In vizor

Activitatea consilierilor școlari în pandemie: câți elevi și profesori clujeni au avut nevoie de consiliere

Scris de 31

Consilierii școlari au avut mult de muncă și în perioada când școala s-a mutat în online. Serviciilor acestora au fost solicitate de elevi, profesori sau părinți care s-au confrutat cu o situație nouă, atipică și au solicitat consiliere în special în managementul emoțiilor.

Ziar de Cluj a solicitat Centrului Județean de Resurse și Asistență Socială o statistică a activității consilierilor școlari, activitatea care în ultimul an a avut loc online. 

Principalele servicii asigurate de către consilierul şcolar sunt  consilierea  individuală şi de grup, oferite copiilor/ elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice, iar cea mai mare parte a activităţilor din acest an şcolar s-a desfăşurat online. 

„Desfăşurarea activităţilor în mediul online a permis creșterea numărului activităţilor de grup desfăşurate cu părinţii, precum şi numărul de părinţi care au participat efectiv la aceste activităţi.  Dacă în situaţia interacţiunii faţă în faţă pentru mulţi părinţi era dificil să se deplaseze la şcoală pentru a participa la aceste tipuri de activităţi, mediul online a facilitat  prezența părinților la lectorate şi webinarii.  Un rol important a revenit  consilierilor şcolari care au planificat aceste activităţi în afara orarului obişnuit, în funcţie de posibilitatea părinţilor de a participa.  Flexibilitatea şi adaptarea programului, a metodelor, a modului de comunicare etc. dovedite de către consilierii şcolari  au fost foarte importante în această perioadă, atât pentru activităţile de grup menţionate,  cât şi pentru cele de consiliere individuală”, au transmis reprezentanții Centrului.

În ceea ce priveşte consilierea individuală, în semestrul I al acestui an şcolar au beneficiat de acest tip de serviciu  2.411 de copii şi elevi. Problematicile pentru care s-a solicitat consiliere au fost, în funcţie de frecvenţa solicitărilor: managementul emoţiilor, managementul învăţării, orientarea şcolară şi profesională, autocunoaşterea, prevenirea violenţei şi educaţia pentru un stil de viaţă echilibrat.

În cazul părinţilor, au solicitat consiliere individuală un număr de 1.439 de persoane. Cea mai frecventă problematică abordată în consilierea cu părinţii a fost managementul emoţiilor copiilor, urmată de managementul învăţării şi aspectele privind cunoaşterea/comunicarea cu copilul, în vederea prevenirii comportamentelor agresive. 

Dintre cadrele didactice, 1.773 de persoane au beneficiat de consiliere/ consultanţă individuală în semestrul I al acestui an şcolar. Ca şi în situaţia elevilor şi a  părinţilor, problematica cu frecvenţa cea mai mare a fost managementul emoţiilor (cu referire la copii/ elevi), secondată de problematica privind  managementul învăţării şi cunoaşterea/ comunicarea cu elevii. 

În ceea ce priveşte consilierea de grup, 21.122 de  copii şi elevii împărţiţi în 1.084 de grupuri au beneficiat de astfel de activităţi în semestrul I. Ţinând cont şi de context, cu frecvenţa cea mai ridicată au fost desfăşurate activităţi pe tematica managementului emoţiilor (la care au participat aproximativ 12.500 de copii şi elevi). Unele dintre activităţi au fost desfăşurate ca parte a unor programe educaţionale mai extinse (cum ar fi programul de orientare şcolară şi profesională pentru clasele a VIII-a, la care au participat peste 4.700 de elevi). 

Activităţi de grup s-au desfăşurat şi cu părinţii, 9.036 de persoane participând la activități din categoria lectorate sau webinarii. Dintre aceştia, cei mai mulţi au participat la activităţi pe tematica orientării şcolare şi profesionale (2.883 de părinţi), urmând apoi managementul emoţiilor (aproape 2.500 de părinţi). 
4.850 de cadre didactice au participat la activităţi de grup în semestrul I şi, în acest caz, tematica cea mai frecventată a fost legată de managementului emoţiilor – modalităţi prin care cadrele didactice pot oferi suport elevilor în vederea creşterii rezilienţei (97 de activităţi pe acestă temă şi aproximativ 1.200 de cadre didactice participante). 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 2 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 3 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 4 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 5 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 5 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 6 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 8 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 8 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 9 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 10 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 10 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE