In vizor

Afacerile băieţilor deştepţi ai digitalizării României: un clujean conectat la UDMR ia 4 milioane lei pentru digitalizarea de la Arhivele Naționale

Arhivele Naționale a încheiat un contract de 4 milioane lei cu o firmă din Cluj Napoca, SC IDOX SOLUTIONS SRL pentru digitalizarea documentelor. Banii provin din fonduri europene. Compania este controlată de UDMR-istul clujean Abraham Zoltan care face afaceri pe ”cai mari”. Societatea a fost înființată de un partener de afaceri de-a lui Adrian Tomșa, clujeanul care deține Prima TV și este unul dintre partenerii constanți de afaceri ai lui Zoltan Teszari, patronul RCS-RDS – se arată într-un material publicat de gazetadecluj.ro.

Săptămâna trecută, ARHIVELE NAȚIONALE a semnat cu firma Idox Solution din Cluj Napoca contractul ”Servicii de conversie digitală a instrumentelor de evidență arhivistică în cadrul proiectului „Consolidarea capacității Arhivelor Naționale de furnizare a serviciilor publice (eVITALA)”. Valoarea lui este 3.959.443 lei, fără TVA.

Societatea este administrată de UDMR-istul clujean Abraham Zoltan Robert, iar acționari sunt Bogdan Ivanov, fost director la firma de asigurări City Insurance, și Abraham Zoltan

Compania a fost înființată în 2012 de către Abraham și LUCĂCEL CICEO MIRCEA CIPRIAN, unul dintre partenerii de afaceri ai clujeanului Adrian Tomșa, mâna dreaptă a miliardarului Zoltan Teszari, patronul RCS-RDS.

În 2012, ABRAHAM ZOLTAN ROBERT a fost ”înşurubat” pe criterii politice la conducere Imprimeriilor Naţionale Coresi şi în acelaşi an a fost pe listele celor care au candidat pentru diaspora. El a fost propus de UDMR pentru Colegiul 3 Camera Deputaţilor Americile, Australia şi Noua Zeelanda.

În 2012, Zoltan Robert Abraham era şi director executiv la Tipo Direct SRL, o companie româno- maghiară înrudită cu Zipper Data, ambele cunoscute ca fiind printre cei mai importanţi prestatori de servicii de distribuire a corespondenţei şi arhivare computerizată a datelor pentru companiile de utilităţi din România. Tipo Direct şi Zipper au bifat împreună contracte de peste 40.000.000 de euro pentru companii precum Electrica, ANAF, Primăria Cluj Napoca, CNAIR etc.

În cadrul contractului de dată recentă încheiat cu Arhivele Naționale este parteneră și societatea SC Intech Solutions SRL, din Craiova. Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în iulie 2013, având ca obiect de activitate, la momentul înregistrării, „lucrări de instalații electrice și de construcții”. Firma îi aparține Ancuței Frăsinoi.

Afaceri de ”băieți deștepți” conectaţi la politicieni şi la bugetele locale

Clujeanul Abraham Zoltan controlează și societatea Greenviro. De altfel, în cadrul contractului încheiat între SC Idox Solution și Arhivele Naționale, datele de contact sunt ale firmei Greenviro.

ABRAHAM deţine pachetul majoritar de acţiuni împreună cu Ileana Popescu, angajată la Primăria Baia Mare.

În 2012, el a fost ”înşurubat” pe criterii politice la conducere Imprimeriilor Naţionale Coresi şi în acelaşi an a fost pus pe listele celor care au candidat pentru diaspora.

SC GREENVIRO SRL a primit cu titlu gratuit custodia terenului cu suprafaţa de 76.035 mp, situat în Municipiul Turda, pentru implementarea proiectului „Îmbunătățirea stării de conservare a sitului ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche prin implementarea măsurilor din Planul de Management”. 

Firma Greenviro face parte dintr-o serie de asocieri cu companii controlate de politicieni controversați. Este vorba de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice SA Institutul, controlat în proporţie de 65% de fostul ministru Dan Ioan Popescu prin firma sa Eldapo şi de un acţionariat italian format din companiile Geocart şi Biocart.

O altă companie cu care UDMR-istul clujeanul face afaceri este Hidrocanal este administrată de Roman Ionel, iar asociaţi sunt Teamnet Engineering SRL(majoritar) şi TNI Stock Invest SRL. În spatele firmelor se află, prin interpuşi, deputatul Sebastian Ghiţă.

Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice (ISPH) s-a făcut remarcat în ultimii ani, printre multele lucrări de amploare, şi prin faptul că a avut drept de exclusivitate asupra a zeci de contracte cu Hidroelectrica  pe asistenţă tehnică, studii de fezabilitate, proiecte tehnice etc. Interesant e că unele dintre acestea au fost făcute prin  încredinţare directă, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.

Conexiuni în afacerile din mediu

În 2018, Harviz SA, operatorul de apă din judeţul Harghita, a atribuit contractul „Asistență tehnică pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Harghita, în perioada 2014-2020”, un proiect finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM)- Axa Prioritară 3, firmei clujene Greenviro SRL.

Inițial, compania de apă estimase valoare contractului la 11 944 588 de lei, fără TVA, însă societatea clujeană a câștigat licitația la aproape jumătate din suma estimată, 5 959 000 de lei, fără TVA.

Anterior, Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila a atribuit aceleiași firme contractul de consultaţii pentru fonduri europene, estimat la 29 de milioane de lei, pentru suma de 9,3 milioane de lei, fără TVA.

Pentru contractul din Harghita, firma clujeană Greenviro SRL s-a asociat cu Fichtner Environment SRL- Fichtner Water & Transportation GmbH.

Compania Fichter este administrată şi deţinută de Dan Radu Păunescu împreună cu ULF MEYER SCHARENBERG, cetăţean german.

Dan Radu Păunescu este fost angajat la Ministerul Mediului şi a făcut parte din structura firmei Interdevelopment SRL, care a câştigat contractul de 27 de milioane de la CJ Cluj („Închidere şi ecologizare depozite neconforme de deşeuri urbane din judeţul Cluj”). Potrivit Monitorului Oficial, Păunescu a cesionat 40% din acţiunile Interdevelopment către Mihai Mircea Cozariuc, şi el fost angajat la Ministerul Mediului.

Firma Interdevelopment,  Mircea Mihai Cozariuc şi Dan Radu Păunescu, apar în dosarul de corupţie în care fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi, mai apoi, în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ioan Andreica, şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa, Liviu Rusu, au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Potrivit anchetei, printre firmele care s-au arătat interesate de obţinerea unor contracte finanţate din bani europeni şi care au „cotizat“ în conturile inculpaţilor s-a aflat şi Interdevelopment SRL. Firma a vizat două licitaţii organizate de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, şi anume reabilitarea şi închiderea depozitelor de deşeuri urbane şi construirea centrului de management integrat al deşeurilor.

Afaceri din accidente

Bogdan Ivanov, care deține pachetul majoritar din firma Idox Solution (60%) a fost directorul City Insurance. El a înființat firma MANAGEMENT & FINANCIAL CONSULT, care a luat în cesiune creanțele service-urilor asupra City Insurance. Prin această societate încasează de la compania de asigurări și apoi plătește către service-uri doar o anumită parte din creanță. Afacerea îi aduce constant milioane de lei doar din acest tip de intermediere. Zeci de service-uri lucrează cu intermediarul mai sus menționat și acceptă să încaseze doar o parte din creanțele pe care le au asupra City, în condițiile în care asigurătorul are deja un renume în ceea ce privește dificultățile de pe circuitul de plată a daunelor, susțin documente și informații de piață studiate de Economica. net.

Milioane de pagini digitalizate pentru 4 milioane de lei

Potrivit descrierii succinte din caietul de sarcini, scopul acestei achiziții este contractarea unor servicii de conversie digitală a instrumentelor de evidență din Arhivele Naționale.

Prin conversie digitală în cadrul prezentului caiet de sarcini, se înțelege transpunerea unor informații de pe suport hârtie (material-sursă) pe suport digital, având ca rezultat, după caz, preluarea imaginii și/sau copierea/structurarea informațiilor (după caz) conținute de materialul sursă, generându-se materiale rezultat. Prin instrument de evidență se înțelege volume și fișe (dactilografiate sau manuscrise), cu informație nestructurată (text tip paragraf) sau semi-structurată (text tabelar).

Contractul încheiat de Arhivele Naționale are o durată de 15 luni și vizează digitalizarea a nu mai puțin de 4.838.472 de pagini din arhivele naționale. Ar fi vorba de 848.270 de pagini de volume dactilografiate, de 139.914 pagini de volume manuscrise, de 34.374 de pagini de fișe manuscrise și de 3.815.814 de volume manuscrise de importanță deosebită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *