In vizor

Acuzatii de maltratare a copiilor cu deficiente mentale la Scoala Speciala: "Drogheaza copiii doar ca sa stea angajatii linistiti"

Doua angajate ale Scolii Gimnaziale Speciale – Centru de Resurse si documentarea privind educatia ingluziva/integrata dezvaluie, in premiera, tratamentele abuzive la care sunt supusi copii cu deficinta mintala si deficienta mintala asociata de catre cei care ar trebui sa ii ocroteasca si sa ii ajute sa-si dezvolte intelectul. Acestea acuza conducerea institutiei de abuzuri si hartuire atat in ceea ce-i priveste pe cei mici, cat si pe restul angajatilor.

Directoarea centrului, Luminita Adriana Varva, face scandaluri constante pentru ca hainutele celor mici nu sunt aranjate pe culori si pe categorii in dulap. Ca sa intelegeti despre ce vorbim, copiii astia nu stiu sa scrie, nu stiu sa citeasca, nu pot mai mult. Nu stiu sa-si impature o bluza – de 7 ani ma chinui cu fiecare in parte sa ii invat sa impacheteze o bluza, dar nu pot, pentru ca mintea lor nu e capabila. Ce invata azi, uita pana maine. Cu un copil din clasa a doua ne-am chinuit un semestru sa-l invatam ca porcii nu zboara. Dupa mai bine de un semestru a zis: “bine, porcii nu zboara, dar zboara cainii”, spun Andreea Hetea si Adelina Hartopean, instructori de educatie ai centrului.

Acestea povestesc cum aceeasi directoare tolereaza pe posturi angajati care terorizeaza copiii cu deficiente, angajate care urla la cei mici si ii cearta pentru ca se murdaresc sau pentru ca trebuie sa ii ajute sa se curete.

Sunt copii care fac caca pe ei, din pacate. Ei nu vor asta, dar nu se pot controla. Cand se intampla asta, angajata de pe tura de noapte urla si ii dezbraca la fundul gol, acolo, de fata cu toti copiii si ii umilesc. Femeia asta nu primeste nicio mustrare, nimic; tot ce face ea e bine, pentru ca e prietena cu directoarea”, povestesc cele doua angajate.

Cei mai multi dintre acesti copii ajung sa isi vada familiile doar de doua ori pe an. Conducerea scolii ar avea grija sa mearga cat mai rar acasa, ca sa ii iasa ei socoteala in acte. Iar cand cei mici pleaca, chiar si pentru o saptamana, la parintii lor, acestia ar primi telefoane din partea centrului, in care li se cere sa-i trimita inapoi, altfel le taie pensiile si indemnizatiile.

Cand stau foarte mult timp inchisi, acesti copii incep sa aiba un comportament violent. Am anuntat conducerea scolii, dar nu s-a luat nicio masura in aceasta privinta”, sustin cele doua femei.

Mai mult, ele spun ca angajatii internatului maresc dozele de medicamente ale copiilor in functie de propriul interes. De fiecare data cand unul dintre micuti are un comportament considerat neadecvat de angajatii centrului, acestia ar mari doza medicamentoasa pe care i-o administreaza, doar ca sa-i calmeze, iar ei sa poata sta linistiti.

Am primit medicamentele, sa le dam noi, dar am refuzat sa le administram fara parafa medicului. Si de acolo a iesit scandal, ca nu vrem sa le dam medicamentele. Dar asta pentru ca, de pe o zi pe alta, dozele unor copii erau crescute, pentru ca doamnele care veneau noaptea nu se descurcau cu ei. Nu e nomal asa ceva, nu mi se pare omeneste si corect sa legumizezi un copil doar ca sa stea angajatii linistiti”, mai spun cele doua femei.

Conditiile in care traiesc copiii

La sfarsitul anului trecut, Adelina Hartopean a facut o sesizare catre Directia de Sanatate Publica a Judetului Cluj, in care reclama conditiile centrului in care multi dintre copii locuiesc 7 zile pe saptamana. Frigul, mizeria si conditiile insalubre au fost, insa, puse in carca Grupului Scolar Samus, aflat tot in subordinea Consiliuui Judetean Cluj, iar conducerea centrului a scapat basma curata.

Avand in vedere ca ma pun sa raspund pentru integritatea lor fizica, am facut reclamatie la DSP. E slab sistemul, dar acolo chiar ne batem joc. Iarna asta au fost temperaturi de 16 grade in cladire, copiii stateau cu bocancii in picioare si cu gecile pe ei, iar noi eram certate ca sunt prea imbracati si ni se spunea ca trebuie sa stea in papuci de casa”, spune Adelina Hartopean.

In plus, povestesc ambele angajate ale centrului, conducerea are grija sa se descotoroseasca de orice minor problematic, care ar presupune o atentie speciala.

Anul trecut, o fetita a facut o criza de epilepsie si s-a inecat in Somes. Fratii ei erau la noi, iar dupa incident au avut un comportament mai violent. E de inteles, erau suparati. Ei bine, directoarea noastra a avut grija sa se scape de amandoi, in mai putin de o saptamana. Dupa aia ne intreaba: “asa-i ca-i mai bine fara ei?” Pai asta e scoala speciala, cu astfel de copii lucram, pentru asta ne-am pregatit, sa facem ceva pentru ei, nu sa-i trimitem acasa, ca e prea mult pentru noi”, povestesc cele doua.

Adelina spune ca ii mai vede, cateodata, in Campia Turzii, unde stau la cersit in fata supermarketurilor, cu hainele rupte si murdari.

De cealalta parte, Luminitia Adriana Varva, directoarea centrului, spune ca angajatii nu au strigat niciodata la cei mici. In plus, aceasta se dezice de orice lipsuri in ceea ce priveste igiena sau incalzirea.

Internatul e pe strada Ialomitei si tine de Liceul Samus; noi avem un palier dintr-o cladire unde au si ei internatul. Noi raspundem de palierul nostru, insa cu reparatii nu putem sa intervenim, pentru ca nu e spatiul nostru. In rest, tot ce ni s-a pus in termen de catre cei de la Sanepid, am facut. Adica ce putem face noi, nu schimbat instalatie si reparat usi. In acest sens, am depus, la Consiliul Judetean Cluj, numeroase cereri. Nu stiu cand se vor aloca bani„, sustine ceasta.

Directoarea sustine ca medicamentatia copiilor este administrata doar in limitele recomantate de medic, la ore exacte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *