Cei care circula frecvent prin centrul Clujului, in cautarea unei gustari rapide care sa le potoleasca foamea, au remarcat, cu siguranta, Palanetul Savuros, firma care ofera palanete calde, cu umpluturi variate, pentru toate gusturile.
Zilele acestea s-au implinit doi ani de la deschiderea primului magazin, in Piata Mihai Viteazul. Povestea inceputului plin de peripetii o veti afla in cele ce urmeaza.
Trei prieteni, Loredana Chifor, Vlad Toth si Alexandru Marcu s-au gandit sa deschida o afacere cu banii pe care au reusit sa ii puna deoparte. Isi doreau sa aiba ceva al lor, sa nu mai munceasca pentru altii.
„Nu stiam precis ce vom face. Voiam sa fie ceva gen street food, rapid de mancat, sanatos si bun. Timp de cateva saptamani, cam 10-12 ore pe zi, umblam prin tot orasul sa ne documentam, sa gustam, ne interesam cum se fac diferite produse, de ce ingrediente este nevoie, ce utilaje sunt necesare, daca au vanzari. In final, ne-am decis sa facem palanete, pentru ca sunt gustoase, hranitoare si mai sanatoase decat placintele prajite in ulei”, spune Vlad Toth.
Palanetul este un produs de patiserie copt pe vatra, traditional in zona Clujului. Bunicile il faceau la tara in tavi mari. Multitudinea de umpluturi il face foarte versatil. Multi clienti ai tinerilor se declara surprinsi si incantati sa redescopere savoarea copilariei lor.
La Palanetul Savuros, se gasesc cele mai multe sortimente de palanete, 6 dulci si 6 sarate: cu varza, cartofi, branza cu cozi de ceapa, cascaval, branza si marar, ciuperci, urda dulce, visine, mere, ciocolata, branza dulce si stafide. Iar specialitatea casei si cel mai apreciat este palanetul savuros, umplut cu sunca, ciuperci, cascaval, telemea, sos de rosii si oregano.
Aluatul este de post si, din cele 12 sortimente, 6 variante pot fi servite si in postul Pastilor.
De asemenea, magazinul ofera si 2 sortimente de pizza facuta pe loc, in cuptorul pe vatra, dar si coffee to go, iaurturi si racoritoare.
Inceputurile experientei antreprenoriale au fost mai grele decat au estimat tinerii si nu tocmai lipsite de peripetii. Niciunul din ei nu avea vreo experienta, nici la bucatarie, nici la gestionarea afacerilor.
Loredana si Alexandru au fost colegi la Facultatea de Drept, iar Vlad era coleg de serviciu cu Alexandru si venea tot din Satu Mare, ca si Loredana. Prietenia lor, care dura deja de ani buni, a fost pusa serios la incercare in acele prime saptamani de foc.
Tinerii si-au facut calculele foarte meticulos, au cautat pana au gasit locatia potrivita, un spatiu de 9 metri patrati in centrul Clujului, pe care l-au amenajat si l-au dotat cu toate cele de trebuinta.
„Nu aveam nicio experienta in domeniu, n-am framantat aluat in viata noastra. Primele zile au fost un haos total”, recunoaste Alexandru Marcu.
Pana au invatat secretele unui palanet savuros, au avut parte de experiente mai putin placute, pe care si le amintesc amuzati.
Cu cateva zile inainte de deschidere, s-au adunat sa faca probe, dar niciun rezultat nu-i multumea.
„Nimic nu iesea cum credeam noi ca va iesi, palanetele erau fade, fara gust, fara culoare, nu gaseam reteta potrivita”, povesteste Loredana Chifor.
Punctul culminant a fost, insa, cand cuptorul pe vatra, nou-nout si foarte scump, a luat foc, raspandind in incaperea mica un fum gros.
Tinerii au intrat in panica. Pentru prima oara, in mintea lor incoltea ideea ca, poate, nu vor reusi niciodata sa o scoata la capat. Și toate eforturile lor de a strange acei bani, toate noptile pierdute cu planuri si calcule pareau in zadar. Toate visele si toate sperantele lor incepeau sa se naruie.
Insa nu s-au dat batuti. Nu prea aveau incotro, au chibzuit ei. Și au ales să joace cartea perseverentei.
Dupa multe incercari nereusite, cu ajutorul unei bucatarese experimentate, au reusit sa gaseasca echilibrul perfect de ingrediente si timpi de coacere.
„Principiul de la care am pornit era sa oferim clujenilor o gustare satioasa, la indemana si la un pret corect. Nu mica ne-a fost mirarea cand am fost intrebati cand deschidem si la Bucuresti. Avem clienti fideli care revin zilnic. Unii dintre ei sunt din Bucuresti, Sibiu, Turda si ne viziteaza de cate ori au drum prin Cluj, sa duca palanete si acasa”, marturiseste Vlad Toth.
Astazi, afacerea merge foarte bine. Intr-un an, s-au extins in 3 locatii bine alese, Piata Mihai Viteazul, Piata Muzeului si Bulevardul Eroilor.
„Suntem pe baricade in fiecare zi, de la 5 dimineata pana la 6-7 seara. Supraveghem productia si vanzarea, facem aprovizionarea, verificam pulsul pietei. Ne place tot ce facem si punem suflet in toate”, spune Alexandru Marcu.
Produsele sunt proaspete, numai din ingrediente de calitate si se vand in ziua in care se fac. La sfarsitul zilei, cele ramase nevandute sunt date persoanelor nevoiase.
„Avem certificate de calitate pentru fiecare produs si fiecare ingredient folosit. Avem si multe planuri de viitor si idei de produse noi care speram ca va vor surprinde in mod placut”, incheie entuziasmata Loredana Chifor.
Aceasta poveste e despre curaj, ambitie si perseverenta, dar mai mult e despre prietenie si despre ingredientul secret care nu trebuie sa lipseasca din tot ce faci: sufletul.
Sursa foto: Palanetul Savuros