In vizor

Aceeași caracatiță de ONG-uri primește an de an sume importante din bugetul local. Primăria susține și în 2019 evenimente pentru care în trecut a alocat bani ilegal

13,6 milioane lei din bugetul local primesc anul acesta ONG-urile care organizează evenimente culturale. Suma totală solicitată a fost de 36 milioane lei. Pe listă se află aceleași asociații și fundații prietene cu administrația publică locală. Cea mai mare sumă merge către TIFF, eveniment despre care Curtea de Conturi a raportat în urmă cu doi ani că a primit finanțare în mod ilegal.

Primăria Cluj-Napoca alocă, din bugetul local, 1,4 milioane lei pentru TIFF, cu toate că în urmă cu doi ani Curtea de Conturi a descoperit grave nereguli – administrația publică locală a dat bani pentru un eveniment care obține profit. Ca în fiecare an, raportul a fost contestat în instanță, iar Primăria și-a văzut de treabă și a alocat fonduri în continuare, după cum a considerat că este corect.

Primarul Emil Boc declara anul trecut că de fapt poziția Curții de Conturi este nelegală și a apelat la instanță pentru clarificarea situației. În replică, PSD Cluj considera că de fapt Curtea de Conturi are dreptate și că Primăria merge în continuare cu alocări ilegale.

“Curtea de Conturi a României stabilea faptul că alocările de finanțări nerambursabile se fac în mod nelegal, fără respectarea legii și, mai mult, fără a se ține cont de recomandările făcute. Pe această cale, îi solicităm primarului Emil Boc să ne spună de ce a blocat publicarea tuturor rapoartelor Curții de Conturi în ultimii 4 ani, care sunt motivele pentru care a ales să nu modifice regulamentul finanțărilor din fonduri nerambursabile până acum, de ce a ales doar în ultima clipă să modifice regulamentul finanțărilor, într-un mod total netransparent și care este stadiul proceselor Primăriei Cluj-Napoca cu Curtea de Conturi și care este suma totală stabilită ca prejudiciu”, afirmau, anul trecut, în toamnă, reprezentanții PSD Cluj.

Și fosta Asociație Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană, reconvertită în Centrul Cultural Clujean primește, din nou, o sumă considerabilă (900.000 lei), după ce anul trecut în toamnă a primit 500.000 lei. Este interesant faptul că Centrul Cultural Clujean primește aproape de fiecare dată aceeași sumă pe care o solicită. De exemplu, anul acesta a cerut 960.000 lei și va primi 900.000 lei. Anul trecut, în toamnă, a aplicat pentru 800.000 lei și a primit 500.000 lei.

Citește și:

Dedicație pentru fantoma Cluj Capitală Culturală Europeană: jumătate de MILION de lei, din banii clujenilor, pentru „povești cu pești”?

Sume importante mai primesc Zilele Culturale Maghiare – 530.000 lei (a cerut 600.000 lei); UNITER – 500.000 lei (a cerut 500.000 lei); Centru de Interes – 420.000 lei (a cerut 690.000 lei); Fapte (Jazz in the Park şi Jazz in the Street) – 390.000 lei (a cerut 605.000 lei) și Fundaţia Corvineum – 365.000 lei (a cerut 1.560.000 lei).

Menționăm faptul că și Fundația Armonia a lui Ion Novăcescu primește 50.000 lei (a cerut 80.000 lei) pentru evenimentul Berăria Culturală, pentru care taie bilet și, cel mai probabil, obține și profit.

Din totalul de 309 nouă dosare depuse, 135 au fost declarate neeligibile sau nu au obținut punctaj suficient pentru finanțare. Pe lista ONG-urilor care au fost sărite de la finanțare se numără: Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (Future Up), Asociația Unusual Suspects Media (Mioritmic), Asociația Clubul Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord – DWNT (HERBSTFEST), Asociația ARTA în dialog (Cinematograful ARTA – program pilot (Re:ARTA)), Asociația CAOLIN (Festivalul Internațional de Ceramică Contemporană CAOLIN #2019), Asociația PhotoRomânia (Photo România Festival 2019).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *