Din oras

Ce facem cu pisicile vagaboande? Cluj-Napoca nu are niciun adăpost pentru feline

Scris de 2,412

În cartiere, tot mai multe pisici maidaneze își fac veacul pe lângă scările blocurilor, pe sub mașini sau în ghenele de gunoi. 

În Cluj-Napoca, dacă vrei să salvezi o pisică de pe stradă, ai două opțiuni: fie o iei acasă și e a ta pe viață, fie o ții până îi găsești tu un stăpân. Altă variantă nu ai din cauză că nu există niciun adăpost pentru pisici. Culmea că în Oradea, un oraș mai mic decât Cluj-Napoca și cu pretenții mai  reduse, există un adăpost pentru pisici. Așadar, puteți duce o pisică maidaneză în Oradea dacă în Cluj nu ați reușit să îi găsiți stăpân.

Un oraș cu pretenții europene cum este Cluj-Napoca va ajunge să nu mai facă față invaziei pisicilor fără stăpân din cartiere. Numărul lor este tot mai mare și vor fi tot mai multe din moment ce nimeni nu se ocupă de sterilizarea și plasarea lor în adopție sau la un adăpost. Nici autoritățile, nici asociațiile de protecție a animalelor nu se ocupă de felinele fără stăpân. Atunci, se naște întrebarea: ca cetățean bun la suflet, dacă vreau să salvez o pisică și nu pot să o țin acasă din diverse motive (am un câine care nu tolerează pisicile, am un copil alergic la pisici sau am deja suficiente patrupede în casă), ce fac cu animalul, unde îl duc ca să nu îl las în stradă? 

Se pare că autoritățile locale nu sunt deranjate nici de faptul că pe străzi sunt tot mai multe pisici ale nimănui și nici de lipsa adăposturilor pentru pisici, în schimb locuitorii din cartiere se plâng din ce în ce mai mult de pisicile maidaneze. 

Ce facem dacă vrem să salvăm o pisică?

Am stat de vorbă cu o tânără din Cluj, care s-a lovit de această problemă – lipsa unui adăpost pentru pisici în oraș. „Cu șapte luni în urmă am găsit un pui de pisică într-un garaj. Fiind neajutorat și al nimănui, am hotărât să îl iau acasă. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să îl duc la medicul veterinar pentru control și vaccinare. L-am crescut și am avut grijă de el până în momentul când a crescut suficient de mare să îl pot da în adopție. Nimeni nu îl dorea, așa că m-am gândit să văd dacă există vreun adăpost pentru pisici. Culmea distracției a fost când a trebuit să plec din țară și nu știam ce să fac cu puiul de pisică. M-am interesat la mai multe adăposturi pentru animale, și nici unul nu era pentru pisici. Toate erau dor pentru câini. Este nedrept, mai ales că nici ONG-urile nu sunt interesate să ajute pisicile. Până la urmă am reușit să îl dau în adopție tocmai în Sălaj”, a povestit o tânără din Cluj, care a încercat să dea spre adopție o pisică. 

Toate adăposturile din Cluj sunt pentru căței

Dacă în Cluj-Napoca, foarte rar poate fi văzut un câine maidanez pe stradă, este foarte probabil să ne confruntăm cu o invazie a pisicilor maidaneze din moment ce nimeni nu le acordă deloc atenție. 

Am încercat și noi să căutăm adăposturi pentru pisici, și spre marea dezamăgire, am ajuns la concluzia, ca nu există așa ceva. Tot ce am putut primi au fost răspunsuri negatative, cu părere rău că nu e există nici un adăpost pentru pisici în Cluj, doar pentru câini. Centrul de Ecarisaj se ocupă doar de câini, nu există amenajat niciun spațiu pentru pisici. 
Din păcate, și asociațiile de protecție a animalelor se ocupă doar de câini.

Ce părere au locatarii blocurilor 

Abandonarea lor în fața blocurilor, cu speranța de a fi găsite de un viitor stâpan, nu este cea mai bună soluție pentru pisicile maidaneze, deoarece marea majoritate rămân pe străzi, sau pe lângă tomberoanele din fața blocurilor, alimentându-se din mila băbuțelor sau din gunoaiele din tomberoane. Care desigur și acest lucru provoacă alte probleme pentru locatari, deoarece împrăștie deșeurile în afara spațiului, sunt sursă de paraziți și boli. 

Așa au apărut, așa-zișii stăpâni de ocazie la fiecare bloc din cartierele din Cluj, cu băbuțe care iubesc greșit pisicile, astfel ajută la înmulțirea pisicilor maidaneze. Dar trebuie reamintit că nu așa se va rezolva problema, aducându-le mâncare și lapte. Singura soluție ar fi sterilizarea animalelor, pentru că totul este cât se poate de clar că animalele provin din gospodării, iar stăpânii lor evită sterilizarea, singura soluție pe termen lung a fenomenului.

Am întrebat pe unul dintre locatari, ce părere au despre pisicile maidaneze care mișuna prin fața blocurilor. „Cu ceva timp în urmă am încercat sa iau o pisică, pentru a o adăposti acasă cu celelalte pe care le mai aveam. Dar urmările au fost altele, pentru că această pisică în cauză era bolnavă, și astfel s-au îmbolnăvit și celelalte. De aceea încurajez pe cei care găsesc pisici în fața blocurilor sau pe străzi, și doresc să facă un bine, primul lucru ar fi indicat, să meargă la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, pentru un control. Aici găsim cele mai mici tarife, și medici veterinari rezidenți de gardă”, a spus o femeie din cartierul Grigorescu. 

Ce oferă adăpostul pentru pisici din Oradea

Dacă în Cluj-Napoca, nimeni nu se ocupă de pisicile fără stăpân, cei din Oradea sunt cu un pas înaintea noastră. Aici funcționează adăpostul pentru Prietenii Pisicilor. 

I-am contactat pe cei de la Asociația Prietenii Pisicilor din Oradea care ne-au relatat că sunt în proces de mutare. Spațiul pe care îl închiriază acum este mai mic decât cel anterior. Acum nu mai au gradină/curte, deci pisicile nu mai pot ieși la aer. Drept urmare nu mai preiau pisici pentru o perioadă. În acest moment dețin 68 de suflete care se străduiesc să se adapteze la noile condiții.  Capacitatea adăpostului scade la 40 de pisici, ceea ce înseamnă că până nu vor găsi casă pentru 29 dintre ele, adăpostul va fi suprapopulat.
Este de precizat faptul că această asociație nu este susținută de sponsori, și supraviețuiesc doar din donații și împrumuturi.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 14 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 15 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 16 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 1 day In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE