Analiza

Aerul Clujului aduce boli. Dioxidul de azot din aer, de 3 ori mai mare decât limita admisă

Aerul din Cluj este mai poluat decât credem, iar dioxidul de azot din atmosferă, un gaz dăunător plămânilor, are, în unele zone, valori de până la 3 ori mai mari, decât limita admisă. Aceste date apar într-un studiu care va sta la baza realizării unui plan de Calitatea Aerului și care în aceste zile se aflăîn dezbatere publică pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca. În același studiu se arată și  cine sunt poluatorii vinovați de calitatea slabă a aerului: mașinile, autobuzele și troleibuzele, benzinăriile, Compania de Apă Someș sau hypermarketurile.

Marii poluatori ai Clujului

1. SC Euroil SRL
2. if Tehnologii
3. MOL România Petroleum Products
4. Holcim
5. Compania de Transport Public Cluj
6. OMV Petrom
7. Selgros Cash&Carry
8. SC Top Clean SRL
9. SC Compania de Apă Someş
10. SC Turism Vâlcele

sursa: www.primariaclujnapoca.ro

Cât de dăunător este acest gaz pentru populație? Extrem de dăunător, spun medicii specialiști, care le recomandă pacienților ce suferă de boli cronice pulmonare să evite pe cât pot zonele aglomerate din oraș.

“Nu numai dioxidul de azot , si alte componente din gaze de esapament sau poluanti industriali afecteaza pacientii cu afectiuni cronice pulmonare,  de exemplu cei cu BPOC, care este a patra cauza de deces pe plan mondial si tinde sa devina a treia pana in 2020, bineinteles, pacientii fiind si fumatori. Creste riscul de obstructie bronsica. Există un risc de expunere la aceste substante toxice din mediu, mai ales pentru pacientii cu bronsita cronica, asmaticii, BPOC (bronho-pneumopatie cronica obstructiva). Ar fi bine, pe cat posibil să evităm aglomerațiile”, recomanda Dr. Vasile Mureșan, Director Spitalul TBC Cluj

Gazele poluante sunt periculoase și pentru persoanele sănătoase, mai spun medicii.

Cei care au făcut studiul au propus și o serie de măsuri pentru îmbunătățirea aerului

MĂSURI PENTRU UN AER MAI BUN

 – asigurarea în zona obiectivelor industriale a unor suprafețe cu vegetație, în special forestieră, pentru reținerea particulelor.

intensificarea cotroalelor RAR în vederea identificării autoturismelor ai căror catalizatori și filtre nu corespund normelor în vigoare
încurajarea de a realiza și întreține aliniamentele de  arbori, vegetație de pe marginea arterelor rutiere.

 – încurajarea populației de a folosi mijlocele de transport public în orașe și municipii
 continuarea programului de izolare termică a imobilelor.

–  încurajarea instalării de sisteme ce produc energie alternativă

sursa: www.primariaclujnapoca.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *