In vizor

Academia Romana filiala Cluj va inchiria un avion pentru un proiect secret

Un avion inchiriat cu pilot cu tot va fi utilizat de specialistii de la Academia Romana, filiala Cluj-Napoca in cadrul unui proiect numit “Metode alternative in cercetarea si interpretarea necropolelor in a doua epoca a fierului in Transilvania”. Oficialii institutiei au evitat sistematic sa furnizeze date despre proiect.

Proiectul a fost anuntat pe site-ul Academiei clujene, prin publicarea Invitatiei de Participare cu oferta pentru achizitie de servicii in cadrul grantului „\I-II-RU-pD-2012-3- 0316: Alternative Methods in the Research and Interpretation of the Late Iron Age Cemeteries in Transylvania”.

Primul lot de achizitie se numeste Chirie avion ultra-usor si include la cerinte un model CTSW, cu “doua locuri, aripi superioare, la pasager geam lateral glisant sau cu alt tip de deschidere potrivit pentru efectuarea fotografierii aeriene”. De asemenea, ofertantul trebuie sa le puna la dispozitie cercetatorilor clujeni un pilot cu experienta in manevrarea avionului pentru efectuarea fotografiilor aeriene. Actiunea va avea loc in luna octombrie, va include 10 zboruri, la un pret estimativ de 510 lei pentru fiecare zbor.

Se vor mai face masuratori geofizice, prin “masurarea gradientului magnetic vertical in doua necropole preistorice”. Mai exact, un studiu general de interpretare textual si grafica a rezultatelor, in limba engleza, care va costa 2.640 lei pentru fiecare din cele trei hectare care vor fi studiate.

Urmatorul punct este Analiza mineralogica prin sectiuni subtiri a unui lot de fragmente ceramice provenite din diferite situri arheologice din a doua epoca a fierului de pe teritoriul Transilvaniei, operatiune notata cu un pret estimativ de 6.450 lei.

Pentru datarea cu radiocarbon a unor oase umane si animale provenite din sapaturi arheologice sunt necesare 11 analize a cate 1.350 lei.

Toate preturile au fost calculate fara TVA.

Toate demersurile de a afla mai multe date despre acest proiect s-au lovit de refuzul celor de la Academia Romana. De la o secretara care a tipat ca trebuie contactat Institutul de Arheologie, la un cercetator care a raspuns ca “nu suntem, asa, la dispozitia presei”, sau purtatoarea de cuvant a filialei clujene a Academiei Romane, Anamaria Lisovschi, care a spus ca nu stie despre ce proiect e vorba, ca Academia clujeana are multe proiecte si “oricum, nu e obligatoriu sa se dea informatii despre toate”.

Cercet. dr. Aurel Rustoiu, cel care ne-a fost indicat ca si “mentor” al proiectului, a declarat intr-o zi ca va furniza aceste date, pentru ca in urmatoarea sa refuze, spunand ca, de fapt, de vorbit despre proiectul derulat o poate face Berecki Sandor, cercetator in cadrul aceleiasi institutii, aflat in strainatate. La randul sau, acesta nu a raspuns inca la e-mailul in care i s-au cerut informatii despre proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *