In vizor

Tudorel Toader a cerut revocarea din funcție a șefei DNA, Laura Codruta Kovesi

Ministrul Justiției, Tudor Toader a cerut în această seară ca șefa DNA să fie revocată din funcția pe care o deține. 

„Declanșez procedura de revocare din din funcție a procurorului-șef al DNA”, a spus Tudorel Toader. Acesta o acuză pe Laura Codruta Kovesi de comportament excesiv de autoritar și discreţionar al procurorului şef al DNA. Mai mult si mai grav este că ministrul susține că Kovesi s-a implicat în anchetele dirijate de alți procurori și că a cerut finalizarea unor anchete în timp record din cauza impactului mediatic pe care acestea îl aveau. 

„Prioritizarea soluţionării dosarelor cu impact mediatic. Acestea nu se rezolvă după rezonanţa publică pe care o au, nu după calitatea persoanei care se presupune că a comis presupusele fapte, ci în ordinea cronologică a înscrierii sesizării”, a declarat Toader.
”În primul rând am reținut o situație fără precedent, în cadrul raporturilor între autoritățile publice. Într-un singur an de zile, în 2017, au fost înregistrate trei conflicte juridice de natură constituțională, în cadrul cărora DNA, prin conducere, a fost chemată în fața instanței. Trei conflicte juridice în care CCR a circumstanțiat ferm competența DNA, în două dintre acestea sancționând comportamentul neconstituțional din partea procurorului-șef al DNA. Constatarea în sine a unui singur conflict juridic nu are aptitudinea de a revoca, asta spuneam în martie 2017. Conduitele contrare Constituției, izolate, pot fi corectate. Concluziile sunt în mod evident diferite când încălcarea Constituției depășește limitele competenței prevăzute de lege, când încălcările devin sistematice. În mai puțin de jumătate de an, DNA prin conducerea acesteia, a fost chemată iarăși în fața CCR pentru încă două conflicte. Așadar, trei sesizări într-un singur an”, a mai spus ministrul. 

Tudorel Toader a anuntat ca va trimite raportul despre sefa DNA și propunerea de revocare catre CSM si catre presedintele Romaniei. Klaus Iohannis este cel care va decide dacă Laura Codruța Kovesi va fi revocată din funcție.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *