Sanatate

Adevar si minciuna despre ingrasare

Se stie ca optiunile alimentare ale oamenilor nu sunt legate decat in mica masura de imperativele de sanatate. Mancam mai ales din placere. Si fara sa vrem… ne igrasam. Despre greutate nu s-a spus totul. Nu trece anul fara sa apara o noua teorie  legata de slabire. Ideile se schimba in functie de rezultatele cercetarii, dar si de moda. Cine ar mai spune astazi: “Grasa si frumoasa” sau “Mai bine sa trezesti invidie decat mila“? Cine nu stie ca exista colesterol bun si colesterol rau si ca nu prinzi neaparat puteri daca mananci carne rosie? In dietetica, nimic nu este definitiv, ca de altfel in nici un domeniu.

 

 

Inainte de a-ti stabili propriul plan de alimentatie pornind de la cateva reguli de baza foarte simple, trebuie sa te descotorosesti de miturile de care te simti legata si care iti servesc alibi:

–    “Sunt cam plinuta, dar asta e din familie.” Exista cazuri de obezitate familiala, dar sunt rare. Ceea ce este “din familie” tine mai degraba de factorul cultural; un anumit gen de hrana si placerea de a manca. Daca mama a fost priceputa in ale bucatariei si s-a mandrit ca-si hraneste bine familia, conform dogmei intangibile a celor trei mese pe zi, urmele sunt vizibile. “Ponderea” familiei exista.

 

 

–    “Daca fac tratament hormonal, am sa slabesc fara efort.” Nici vorba. Este adevarat ca tulburarile hormonale inlesnesc acumularea de grasimi. Dar faptul ca urmati un tratament hormonal ca sa va reechilibreze nu va scuteste de schimbarea unor obiceiuri alimentare, daca aveti nevoie de asta.

 

 

–    “Ma ingras pentru ca am necazuri.” Se prea poate sa fie adevarat. Dar nu depresia propriu-zisa ingrasa, ci compensarea ei prin rontait sau gustari neprogramate. Este un mijloc de aparare ca sa depasesiti un necaz: un divort, un doliu, o problema financiara. Unele femei se refugiaza in munca, altele in alcool. Unele calatoresc, altele aleg psihoterapia. Fiecare gaseste o solutie. Unele se linistesc… mancand.

 

 

–    “Ma ingras din pricina modului meu de viata.” Asa este. Nu trebuie sa renuntati nici la tratatiile de la serviciu, nici la petrecerile cu prietenii pentru ca nu vreti sa va ingrasati. In schimb, exista alimente pe care le puteti refuza. Politicos, dar ferm, fara sa va simti obligate sa dati explicatii. De pilda, fursecurile, biscuitii-aperitiv, gustarile dintre feluri. Nimeni nu va obliga sa beti vinul care vi se toarna in pahar si nici sa va serviti cu inca o portie din cutare fel. Ajunge sa spuneti: “Nu mi-e foame!” pe un ton amabil, dar hotarat.

 

 

Echilibru si placere in alimentatie

Sa nu te ingrasi, sa depasesti neplacerile menopauzei: este perfect posibil si chiar mai usor decat va inchipuiti. Cu conditia sa va schimbati modul de gandire. Nici excesele, nici preferintele alimentare nu sunt interzise, numai ca, de-acum inainte, mereu, trebuie sa va calauziti dupa cateva principii de baza.

 

 

Nu este vorba de principiile de “regim”, ci de principiile unui echilibru alimentar care ii ofera organismului toate substantele nutritive necesare; fara sa fie nevoie sa te privezi de nimic. Fara sa renunti la paine, la dulciuri, la branza, la cartofi si la deserturi, in lipsa carora viata nu mai e viata.

 

 

N-ar fi realist si n-ar duce decat la crize de bulimie, la pofte nestapanite ce va pot face sa va arunci asupra lucrurilor de care, in mod obisnuit, nu le atingeti. Anchetele aupra bulimiei au aratat ca multe crize s-au declansat in timpul unui regim prea sever. Exact asa veti avea toate sansele sa deveniti hipersensibila la alimente: privandu-va de unele lucruri.

 

 

Nutritionistii moderni au abandonat practic metodele prea restrictive. Pana si cei care impuneau anumite alimente si anumite cantitati sunt de acord ca trebuie sa manaci de toate. Nu mai exista adevar absolut in dietetica. Alimentatia se stabileste in functie de gustul fiecaruia si de  doua principii absolute: echilibrul si placerea.

 

 

Hraniti-va simplu, simplu de tot

Orice lucrare despre nutritie cuprinde acelasi mesaj: echilibru se bazeaza pe 15-20 % proteine, 50-55 % glucide, 20-30 % lipide. Sa recunoastem, este o barbarie. Iata ce putem retine ca baza pentru stabilirea alimentatiei:

 

–    Fainoasele, fructele, legumele vor reprezenta jumatate din cantitatea zilnica de calorii.
–     Carnea, pestele, ouale si lactatele contin proteine. Atentie: aceste alimente ne furnizeaza, fara sa ne dam seama, si o parte din grasimile ascunse si contribuie in mare masura la cresterea in greutate.
–    Grasimile si produsele zaharoase nu sunt neaparat necesare pentru echilibrul nutritional, cu exceptia uleiurilor care contin acizi grasi indispensabili pentru organism.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *