatia. Femeile nu trebuie sa astepte sa-si intregeasca familia inainte sa se trateze, deoarece cu cat vasele sunt mai sanatoase inainte de sarcina, cu atat vor fi in mai buna stare dupa aceea.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *