Cooltura

Ada Milea transformă „O scrisoare pierdută” într-un concert în premieră la Teatrul Național Cluj

Spre finalul actualei stagiuni, Teatrul Național Cluj le oferă spectatorilor o serie de premiere, recuperând astfel lunga perioadă de restricții pandemice care i-a văduvit pe iubitorii de cultură de teatru. După Maidan Inferno, spectacol care s-a jucat în 15 iunie, acum spectatorii sunt invitați, joi, 23 iunie, la „O scrisoare pierdută”, dar nu la spectacolul clasic, în regia lui Dragoș Pop (puteți citi recenzia  aici), ci la un spectacol-concert în stilul original al Adei Milea.

Mișcarea scenică va fi coordonată de consacrata Andrea Gavriliu, cântecele sunt realizate de Ada Milea și Anca Hanu, așa că putem prevedea ce ne așteaptă: o atmosferă, cel mai probabil, similară celei din Chiritza în carantină, Chiritza în concert, Svejk în concert, Apolodor, Insula, spectacole inconfundabile ale Adei Milea.

La împlinirea a 170 de ani de la nașterea lui Caragiale, Teatrul Național Cluj le oferă spectatorilor o nouă interpretare muzicală a uneia dintre cele mai cunoscute comedii ale marelui dramaturg. Distribuția îi va include pe actorii TNC cu performanțe vocale și instrumentale: Diana Licu, Adriana Băilescu, Miron Maxim, Cornel Răileanu, Cristian Rigman, Ruslan Bârlea, Radu Dogaru, dar și pe muzicianul clujean Mihnea Blidariu, solistul trupei Luna Amară.

Ada Milea consideră că fiecare text al lui Caragiale „«cântă» singur, iar noi doar alegem, din puzderia de melodii posibile, una care ne convine. O alegem în funcție de situația din scenă, în funcție de replici, de personaje și de ceea ce vrem să le comunicăm spectatorilor.“

Ce vrea Ada Milea să le comunice celor care vor veni să se bucure de Caragiale, în varianta pe note?

„Mi-e tare dragă muzica vechilor texte ale lui Caragiale, dar nu am vrut să aduc pe scenă o piesă de muzeu. Ador umorul cu «nod în gât» și lacrima din miezul hohotului de râs. Eu sper că nu l-am trădat pe Caragiale, ci că l-am slujit cu iubire și admirație”, explică regizoarea.

Refrenele acestei piese, fredonate de personajele caragialiene îmbrăcate cu viziunea artistică neobișnuită a Adei Milea, li se vor întipări în minte spectatorilor, cu siguranță, și nu vor putea fi uitate multă vreme. Muzica Adei Milei, fie că îți place, fie că nu, te marchează de fiecare dată, așa că acest spectacol e unul care merită ascultat și văzut.