In vizor

Activitate în creștere pe piața imobiliară, datorită orașelor din provincie. Cluj-Napoca este în top

Marile oraşe regionale din România, precum Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Braşov urmează să contribuie cu o pondere mai mare la PIB în următorii ani, datorită unei calități mai bune a vieţii pe care o oferă. Acest aspect influenţează mişcarea migratorie a populaţiei în defavoarea Capitalei, iar costurile operaţionale scăzute şi numărul mare de studenţi din domeniul IT&C ar putea determina marile companii să se extindă în restul ţării.

Aceste date au fost oferite de ultimul raport al companiei de consultanță imobiliară Colliers International. Conform acestuia, anul care s-a încheiat a fost unul destul de bun pentru piața imobiliară, mai ales pentru unele segmente precum cele de investiții, terenuri și birouri. 

Pentru anul 2018 se prevede un dinamism al pieței la fel de ridicat. Astfel, aspectele pozitive scontate pentru anul 2018 se referă la o concentrare mai mare a investițiilor în orașele regionale ale țării, printre care și municipiul Cluj-Napoca. Creşterea economică a încurajat interesul investitorilor pentru România, ceea ce a dus la o îmbunătăţire calitativă a pieţei. De aceste investiții va beneficia în bună măsură segemntul de birouri.  

 În raport se precizează: „Anul 2018 va reprezenta un an de cotitură pentru piaţa de investiţii, mai ales din prisma segmentului de birouri. Dacă până acum erau tranzacţionate clădiri de birouri cu o suprafaţă medie de 20.000 mp, pipeline-ul pentru perioada următoare include proiecte cu o suprafaţă medie de peste 50.000 mp. Prin urmare, volumul de investiţii pe piaţa de birouri ar putea creşte de la 160 mil. euro în 2017 la 500 mil. euro în 2018. De asemenea, volumul total de investiţii estimat pentru anul acesta va depăşi pragul 1 mld. euro, iar randamentele pentru proiectele de retail, birouri şi industrial ar putea scădea cu 25-50 puncte de bază”.

 În Bucureşti, piaţa de birouri a avut parte de o creştere moderată, înregistrând noi livrări de 123.000 mp ce au dus stocul de spaţii moderne la un total de 2,3 milioane mp. Această valoare mai mică decât estimările iniţiale este rezultatul întârzierilor provocate de lipsa forţei de muncă, de obţinerea avizelor de construcţie şi de dezvoltatorii care au dorit să-şi îmbunătăţească rata de preînchiriere a proiectelor. Totodată, atractivitatea oraşelor regionale va fi, la rândul ei, susţinută de un pipeline generos: dacă în prezent stocul total de birouri din cele patru mari oraşe regionale este de 3,5 ori mai mic decât cel al Bucureştiului, acesta va creşte în 2018 cu 150.000 mp, fapt ce va reduce ecartul faţă de Capitală.

Retailul şi birourile vor influenţa achiziţiile de terenuri din oraşele regionale:

 Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania, a încercat să ofere un pronostic cu privire la evoluțiile pieței pentru anul 2018, declarând următoarele: ″2018 va fi cel puţin la fel de dinamic ca anul precedent, în condiţiile în care există multe tranzacţii în curs de negociere. Cu toate acestea, având în vedere faptul că dezvoltatorii au deja terenuri în portofoliu, accentul va fi pus mai degrabă pe dezvoltarea proiectelor planificate decât pe noi achiziţii. Aşadar, cererea nouă ar putea fi puţin mai redusă. De asemenea, dezvoltatorii se vor îndrepta şi către marile oraşe regionale, pe partea de birouri şi rezidenţial, datorită interesului sporit din partea chiriaşilor/cumpărătorilor, dar şi către oraşele mai mici, cu o populaţie sub 100.000 locuitori, care au un deficit de spaţii moderne de retail”, scrie pe site-ul bursa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *